Οι πιο νόστιμες στιγμές του 2016!

0
13438

15099577_359294701104813_1155175585048166400_n

Μετράμε ώρες μέχρι το 2017 και σαν να ξεκινά αυτόματα ένας απολογισμός της χρονιάς που τελειώνει.

Κοιτώντας τις αναρτήσεις του 2016, και αυτή τη χρονιά, εστίασα στη γεύση με καλομαγειρεμένες απλές συνταγές με φρέσκα εποχικά υλικά αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσω όσα επηρεάζουν το καθημερινό μας φαγητό. Και φέτος, λοιπόν, θεωρώ το εποχικό και το καλομαγειρεμένο φαγητό την πιο… επαναστατική πράξη της καθημερινότητας (τουλάχιστον ενάντια στην ανοστιά και την προχειρότητα και υπέρμαχο της «ποιότητας ζωής») πρωτίστως στην …οικία του σπιτιού μας αλλά και στα εστιατόρια.

img_3658Μίλησα με τις ώρες με ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη με σεβασμό στη Φύση, που παράγουν,  συσκευάζουν και διανέμουν εκλεκτά προϊόντα . Η Lifo.gr (η μεγαλύτερη ελληνική ηλεκτρονική εφημερίδα) φιλοξένησε κείμενά μου μια και με τον διευθυντή της, τον Μιχάλη Μιχαήλ μάλλον συμφωνούμε στο τι είναι καλό φαγητό και αυτό -πιστέψτε με- είναι πολύ σημαντικό σε κάθε σχέση!

fullsizerender_1Ένα κείμενο για τα εσπεριδοειδή μάλλον άρεσε περισσότερο αλλά προσωπικά κρατώ σαν σημαντική στιγμή του 2016 την επίσκεψή μου στο δημιουργικό Funky Gourmet, το αθηναϊκό εστιατόριο που ανεβάζει τον πήχη της εστίασης εκεί που πρέπει να στοχεύουν τα εστιατόριά μας (πατώντας στα χρωματιστά γράμματα μεταφέρεστε μαγικά εκεί!). Άψογο σέρβις, αψεγάδιαστη τεχνική, προσήλωση στον στόχο. Όταν βγαίνεις για φαγητό όλα μετράνε και η εξυπηρέτηση εξίσου με το φαγητό που προσφέρουν.

img_7057
Η Βίβιαν Καραβία, το πιo Nostimo κορίτσι στην Ελλάδα!

Συγκινήθηκα από προσπάθειες παραγωγών για ένα αριστουργηματικό πρόβειο παγωτό και γιαούρτι, ένα κατσικίσιο τυρί, αλάτι από τα βράχια της Ελλάδας μας, ψωμί με προζύμι, ένα αρωματικό σαπούνι με βότανα Ένα κάρο από το νησί τους… Αγκάλιασα ένα αρνάκι και έμαθα τι θα πει βιοδυναμική καλλιέργεια στη πράξη.

fullsizerender7-300x237Στο περιθώριο του γαστρονομικού 2016, λοιπόν, μακριά από τις ηχηρές σάλες και συνεργασίες βρήκα ξανά έμπνευση, έμαθα καινούργια πράγματα και άντλησα αξιόλογη ύλη για τα γραπτά μου, ήδη από την αρχή του έτους. Στη χειμωνιάτικη Μύκονο, για παράδειγμα, παρακολούθησα τα σεμινάρια γύρω από την νησιώτικη παραδοσιακή τυροκομία που οργάνωσε η Γαστρονομική Λέσχη Μυκόνου και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και έμαθα αρκετά γύρω από τα παραδοσιακά τυριά των Κυκλάδων και την οικιακή τυροκομία.

fullsizerender-34
Mυκονιάτικο ξινότυρο step by step!

Ξέρετε, το τυρί είναι αποτέλεσμα ενός μύκητα που πολλαπλασιάζεται και δημιουργεί είτε εξαιρετικά τυριά, είτε κοιλόπονο και σοβαρές αδιαθεσίες αλλά –αυτό που με εξέπληξε- ήταν πώς τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι ήξεραν να παρασκευάζουν το φαγητό τους μόνοι τους και τα έκαναν νόστιμα και άφοβα. Η τέχνη αυτή , η παρασκευή της οικιακής τροφής, εξαφανίζεται ή γίνεται γραφική. Δημιουργεί κάποιες αισιόδοξες εστίες κερδοφόρας αναβίωσης σε μικρούς τόπους ή είναι απλά θέμα χρόνου ο αφανισμός τους; Το μέλλον θα δείξει. Η ζυγαριά ακόμα ταλαντεύεται

Στις μοναδικές αναμνήσεις της εντελώς προσωπικής μου υψηλής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνω την εμπειρία της Τήνου (τα Tinos Food Paths) με την διοργανώτρια ομάδα τόσο δεμένη και δραστήριας που σε εμπνέει να θες να γίνεις μέλος τους, να δώσεις ένα χέρι κι εσύ για να αποτυπωθεί και να συνεχίσει να μαγειρεύεται η παλιά ντόπια κουζίνα.

14
Όλα όσα είδα και έφαγα στην Τήνο! Από τις πιό μαγικές στιγμές η επίσκεψη στα αμπέλια του Οινοποιοίου Τ-oinos. Ακόμα και στα πιό άγονα εδάφη, ακόμα και κάτω από τις πιό δύσκολες συνθήκες ο μερακλής και απαιτητικός οινοποιός θα κάνει θαύματα! Μαγεία!

Μια συγκινητική Αντωνία Ζάρπα που, αν δεν κάνω λάθος (και το λέω αυτό με κάποια ντροπή επειδή όχι, δεν έχω ακόμα φάει στο εξαιρετικό της εστιατόριο, το “Θαλασσάκι”) υποψιάζομαι ότι έχει το μόνο εστιατόριο που σερβίρει farm to table ελληνική κουζίνα και που είναι σε στενή σχέση με τον βασικό προμηθευτή της, τον καλλιεργητή, τον ψαρά της και τον κτηνοτρόφο της (ελπίζω , επαναλαμβάνω δεν την έχω επισκεφθεί ακόμα για να έχω πλήρη εικόνα) με κάθε πιάτο της να δίνει τόση έμφαση στην αισθητική όσο και στην εποχικότητα και την γεύση του φαγητού που σερβίρει στο παραθαλάσσιο …Θαλασσάκι στον όρμο Υστερνίων της Τήνου. Σε όλα τα παιδιά που οργάνωσαν το Tinos Food Paths και τους εθελοντές στέλνω ευχές και όλη μου την αγάπη και τον Αντώνη Ψάλτη του «Ηταν ένα μικρό καράβι» ιδιαίτερα για την ζεστασιά της φιλοξενίας του και το ωραίο του φαγητό.

Μερικές σκέψεις, μερικές ωραίες στιγμές, ελάχιστες ευτυχώς απογοητεύσεις και θλιβερές διαπιστώσεις μπαίνουν λοιπόν σε ένα καλάθι με ταμπελάκι 2016, όχι για να αποθηκευθούν αλλά για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο μέλλον.

fullsizerender-81-e1475451379987
Fricassée, μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο!

Ειρήσθω εν παρόδω, δεν ξέρω αν είναι μόνον δική μου εντύπωση αλλά η πληθώρα των αναρτήσεων και των περισσότερων δημοσιεύσεων σχετικά με το φαγητό άρχισαν να κουράζουν (αν και είμαι ένας από τους κουραστικούς υποθέτω με την πολυλογία και τον ενθουσιασμό που με διέπει…) αλλά τι να κάνουμε παιδιά, τα ΜΚΔ είναι τα καινούργια ΜΜΕ και όσες σελίδες θέλουμε διαβάζουμε, άλλοι λίγες άλλοι πολλές.

Είναι όμως τόσο αόρατες, φευγαλέες και ανόητες, τόσο γρήγορα περαστικές οι αναρτήσεις που συνήθως εξατμίζονται από την επόμενη φωτογραφία με τα γεμιστά ή τη σέξυ μαγείρισσα λίγες γραμμές πιο κάτω. Αν κάτι φανερώνουν οι χιλιάδες αναρτήσεις γύρω από το φαγητό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι ότι ο χώρος είναι και ζωντανός και πολυσχιδής. Τα έχουμε δει όλα, τα έχουμε φωτογραφίσει όλα, τα έχουμε πει όλα, τα έχουμε δοκιμάσει όλα

fullsizerender5
Με τον πρόεδρο του παγκόσμιου διατροφικού κινήματος Slow Food Carlo Petrini πριν λίγους μήνες στα Τίρανα

Στο παγκόσμιο όμως μπάχαλο του φαγητού (γιατί για μπάχαλο πρόκειται, όταν άλλοι μιλούν για γαστρονομικά βραβεία και άλλοι για ελάχιστες σπορές που μας έχουν μείνει επί Γης!) ξεχώρισα και βρήκα λόγο για να ελπίζω ότι μπορεί και να πάνε καλύτερα τα πράγματα για μια ακόμα φορά όταν επισκέφθηκα την Slow Food στα Τίρανα και με ανακούφιση βλέπω τα επιτεύγματά τους την χρονιά που πέρασε: 2608 λαχανόκηποι στην Αφρική που απασχολούν 50.000 ανθρώπους που εξασφαλίζουν έτσι την φρέσκια τροφή τους, 513 σύλλογοι για την προάσπιση τοπικών προιόντων (αυτά που εμείς ονομάζουμε ΠΟΠ), 57 υπαίθριες αγορές που υποστηρίζουν την συγκομιδή  20,000 παραγωγών σε 84 χώρες, περισσότεροι από 3000 chefs που χρησιμοποιούν αποκλειστικά προιόντα βιο-καλλιεργητών και μικρής κλίμακας παραγωγών και 6000 αιτήσεις για να καταγραφούν ισάριθμα τοπικά προιόντα που απειλούνται με εξαφάνιση στην κιβωτό της γεύσης της Slow Food “Ark of Taste”. Δεν τα λες και λίγα τα επιτεύγματα της Slow Food , του παγκόσμιου διατροφικού κινήματος με περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέλη σε 160 χώρες…

Στα συν των προσωπικών μου αναμνήσεων του 2016 είναι η πληθώρα σεμιναρίων και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, στη χώρα με το απίθανο φαγητό όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνονται, να ακούγονται παλιοί μάγειροι και νέοι, τολμηροί σεφ, να καταγράφονται συνταγές και να αναβιώνουν έθιμα, να πέφτουν χοροί και να πλάθονται γάστρες και να γυαλώνονται μανούρες και να στραγγίζουν νωπά κατσικίσια τυριά. Για μας, τους νεότερους στον χώρο της γαστρονομίας, ελλείψει δημοσίων σχολών, αποτελούν χρυσάφι ενημέρωσης και γνωριμίας.

img_4112
Ενα νόστιμο πέστο μαϊντανού με φέτα , το καλοκαίρι με βασιλικό, γίνεται η βάση για τις νόστιμες φωλιές από τραγανό φύλλο…

Η Νανά Δαρειώτη, με τη Θάλεια Τσιχλάκη και τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη εστίασαν στην κυκλαδίτικη γαστρονομία δημοσιεύοντας ένα χρήσιμο βιβλίο, εγχειρίδιο για τους έλληνες foodies,  («Του άνεμου και της Αρμύρας») και αργότερα με τον Σίμο Γεωργόπουλο οργάνωσαν μια εισαγωγική εκδήλωση για τα ελληνικά τυριά και τα κρασιά που τους ταιριάζουν (η φέτα ταιριάζει λοιπόν με ρετσίνα και σέρι φίλε μου!).

krasi3Ο Θοδωρής Λέλεκας συνεχίζει τις επιτυχημένες του συναντήσεις για τους οινόφιλους, για όποιον δηλαδή θέλει μια πλήρη εισαγωγή στον ενδιαφέροντα και απολαυστικό χώρο του κρασιού (ελληνικού και παγκόσμια), ο Γιάννης Καρβέλας διδάσκει επαγγελματίες ή ερασιτέχνες τα πάντα γύρω από το ελαιόλαδο, όρεξη να έχετε να παρακολουθείτε σεμινάρια. Εμείς κατά πόδα!

Η μεγαλύτερη χαρά ενός food blogger βέβαια είναι η επικοινωνία με τους αναγνώστες. Oλους τους αρχάριους μάγειρους που επικοινώνησαν μαζί μου για ερωτήσεις, αλλά και τους πεπειραμένους της εστίασης με παρατηρήσεις και διορθώσεις , όλους σας ευχαριστώ πολύ! Όπως και όλους τους  μάγειρες/ virtual φίλους του facebook που παροτρύνουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους να μαγειρεύουν σπίτι αλλά και να αναζητούν την ποιότητα σε μαγαζιά (εστιατόρια, μπαρ, ταβερνάκια, καντίνες κτλ) με την δημοσίευση καλοπροαίρετων σχολίων και θελκτικών φωτογραφιών. Από τους ερασιτέχνες μαγείρους που παρακολουθώ ο Θωμάς Κοντογιάννης, ένας δάσκαλος δημοτικού από το Αργος, σκόραρε κατά τη γνώμη μου την καλύτερη φωτογραφία του 2016 με μια κατσαρόλα γεμάτη αριστουργηματικά διπλωμένους λαχανοντολμάδες και κομμάτια λουκάνικου με πορτοκάλι ανάμεσα. Αυτή η φωτό περιγράφει όσα αγαπώ χωρίς λέξεις : τη μαστοριά και την υπομονή κάθε μάγειρα που όμως θέλει να προσθέσει την δική του προσωπική νότα στο φαγητό του . “Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα” έλεγαν οι παλιοί, υπεράνω κάθε κριτικής λοιπόν οτιδήποτε καλομαγειρεμένο που σε κάνει επιπλέον να χαμογελάς! 

15823516_10154813352729780_4346935053471602415_n

«Υπάρχει και όσο υπάρχει θα υπάρχω», έγραψα τις προάλλες στην LIFΟ εννοώντας ότι με ενδιαφέρει όλη η συζήτηση γύρω από το ελληνικό φαγητό και πολύ μου αρέσει να συμμετέχω σ΄αυτήνή. Και το ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνον το φαγητό, είναι και οι συνθήκες που το δημιουργούν, το επηρεάζουν και το μεταλλάσσουν. Το φαγητό είναι καθρέφτης της κάθε κοινωνίας και γι’ αυτό παραμένει τόσο συναρπαστικό. Όλα τα σημαντικά διεθνή περιοδικά αναφέρουν την επιρροή των μεταναστών σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής ζωής και η μαγειρική σκηνή μιας πόλης επηρεάζεται κι αυτή.

img_3606Με πολλή χαρά συμμετείχα και το 2016 στην προσπάθεια των Χωριών SOS Eλλάδας για απογευματινές συναντήσεις (μαγειρικής, φωτογραφίας, χορού και τραγουδιού) σε σχολεία με μεγάλα ποσοστά παιδιών μεταναστών. Η ομάδα της Γκράβας κρατά μια μεγάλη θέση στη καρδιά μου, πήγα να δείξω ελληνικά φαγητά, έμαθα συριακά και αλβανικά και πολίτικα, αρμένικα και αλγέρικα, πήγα να δείξω και μου έδειξαν, τι μεγαλύτερο δώρο από αυτό;

Καλή χρονιά και καλομαγειρεμένη σε όλους σας!

Αντζελίνα Καλογεροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.