Το πιo Nostimo κορίτσι στην Ελλάδα!

0
20090
IMG_7057
Η Βίβιαν με τον γιό της Γιάννη στoυς λόφους από αλάτι στις αλυκές του Μεσολογγίου

Από τις μεγάλες χαρές της δουλειάς μου είναι να γνωρίζω από κοντά τους παραγωγούς και δημιουργούς περίφημων ελληνικών προιόντων . Εδώ και πέντε χρόνια με το μπλογκ μου θα έλεγα ότι έχω συναντήσει μερικούς από τους “μερακλήδες της Ελλάδας”, ανθρώπους που δουλεύουν με κύριο αντικείμενό τους την τροφή που απλόχερα ακόμα παράγει η χώρα αλλά και σεφ που δημιουργούν εκλεκτά φαγητά με αυτά. Αυτοί είναι οι καθημερινοί μου ήρωες, οι άνθρωποι που εκτιμώ για το πάθος τους και σέβομαι τον απίστευτο αγώνα τους απέναντι όχι μόνον στις δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς τροφίμων αλλά και στο ξεροκέφαλο κράτος.

IMG_9038
Η Βίβιαν και ο Γιώργος μαζεύουν αλάτι στα Κύθηρα για την εταιρία Nostimo.

Πρόσφατο παράδειγμα, η γνωριμία μου με την νεαρή επιχειρηματία του Nostimo, τη Βίβιαν Καραβία. Κάθεται απέναντί μου απόλυτα ενημερωμένη για το αντικείμενό της (που δεν είναι άλλο από το ελληνικό θαλασσινό αλάτι) και παθιασμένη μου μιλά για τη δουλειά της. Χαμογελώ σε όλη μας την συζήτηση γιατί η Βίβιαν εκτός από την “αναγκαστική” -για να συνεχίσει, όπως λέει- αισιοδοξία της, μεταδίδει τη βαθιά γνώση της για οτιδήποτε σχετικό με το αλάτι (από τα θρεπτικά του συστατικά μέχρι τις γευστικές διαφορές ανάμεσα στο αλάτι Κρήτης και Μεσολογγίου!) με στοιχεία αλλά και την απαραίτητη μυθοπλασία που θα έπρεπε να συνοδεύει κάθε τέτοιο διαμαντάκι made in Greece. Ιδίως το αλάτι μας!

Επίσης, μέσα από την κουβέντα μας, με κάνει και συνειδητοποιώ για μιά ακόμα φορά οτι οι νέοι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι εν ολίγοις … supermen, σούπερ ενημερωμένοι, σούπερ ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο , τρομερά εργατικοί και ευέλικτοι για να μπορέσουν αφενός να απογειώσουν αυτό που βαρετά αποκαλούμε όλοι “ποιοτικά ελληνικά προιόντα” για τουρίστες κάποιου βαλαντίου και γούστου και αφετέρου να τολμήσουν εξαγωγές σε απαιτητικότερες και ωριμότερες -γαστριμαργικά- αγορές. Οπως και για να τα βάλουν με το ανεξήγητο ΦΠΑ 23% και ένα σωρό άλλων αντι-κίνητρων που μέσα στη Κρίση επέβαλαν οι έλληνες πολιτικοί στα τρόφιμα και τις μονάδες εστίασης αδιαφορώντας για το γεγονός οτι μόνον αυτός ο κλάδος έδειξε κάποια άνοδο τα τελευταία χρόνια, ένας κλάδος άρηκτα συνδεδεμένος επίσης με τον Τουρισμό.

Παιδί της κρίσης και της νησιωτικής Ελλάδας…

Η Βίβιαν Καραβία είναι “παιδί της Κρίσης” μιά και το Nostimo λάνσαρε τα πρώτα του προιόντα μόλις ένα χρόνο πριν. Η λεπτομερής έρευνα όμως γύρω απο το αλάτι και οι πειραματισμοί με τις γεύσεις ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια – τότε που έγινε μητέρα για πρώτη φορά . “Ξέρεις, όταν γίνεσαι μητέρα , θέλεις να ξεκινήσεις  να κάνεις το σωστό, το καλό, το ωραίο, όχι μόνον για το παιδί σου αλλά και για τον κόσμο μέσα στον οποίο θα μεγαλώσει το παιδί σου.” Ετσι, με εφόδιο την εμπειρία της σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τις γαστριμαργικές εμπειρίες της από τα νόστιμα φαγητά που γεύθηκε στη νησιωτική Ελλάδα απ’ όπου κατάγεται (τη Νάξο και την Ιθάκη) αποφάσισε να μάθει τα πάντα για το ελληνικό αλάτι.

unnamed
Το χάρτινο καραβάκι, αγαπημένο καλοκαιρινό σύμβολο που μας θυμίζει την παιδική ηλικία , τότε που κάθε περιπέτεια άξιζε και μόνο για το παιχνίδι…

“Εβλεπα στην αγγλική τηλεόραση να λέει ο Jamie Oliver για το μοναδικό αλάτι Maldon και αναρωτιόμουν, πώς γίνεται ένας εγγλέζος να εκτιμά το καλό αλάτι περισσότερο από εμάς που η παράδοσή μας το έχει υμνήσει , το έχουμε ολόγυρά μας και ναυαρχίδα στη παραδοσιακή κουζίνα μας; Οσο μάθαινα, σκόνταφτα σε κάτι απίστευτες πληροφορίες, ότι για παράδειγμα, η Ελλάδα εισάγει αλάτι βιομηχανικά επεξεργασμένο από την…Ολλανδία , την Τουρκία και την Αίγυπτο και αναρωτιόμουν πώς μπορεί κανείς να πείθει κάποιον οτι το ολλανδικό αλάτι (που είναι ουσιαστικά νερό θάλασσας βρασμένο και αποξηραμένο σε εργοστάσια) είναι νοστιμότερο από το ελληνικό θαλασσινό αλάτι που δημιουργείται κάτω από τις ευνοικότερες κλιματικές συνθήκες, μαζεύεται με το χέρι και συσκευάζεται χωρίς καμμία απολύτως χημική επέμβαση; “

Η νοστιμιά του θαλασσινού αλατιού ήταν που την έκανε να συνεχίσει. “Ημουν στην Νάξο, σε μια ψαροταβέρνα και τρώγαμε με τον πατέρα μου .Είδα έναν ψαρά να κουβαλάει κάτι ψαροκασέλες γεμάτες με ένα ολόλευκο χιόνι και να το δίνει στους ταβερνιάρηδες! Σηκώθηκα από το τραπέζι , ρώτησα τί είναι και όταν μου απάντησαν ότι είναι θαλασσινό αλάτι δοκίμασα και είπα “θέλω κι εγώ τέτοιο αλάτι, θέλω να μαγειρεύω κι εγώ με τέτοιο αλάτι σπίτι μου”!  Μπα, πού να το βρείς , μου είπαν…ένας ψαράς μας τα φέρνει για να αλατίζουμε τα ψάρια μας στη ψησταριά… όταν βέβαια δεν έχει φουσκοθαλασσιά, όταν δεν φυσάει πολύ και ο αέρας παίρνει την αφράλα, την ολόλευκη ,πολύτιμη νιφάδα που στέκεται πάνω-πάνω στο βράχο…”

IMG_8695
Η Βίβιαν Καραβία με το θαλασσινό της αλάτι αρωματισμένο με φυσικό χυμό ροδιού

Ηταν η αρχή για τις εξερευνήσεις της : επισκέψεις στα Κύθηρα, το Μεσολόγγι, τη Κρήτη, τη Μάνη (τις αλατομάνες της Ελλάδας), συναντήσεις με συλλέκτες αλατιού, ερωτήσεις, πάλι πίσω στη πόλη, συζητήσεις με γιατρούς… Το κορίτσι το είχε βάλει σκοπό, θα μάθαινε τα πάντα γύρω από το αλάτι!

Το αλάτι κάνει κακό ή μήπως…καλό; 

Και τί έλεγαν οι γιατροί; Οτι το αλάτι κάνει κακό, ότι ανεβάζει την πίεση;
“Ο νο1 ειδικός στο αλάτι παγκοσμίως θεωρείται ο selmelier (ειδικός στο αλάτι) Μαρκ Μπίττερμαν (www.markbitterman.com) . Αυτός πρώτος δημοσίευσε αναλυτικές μελέτες που έδειχναν πόσο πολύτιμο είναι το θαλασσινό , το αληθινό και αλκαλικό αλάτι για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεμάτο απαραίτητα ινχοστοιχεία και μέταλα για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, τα γερά κόκκαλα, το πεπτικό σύστημα, άσε την τέρψη με κάθε μπουκιά από φαγητό που νοστίμισε με λίγο θαλασσινό αλατάκι. Το αλάτι που κάνει κακό είναι το βιομηχανικό αλάτι , αυτό που έχει απογυμνωθεί από όλα του τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία και το μόνο που του έχει απομείνει είναι το χλωριούχο νάτριό του, ένα συστατικό άχρηστο στον ανθρώπινο οργανισμό, άρα και επιβαρυντικό”.

collage

Η συσκευασία με το καπάκι που θυμίζει μάσκα θαλάσσης…

Η Nostimo λοιπόν ξεκίνησε το 2015 να συσκευάζει σε όμορφες μεταλλικές και διαφανείς συσκευασίες τo ελληνικό θαλασσινό αλάτι και μάλιστα να το προωθεί ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του, ήδη κυκλοφορεί δηλαδή ξεχωριστή συσκευασία με Αφρίνα από το Μεσολόγγι και Ανθό Αλατιού από τα Κύθηρα ενώ έπονται το κρητικό και το μανιάτικο αλάτι. Ακόμα κυκλοφόρησε μία σειρά με πρωτότυπα μίγματα αλατιού με αληθινό χυμό ροδιού , κόκκινο κρασί, γλυκάνισο με άρωμα ούζου και ένα με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο που έκανε το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο που μαγείρεψα τις προάλλες… να παραμιλά Ελλάδα! Η Nostimo κυκλοφορεί επίσης για τους επαγελματίες που εκτιμούν το καλό αλάτι, μία τρίκιλη συσκευασία ( το … chef’s bucket) που η χάρη του έχει φτάσει σε εκλεκτά εστιατόρια στις τέσσερις γωνιές της Γης για να συνοδεύσει κρεατικά, ψάρια ή ωμά λαχανικά στο τραπέζι αλλά και για να νοστιμίσει τα ελληνικά φαγητά που μαγειρεύονται στη κουζίνα τους. Επίσης,διαθέτει τη σειρά της και σε επαγγελματικές συσκευασίες για εστιατόρια σαν πρόταση δώρου για τους πελάτες που το δοκιμάζουν με το φαγητό τους εκεί και θέλουν να το αγοράσουν επιτόπου για δώρο ή για τους ίδιους.

Με σήμα το χάρτινο καραβάκι που φτιάχναμε μικροί -αγαπημένο ελληνικό σύμβολο καλοκαιριού και διάθεσης για περιπέτεια- και τις όμορφες μεταλλικές συσκευασίες  (που προσωπικά μου θυμίζουν τη μάσκα που φοράμε το καλοκαίρι για να εξερευνήσουμε τη θάλασσά μας ) η Nostimo θυμίζει ξανά την αξία του φυσικού θαλασσινού αλατιού. Και την παρουσιάζει με τον πιό όμορφο και ενημερωμένο τρόπο σε όλον το κόσμο.

IMG_8864

Τό γνώριζες;

Ανθός αλατιού (fleur de sel στα γαλλικά, Flor de sal ισπανικά). Σπάνια και εκλεκτά χειροποίητα αλάτια, συλλέγονται με το χέρι και δεν έχουν καμμία επεξεργασία. Είναι το πρώτο αλάτι που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού όταν αρχίζει η διαδικασία της κρυσταλοποίησης. Ανάλογα με την θερμοκρασία, τον τόπο και τις συνθήκες με τις οποίες σχηματίζονται αποκτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, κρυστάλλινες τραγανές νιφάδες (από τα Κύθηρα) ή πιο λεπτό με μικρούς ακανόνιστους κόκκους (π.χ. απο το Μεσσολόγγι). Η λευκότητα, η καθαρότητα και η ένταση στην αλμύρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Διατηρεί πάντα μια υγρασία και γιαυτο δεν μπαίνει ποτέ σε αλατιέρα αλλά σερβίρεται με το χέρι! Οι νιφάδες αλατιού είναι ιδανικές για σαλάτες. Στην Ελλάδα συναντάμε ακομα τους όρους αφράλα, αφράλατο, αφρίνα.

Η λέξη “σαλάτα” προέρχεται από το λατινικό ‘herba salsata’ που σημαινει βότανα με αλάτι. Το αλάτι λοιπόν ήταν το πρώτο ντρέσσινγκ της σαλάτας.

Χονδρό ανεπεξέργαστο αλάτι. Το αλάτι που σχηματίζεται σε πιο χονδρούς κρυστάλους. Χρειάζεται να τριφτεί σε μύλο (μόνο με κεραμικό μηχανισμό για το αλάτι) η μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο στην κατσαρόλα , στο μαγείρεμα και σαν κρούστα για ιδιαίτερο ψήσιμο (ψάρι σε κρούστα αλατιού )

Sel Gris – ένα γνωστό γαλλικό αλάτι με ακανόνιστους χονδρούς γκρι κρυστάλλους και πολύ υγρασία. Μαζεύεται από τον πάτο της αλυκής, σε αντίθεση με τον ανθό που συλλέγεται από την επιφάνεια. Θεωρείται ιδανικό για κρέατα με πολύ έντονη γεύση. Το γκρί χρώμα του υποδηλώνει απειροελάχιστα μόρια από το έδαφος.

Η πρόταση του Nostimo : Δοκιμάστε μερικούς κόκους αφρίνας στον καφέ σας! Το αλάτι ενυσχύει την γλυκιά γεύση, και μειώνει την πικρή, δίνοντας βάθος σε κάθε γεύση που συναντά.

Έχεις λίγο χρόνο ακόμα; Κλικ εδώ : 

Όσα ήθελες να μάθεις για το αλάτι (αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις…)

alikes_color
Ολες οι πληροφορίες για το ελληνικό θαλασσινό αλάτι για επίδοξους … selmellier! Κλικ στη φωτό.

Τηγανιτό κουνουπίδι με αλατοσούσαμο

CAULIFLOWER-W_-SESAME-12
Περίσσεψε βρασμένο κουνουπίδι; Υπέροχο στο φούρνο με αλατοσούσαμο! Κλικ στη φωτό!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.