Ζεστή και παντρεμένη φάβα!

0
16245

Η φάβα είναι από τα πιό δημοφιλή ελληνικά φαγητά. Ο,τι και να παραγγείλουμε, , καλοκαίρι ή χειμώνα, ορεκτικά ή θαλασσινά, ψάρι ή κρέας στη ταβέρνα συνήθως παραγγέλνουμε και μία φάβα, σαν μιά …”εγγύηση” ότι η παρέα θα χορτάσει!

Ολοι αγαπάμε τη φάβα, σερβιρισμένη σε βαθύ πιάτο ή σε μικρό ρηχό πιατάκι , ανάλογα πώς την αντιλαμβάνεται και την σερβίρει ο κάθε εστιάτορας, σαν μεζέ, ορεκτικό ή συνοδευτικό δίπλα στα “κυρίως πιάτα”.

Οι πιό πολλοί τουρίστες νομίζουν οτι η φάβα μας φτιάχνεται από τα χλωρά κουκιά (που στα αγγλικά λέγονται fava beans) χωρίς να γνωρίζουν ότι η “made in Greece” φάβα μας γίνεται από αυτό που εκείνοι αποκαλούν yellow split peas και γι’ αυτό είναι κίτρινη -και όχι πρασινωπή- και πιό εύπεπτη.

Η φάβα κατέχει τη δική της θέση στο top-10 των χορτοφαγικών προτιμήσεών μου , όχι μόνον γιατί είναι πανεύκολη στη προετοιμασία της και ομορφαίνει το τραπέζι έτσι στολισμένη που σερβίρεται αλλά και γιατί είναι ένα δυναμωτικό φαγητό, πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες και μιά καλή πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Ενα φαγητό που σε χορταίνει ανέξοδα και σε ικανοποιεί με την βελουδένια υφή της. Αρκετά ελληνικά νησάκια παράγουν κι’ αυτά μικρές ποσότητες φάβα ή λαθούρι, με πιό γνωστή της Σαντορίνης και πρόσφατα της Σχοινούσας.

imageΕχω δοκιμάσει και παραγγείλει, όπως και σείς φαντάζομαι, φάβες και φάβες, με μπόλικη κάπαρη και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο και λεμονάκι. Και έτσι προτιμώ να την απολαμβάνω τις πιό πολλές φορές, μέσα στην ισορροπημένη απλότητά της. Πρόσφατα που βρέθηκα στη Σύρο απόλαυσα όμως μιά νόστιμη “παντρεμένη φάβα” στην ταβέρνα Δυό τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια” του Γιάννη Καϊρη, πάνω στο κύμα, στην όμορφη παραλία Κίνι.

Η διαφορά με τις άλλες φάβες είναι οτι τα “στολίδια ” της ήταν ζεστά, μιά σαλτσούλα με κρεμμύδι, λίγη ντοματούλα αλλά και μιά πρέζα κανέλας! Ηταν ασυνήθιστη και πεντανόστιμη!

imageΟ Γιάννης Καϊρης μαγειρεύει ο ίδιος και σερβίρει στη ταβέρνα του ελληνικά φαγητά , μαγειρεμένα με τον κλασσικό ή τον κυκλαδίτικο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνικές , ούτε ασυνήθιστα υλικά. Ο,τι δηλαδή ταιριάζει καλύτερα σε μιά ταβέρνα που πας να τσιμπήσεις μετά το κολύμπι ή να φας το βραδάκι με τη παρέα.

Εψαξα και βρήκα μιά συνταγή για παντρεμένη φάβα στο βιβλίο “Γευσινησία-Διατροφικές συνήθειες των Κυκλάδων” που μας χάρισε το Επιμελητήριο Κυκλάδων που πρόσφατα διοργάνωσε με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου Syros Greatings. Χρησιμοποίησα, όπως συνιστά η συνταγή του βιβλίου, μιά σαντορινιά φάβα που προμηθεύτηκα από τον Πρέκατο ιδιαίτερο παντοπωλείο που βρίσκεται μέσα στην κεντρική αγορά της Σύρου, δυό λεπτά από το λιμάνι.

collage1
Ο Κώστας Πρέκας έχει συγκεντρώσει στο ομώνυμο παντοπωλείο του, μέσα στην κεντρική αγορά της Σύρου, προϊόντα από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας και μιά αξιόλογη γκάμα κυκλαδίτικων τυριών. Μην φύγετε από τη Σύρο αν δεν περάσετε απο εκεί…

Ο “Πρέκας” είναι μία απαραίτητη στάση για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα με λίγα αλλά σπάνια συριανά και κυκλαδίτικα προιόντα (από πολτό κάπαρης ή μάραθου και λιαστές ντομάτες μέχρι αποξηραμένο κρίταμο, παστελαριές ,λουκούμια, αλλά και πιπέρι Αριδέας!) Ο Κώστας Πρέκας τα έχει όλα και το κυριότερο; Λατρεύει να ενημερώνει τους πελάτες του εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια τον γευστικό πλούτο μας! Γι’ αυτό, αν πας Σύρο, κράτησε μισή ωρίτσα πριν μπείς στο καράβι της επιστροφής και πέρνα από το Παντοπωλείο αυτό που μοσχοβολά Ελλάδα, και θα με θυμηθείς και θα εμπνευστείς! ).

Δοκιμάστε, λοιπόν, την “παντρεμένη Φάβα”, τώρα που κρυώνει λίγο ο καιρός. Είναι ένα χορταστικό , νόστιμο και οικονομικό comfort food και για τον χειμώνα.

Φάβα παντρεμένη

image

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμενο στον τρίφτη
  • 1 φλυτζάνι φάβα , καθαρισμένη και πλυμένη
  • νερό για να βράσει η φάβα
  • 2-3 κουταλιές ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα

  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 2-4 ντομάτες αποφλειωμένες, ψιλοκομμένες (ή ντοματάκια κυκλαδίτικα άνυδρα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • μιά πρέζα κανέλλα
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Ρίχνετε στη κατσαρόλα το 1/4 του φλυτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι.

Προσθέτετε τη φάβα, ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι για 1-2 λεπτά και ρίχνετε νερό, τόσο που η στάθμη του να είναι περίπου 2 δάχτυλα πάνω από τη φάβα.

Βράζετε τη φάβα για μία περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά., μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Κατά διαστήματα την ανακατεύετε για να μην κολλήσει.

Την κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο (1/4 φλυτζάνι) ελαιόλαδο και το ξίδι.

Τη σκεπάζετε με λινή πετσέτα και την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα :

Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι.Το αφήνετε να μαλακώσει για δέκα λεπτά χωρίς να μαυρίσει.

Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλλα, την δάφνη και το αλατοπίπερο.

Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε την σάλτσα για 20-25 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.

Σερβίρετε τη φάβα σε μιά πιατέλα και ρίχνετε τη σάλτσα από πάνω.

Σημείωση : Στις Κυκλάδες η φάβα σερβίρεται και με κάπαρη γιαχνί. Στην περιπτωση αυτή η κάπαρη, μουλιασμένη και ξαλμυρισμένη, μπαίνει και βράζει μαζί με την σάλτσα ντομάτας. Η ξερή φάβα της Σαντορίνης είναι μοναδική και εξαιρετικής ποιότητας. 

Δυό τζιτζίκια στ’ Αλμυρίκια, Παραλία Κίνι Σύρου, 22810-71151.

Παραδοσιακά Προιόντα Σύρου Κ. Πρέκας, Κεντρική Αγορά Σύρου, 22810-87556.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.