Τα καλύτερα παραδοσιακά γιαούρτια της Αττικής

Αξίζει να τα ψάξετε...

0
18565

Αν σας μυρίζει μια ελαφριά ευχάριστη φρέσκια κατσικίλα ή μια ευγενική προβατίλα, αν ξινίζει ελάχιστα παραπάνω από το γιαούρτι που συνήθως καταναλώνετε αντί να γλυκίζει, αν η ημερομηνία λήξης του είναι μικρότερη από αυτήν του εμπορίου, αν έχει πέτσα και αν «νερουλιάζει» όταν σερβίρετε την πρώτη κουταλιά από τον κεσέ, τότε είστε σε καλό δρόμο: το γιαούρτι αυτό είναι ζωντανό, φτιαγμένο από γάλα και όχι σκόνη γάλακτος, χωρίς σταθεροποιητές και πρόσθετα αρώματα ή χρώματα και με τον παραδοσιακό τρόπο που κρατά ζωντανά τα ευεργετικά συστατικά της πανάρχαιας αυτής θρεπτικής και θεραπευτικής υπερτροφής.

Οι πιθανότητες που έχει ο Αθηναίος να γευθεί γνήσιο παραδοσιακό γιαουρτάκι φτιαγμένο κοντά στον τόπο του, στις εξοχές της Αττικής δηλαδή, μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Ρωτάω τον εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη της συντροφιάς Slow Food Θράκης γιατί το παραδοσιακό γιαούρτι δεν αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τρόφιμο του ελληνικού τραπεζιού. «Η βάση του γαστρονομικού πολιτισμού δεν είναι οι celebrity chefs και οι εντυπωσιακές συσκευασίες που νομίσαμε ότι είναι η γαστρονομία αλλά οι γεύσεις που δημιουργεί ο ίδιος ο παραγωγός σε συνεργασία με τη γη του, τα ζώα του και τη γνώση του. Αντί να προτιμάμε αυτές τις αυθεντικές γεύσεις, βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στα βιομηχανικά προϊόντα και στην “ευκολία” του σούπερ-μάρκετ, με την ομογενοποίηση να γίνεται το αναγκαίο κακό του συστήματος. Στον βωμό της εύλογα θυσιάζεται και η γεύση καθώς και όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της κάθε τροφής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένα πολύ γλαφυρό παράδειγμα. Στην Ελλάδα, όπου το 80% των κτηνοτρόφων είναι μικρής κλίμακας και τα βοσκοτόπια έχουν εξαιρετική βιοποικιλότητα, παράγουμε μερικά από τα νοστιμότερα γάλατα της Ευρώπης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια χούφτα “επαναστατών” τυροκόμων απλώς επέμειναν σε αυτό που έμαθαν από τους προγόνους τους και σε αυτό που ορίζει η κοινή λογική. Δηλαδή διατήρησαν την πολιτισμική κληρονομιά της γεύσης που χαρακτηρίζει τον τόπο και το προϊόν τους. Αυτούς τους λίγους “τρελούς ήρωες” πρέπει κι εμείς να στηρίξουμε ως καταναλωτές».

ktima-101
Οι μερακλήδες την κυνηγούν, κάποιοι την απομακρύνουν διακριτικά με το κουταλάκι τους, γεγονός πάντως παραμένει ότι η πέτσα αποτελεί διακριτικό σημάδι ότι το γιαούρτι είναι φτιαγμένο παραδοσιακά.

Τι θα πει, όμως, παραδοσιακό γιαούρτι;

Παραδοσιακό γιαούρτι είναι αυτό που παρασκευάζεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, δηλαδή πήζοντας το γάλα του ζωντανού με την προσθήκη μιας καλλιέργειας (συνήθως το ίδιο το γιαούρτι της προηγούμενης παρτίδας), του γιαουρτιού που είναι «ζωντανό», περιέχει δηλαδή έναν συγκεκριμένο, εντυπωσιακά υψηλό αριθμό γαλακτικών βακτηρίων. Νομικά, το παραδοσιακό γιαούρτι είναι αυτό που παρασκευάζεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, αλλά πωλείται μόνο στο ίδιο το παρασκευαστήριο, δεν διανέμεται σε παντοπωλεία κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, εξαρτάται από τη δική μας όρεξη για περιπέτειες και πολύ ψάξιμο για καλό παραδοσιακό γιαούρτι αν θα το απολαύσουμε σκέτο, με μέλι και καρύδια, ή αν θα το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε, τώρα το καλοκαίρι, νοστιμότερο το τζατζικάκι μας ή για να το προσθέσουμε σε smoothies ή γιαουρτογλυκά.

Τα βασικά

Το γιαούρτι παρασκευάζεται κυρίως από γάλα αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, αλλά και βουβαλίσιο, ακόμα και γαϊδουρινό! Τα δύο τελευταία έγιναν δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, διαφημίζοντας την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και τη χαμηλή τους χοληστερίνη. Αν κανείς λάβει υπόψη του, δε, ότι το βουβαλίσιο και το γαϊδουρινό γάλα μοιάζουν πολύ με το ανθρώπινο, εύκολα καταλαβαίνει γιατί αυτά τα δύο είναι τα πιο εύπεπτα και ελαφριά για μας. Το πρόβειο γάλα (από προβατίνες) έχει περισσότερες πρωτεΐνες και λευκώματα από το αγελαδινό και σίγουρα πιο έντονη γεύση. Τα πιο συνηθισμένα, πάντως, παραδοσιακά γιαούρτια είναι τα πρόβεια, τα γίδινα και τα στραγγιστά αγελαδινά.

Πώς φτιάχνεται το γιαούρτι;

Το παραδοσιακό γιαούρτι γίνεται με γάλα που αρμέγεται φρέσκο στα τσοπαναριά κάθε πρωί, μεταφέρεται στα τυροκομεία σε κάδους, που το φυλάνε δροσερό, και εκεί σουρώνεται. Μετά βράζεται για να παστεριωθεί (να μην επιζήσουν δηλαδή τα βλαβερά βακτήρια αλλά μόνο τα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό). Το γιαούρτι δημιουργεί την πέτσα του όσο κρυώνει και μεταγγίζεται στα κεσεδάκια του. Εκεί (σε κάθε κεσεδάκι) προστίθεται η καλλιέργεια, οι ζωντανοί οργανισμοί που θα πολλαπλασιαστούν κατά δισεκατομμύρια και θα το πήξουν, ενώ ζεσταίνεται ξανά. Μετά κρυώνει σιγά-σιγά και στο τέλος μπαίνει στα ψυγεία για να διατηρηθεί. Απλή διαδικασία, που διαφέρει ελάχιστα από τυροκομείο σε τυροκομείο.

Το βιομηχανικό γιαούρτι όμως τις τελευταίες δεκαετίες παρασκευάζεται ως επί το πλείστον από σκόνη γάλακτος, που μειώνει τη ζωική φυσική γεύση και την αντικαθιστά με πρόσθετα αρωματικά και ενισχυτικά γεύσης, ζελατίνες και σταθεροποιητές, για να μη νερουλιάζει, να μην ξινίζει, να μην έχει πέτσα. Επόμενο δεν είναι να συνηθίζει ο καταναλωτής σε γλυκύτερες γεύσεις, αποφεύγοντας το ξινό, τη γεύση-θύμα στον βωμό των επεξεργασμένων τροφίμων που γεύεται ο σύγχρονος ουρανίσκος;

Τι είναι η πέτσα του γιαουρτιού;

Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού γιαουρτιού είναι η πέτσα του, που δεν είναι τίποτε άλλο από το λίπος του γάλακτος, το «καϊμάκι», που ανεβαίνει στην επιφάνεια όταν παστεριώνεται (ζεσταίνεται). Το πρόβειο γιαούρτι έχει την πιο παχιά πέτσα γιατί έχει τα πιο πολλά λιπαρά, γι’ αυτό και είναι και πιο γλυκό. Τα λιπαρά του γάλακτος είναι η πέτσα: βράστε γάλα, αφήστε το να κρυώσει, έστω και λίγο, και αμέσως θα σχηματιστεί η πέτσα του. Οι μερακλήδες την κυνηγούν, κάποιοι την απομακρύνουν διακριτικά με το κουταλάκι τους, γεγονός πάντως παραμένει ότι η πέτσα αποτελεί διακριτικό σημάδι ότι το γιαούρτι είναι φτιαγμένο παραδοσιακά.

Τι προσφέρει το παραδοσιακό γιαούρτι στον οργανισμό;

Αξίζει να κυνηγήσουμε το καλό, παραδοσιακό γιαούρτι: τα προβιοτικά βακτήριά του ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρουν ζωική πρωτεΐνη γεμάτη βιταμίνες και ασβέστιο για γερά κόκαλα, μειώνουν το λίπος στον οργανισμό, βοηθούν την πέψη (δεν σερβίρεται τυχαία παραδοσιακό γιαούρτι μετά το αρνί του Πάσχα ή στις ψησταριές μετά τα δύσπεπτα κρεατικά), καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια και μας προστατεύουν ενάντια στους στομαχικούς ιούς. Το πρόβειο και το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι συνιστώνται για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα της αγελάδας με μεγάλη επιτυχία. Ο μεγάλος αριθμός γαλακτικών βακτηρίων στο παραδοσιακό γιαούρτι εγγυάται επίσης ότι κατά τη χώνεψη θα επιβιώσει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός «που θα βρει τον δρόμο του στο στομάχι και στα έντερα για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ωφέλιμα βακτήρια» (όπως διαβάζω σε μια μελέτη του δόκτορος Χ. Αποστολόπουλου που μου έδωσε ο κ. Αντ. Βάρσος). Ορισμένοι Έλληνες μάγειρες προτιμούν την υφή και τη γεύση του παραδοσιακού γιαουρτιού και πολλές φορές αντικαθιστούν με αυτό το βούτυρο, τη σαντιγί ή το γάλα, πετυχαίνοντας έτσι ένα ελαφρύτερο αποτέλεσμα (ακόμα και στην μπεσαμέλ του μουσακά μας!). Η «δικιά» μας σεφ Μαρία Λόη, που δρέπει δάφνες στη Νέα Υόρκη, πέρσι ορκιζόταν στο όνομα του καλού ελληνικού γιαουρτιού στους «New York Times», ενισχύοντας περαιτέρω τη φήμη του ελληνικού γιαουρτιού ως του καλύτερου και γευστικότερου στον κόσμο, προτρέποντας μάλιστα τους Αμερικανούς να το φτιάχνουν και στο σπίτι τους! Αν, όμως, ψάξεις και ρωτήσεις για αυθεντικό, παραδοσιακό γιαούρτι εδώ στην Αθήνα, δύσκολα θα το βρεις στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων διατροφής. Θα το βρεις μάλλον σε μικρά ή ειδικευμένα παντοπωλεία, σε κάποιους φούρνους και, βέβαια, στα μικρά εργαστήρια της Αττικής που το παράγουν. Αναφέρουμε εδώ τα μικρά και μεγαλύτερα εργαστήρια που παράγουν παραδοσιακό γιαούρτι στην Αττική και προτείνουμε μάλιστα μια ευχάριστη βόλτα μέχρι εκεί για να τα προμηθευτείτε και να ενημερωθείτε από τους ίδιους τους παραγωγούς για τα πολλά οφέλη του.

1. Κατσικίσιο Παραδοσιακό Γιαούρτι «Παγώνης» στο Κριεκούκι

00089

Το Κριεκούκι ή Ερυθρές είναι μια αρχαία πόλη στη Δυτική Αττική, εξήντα περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Εκεί, στις ανατολικές πλαγιές του Κιθαιρώνα παράγεται από την οικογένεια Παγώνη εδώ και πενήντα χρόνια το ίδιο εκλεκτό κατσικίσιο, αγελαδινό και πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι (όπως και τυρί φέτα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα). Υπεύθυνη της παραγωγής είναι η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, που συγχρόνως συνεργάζεται έκτακτα ως εκπαιδεύτρια στο τμήμα Τυροκόμησης στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης (ή ίδια είναι απόφοιτη της «μάνας σχολής» Γεωπονικής, με μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Γάλακτος και το Μάρκετινγκ). Στα προγράμματα στα οποία συμμετέχει εκπαιδεύει γεωργο-κτηνοτρόφους που θέλουν να αξιοποιήσουν την πρώτη ύλη τους τώρα που η νομοθεσία επιτρέπει τις μικρές τυροκομικές μονάδες στους αγρούς τους, φοιτητές και τυροκόμους ή όποιους θέλουν να ενημερωθούν ή να ξεκινήσουν να φτιάχνουν το δικό τους γιαούρτι σπίτι τους.

Υπάρχει ενδιαφέρον για το παραδοσιακό γιαούρτι στους νέους καταναλωτές και το περιλαμβάνουν οι νέοι σεφ στις δημιουργίες τους; «Όχι, δεν υπάρχει! Βλέπετε, δεν είναι εκπαιδευμένοι οι καταναλωτές στο πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα αλλά στο βιομηχανικό γιαούρτι. Το παραδοσιακό γιαούρτι έχει πέσει κατακόρυφα σε πωλήσεις την τελευταία δεκαετία. Για να αναδειχτεί ξανά η αξία του πρέπει να συμπεριληφθεί στο μενού των σεφ ως επιδόρπιο με κάποιο γλυκό ή μέλι κι έτσι να ευχαριστήσει τον σημερινό καταναλωτή, που ζητά πιο ήπιες γεύσεις, αλλά και να το προσθέσουν σε εύκολες συνταγές για να το συνηθίσει το ευρύ κοινό. Όσο για εμάς, τους μεταποιητές γάλακτος, καλό θα ήταν να επικεντρώσουμε περισσότερο στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αντί στα τυροκομικά, γιατί το γιαούρτι και το γάλα δεν αποθηκεύονται αλλά διοχετεύονται άμεσα στην αγορά, την επόμενη κιόλας μέρα!».

Στην Αθήνα τα γιαούρτια «Παγώνης» πωλούνται σε μικρά παντοπωλεία και τις διευθύνσεις ανά περιοχή θα τις βρείτε στο sites τους. Η εταιρεία εξάγει κυρίως τυριά στην Αγγλία (Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ), φέτα στην Κορέα, στην Κύπρο και στη Ρουμανία.

Παγώνης, Ερυθρές Αττικής, 22630 62459, www.pagonis-dairy.gr

2. Ο Μπακογιάννης στην Ηλιούπολη

IMG_4299
Το μικρό εργαστήριο της οικογένειας Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη

Είχαμε αναφερθεί πέρσι στον Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη με αφορμή το εξαιρετικό του παγωτό βανίλια. Ο πατέρας του, όμως, και ιδρυτής της μικρής επιχείρησης έγινε δεκαετίες πριν γνωστός για το εξαιρετικό γιαούρτι του, που μέχρι και σήμερα παράγουν στο μικρό εργαστήριό τους στην Ηλιούπολη. Στο πεντακάθαρο μικρό αυτό εργαστήριο θα βρείτε μόνο πρόβειο γιαούρτι με γάλα που μαζεύουν οι τυροκόμοι από τους ίδιους τσοπάνηδες όλη τους τη ζωή. Η οικογένεια βρίσκεται εδώ σύσσωμη για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της κάθε μέρα εννιά μήνες τον χρόνο, μια και το εργαστήριο, ακολουθώντας τους βιορυθμούς της φύσης, κλείνει τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και ξανανοίγει τον Οκτώβριο (τα ζωντανά εγκυμονούν το καλοκαίρι, άρα δεν παράγουν γάλα).

Μπακογιάννης, Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, 210 9736971

3. Ο Μαγγίνας στα Καλύβια

IMG_4332
Ο Παναγιώτης Μαγγίνας στο εργαστήριό του βάζει τα γιαούρτια στη ψύξη

Ο Παναγιώτης Μαγγίνας στο εργαστήριό του βάζει τα γιαούρτια στη ψύξη Ο Παναγιώτης Μαγγίνας μαζί με τον αδελφό του Στέλιο είναι η δεύτερη γενιά της ομώνυμης επιχείρησης που από το 1952 παρασκευάζει αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι και είναι αισιόδοξοι: η κρίση έφερε τους νέους ξανά πίσω στα βοσκοτόπια κι έτσι η σκληρή δουλειά του τσοπάνη συνεχίζεται και το αγνό γάλα εξασφαλίζεται για τους τυροκόμους! Η οικογένεια Μαγγίνα, που είχε δικά της ζώα μέχρι το 1975, προμηθεύεται πλέον το γάλα αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους των Μεσογείων, απορροφώντας περί τους 7-10 τόνους τον μήνα.

«Γάλα υπάρχει στην Αττική, και μάλιστα πολύ πρόβειο» όπως μου λένε. Όλη η εργασία εδώ, στο μικρό, πεντακάθαρο εργαστήριό τους, γίνεται χειρωνακτικά και με τον παραδοσιακό τρόπο, γεμίζοντας δηλαδή το κάθε κεσεδάκι γιαουρτιού ένα-ένα με τη μαγιά που θα τα πήξει και θα τα κάνει από γάλα, γιαούρτι. Τα προϊόντα τους, με το διακριτικό όνομα «Καλυβιώτικο», μπορείτε να τα βρείτε στην «Αγροτική Γωνιά» (Σόλωνος 30, Κολωνάκι, 210 3646101), στο παντοπωλείο «Μπαλάσκα» στα νότια προάστια (Ε. Βενιζέλου 43-45, Γλυφάδα, 210 9639430, στη Βάρη και στη Βούλα), στο ντελικατέσεν «Τόλης» (λεωφ. Ειρήνης 5, Πεύκη, 210 6124475) και στα μικρά σούπερ-μάρκετ «Daily Express» στο κέντρο της Αθήνας (210 6912500).
Μαγγίνας, λεωφ. Καλυβίων, Καλύβια Αττικής, 22990 47469,
www.magginas-kaliviotiko.gr

4. Ο Βάρσος στην Κηφισιά

IMG_9525
Παραδοσιακό γιαούρτι στο Βάρσο της Κηφισιάς. Η ίδια συνταγή εδώ και τρείς γενιές!

Ποιος δεν γνωρίζει τον Βάρσο στη Κηφισιά και ποιος δεν εκτιμά το γιαούρτι του; Ακόμα κι αν συνήθως επισκέπτεσαι το πιο παλιό κηφισιώτικο ζαχαροπλαστείο (που άνοιξε πριν από 120 χρόνια) για να αγοράσεις τσουρέκι ή μαρέγκες για τα γλυκά σου, είναι αδύνατον να μην έχεις χαζέψει τις πωλήτριες να ακουμπούν στον παλιό μαρμάρινο πάγκο τις μεγάλες γεμάτες γιαούρτι μεταλλικές μπασίνες για να το ζυγίσουν. Ο Βάρσος ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο, εκτρέφοντας τις δικές του ολλανδικές αγελάδες, και κατόπιν επεκτάθηκε στα γλυκά και στα αλμυρά προϊόντα του. Πλέον παράγει αγελαδινό γιαούρτι με 3% λιπαρά, αγελαδινό σακούλας (στραγγιστό) με 10% λιπαρά και πρόβειο με 6% λιπαρά. Το σημαντικό εδώ είναι ότι οι ίδιοι παρασκευάζουν τη δικιά τους «μάνα», τη δική τους πρωτογενή καλλιέργεια από πρόβειο γάλα, που την ανανεώνουν ανά εξάμηνο.

Όλα τα γιαούρτια τους σερβίρονται στο εξαιρετικά ανακαινισμένο τεράστιο κηφισιώτικο μαγαζί τους (που θυμίζει παλιά αρχοντικά γαλακτοπωλεία και ιταλιάνικες κρεμερίες) και, βέβαια, πωλούνται για το σπίτι, για όποιον αναζητεί original γεύσεις με αγνά υλικά. Ο νεαρός Αντώνης Βάρσος εξηγεί με πάθος αλλά και επιστημονικές μελέτες (που με χαρά μοιράζει φωτοτυπημένες σε όσους πιστούς πελάτες του ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους) την υπεροχή του παραδοσιακού γιαουρτιού, πώς, δηλαδή, με το ασβέστιό του απορροφώνται τα πολύτιμα λιπαρά που μετατρέπονται σε λιποδιαλύτες, πώς αποτοξινώνει τον οργανισμό, πώς μειώνει το χολικό οξύ και πολλά ακόμα ωφέλιμα για μικρούς και μεγάλους. «Μάθετε τα παιδιά σας από μικρά να τρώνε γιαούρτι με πέτσα», η συμβουλή του.
Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8013743

5. Ένα αγρόκτημα πραγματικό διαμάντι στον Μαραθώνα

IMG_9440
Μιά κατσικούλα μασουλάει φύλλα ευκάλυπτου στο βιολογικό αγρόκτημα Διαμάντι

Oι ίδιοι οι αγρότες του βιολογικού κτήματος Διαμάντι που διανέμουν στην πόρτα σας ένα καλάθι με τις εβδομαδιαίες ανάγκες σας σε βιολογικά λαχανικά και φρούτα σάς προμηθεύουν, κατόπιν παραγγελίας, και το γιαούρτι, τη φέτα και το ανθότυρό σας, όποιους μήνες υπάρχει γάλα βέβαια. Παρασκευάζουν μικρές ποσότητες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και τους επισκέπτες του κτήματος, αλλά τα γιαούρτια τους είναι νόστιμα και εύπεπτα. Εξαιρετικό το 100% πρόβειο γιαούρτι τους από τα λίγα ζώα που βόσκουν ελεύθερα, μασουλώντας την άγρια φύση τριγύρω που ποτέ δεν ψεκάζεται, απλώς ανακυκλώνεται φυσικά από τα ζωντανά.
Αγρόκτημα Διαμάντι, Θησέως 2, δίπλα στον Τύμβο Μαραθώνα, 22940 67866, agroktimadiamanti.gr

6. Στάνη στην Ομόνοια

rx_ORF_0097

Βραβευμένο και παρασημοφορημένο, το μαγαζί αυτό και παράγει και πουλάει από το 1931 (όπως λέει και η ηλεκτρονική του διεύθυνση!)πολύ καλό αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι που παράγεται, προς μεγάλη μας έκπληξη, στο γαλακτοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας, επαληθεύοντας το ξεχασμένο πλέον μότο «από την παραγωγή στην κατανάλωση». Οι τακτικοί πελάτες περνάνε στάνταρ από εκεί δυο και τρεις φορές την εβδομάδα για να φάνε επί τόπου το γιαούρτι τους, με το μέλι να ξεχειλίζει στο βαθύ πιάτο όπου σερβίρεται, ή να το πάρουν για το γραφείο και το σπίτι.

Ο προμηθευτής γάλακτος της Στάνης από το Μαρκόπουλο της Αττικής παραμένει ο ίδιος εδώ και 50 χρόνια. Στην ιστορική Στάνη δεν υπάρχουν επεκτατικές ανησυχίες −παρά τις πολλές προτάσεις ακόμα και για frozen yoghurt− και γι’ αυτό όλα συνεχίζουν να κυλούν με πειθαρχία, αφοσίωση και σωφροσύνη στην παραγωγή.
Στάνη, Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια (στον πεζόδρομο του καταστήματος Hondos στην Ομόνοια), stani1931.gr

7. Τα προϊόντα «Λούσι»

Ο Κοσμάς Φωτόπουλος, η τρίτη γενιά της εταιρείας παραγωγής παραδοσιακού γιαουρτιού «Λούσι», πιστεύει ότι ο ενημερωμένος και καλοφαγάς καταναλωτής εκτιμά εκ νέου το παραδοσιακό γιαούρτι που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής, όπως η φέτα, που κι εκείνη έχει ιδιαίτερη γεύση, χωρίς όμως να μας ξενίζει. Στο μικρό εργαστήριό του, που λειτουργεί από το 1935, παρασκευάζει καθημερινά από 500 κιλά γάλα κρέμες, παραδοσιακό γιαούρτι, ρυζόγαλο και παγωτό, όλα χωρίς συντηρητικά. Προμηθεύεται το γάλα του από τα βοσκοτόπια της Αττικής – το πρόβειο γάλα, συγκεκριμένα, φτάνει τους 5.500 τόνους ετησίως. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό και για επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής και, φυσικά, λειτουργεί σαν κατάστημα λιανικής! Τα προϊόντα «Λούσι» μπορείτε να τα βρείτε κυρίως στα νότια προάστια της Αθήνας και στον φούρνο Μαμά Ψωμί (Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 210 9227686).
Λούσι, Σερίφου 6, Άλιμος, 210 9850682

11259802_539931782811507_6341650798912994071_n

Παραδοσιακό πρόβειο, αγελαδινό και γίδινο γιαούρτι θα βρείτε επίσης στο εργαστήριο Λακαφώση (λεωφ. Σταμάτας 47, Σταμάτα, 210 6217810), στο τυροκομείο Κωσταρέλος (κεντρική Πλατεία Μαρκόπουλου Αττικής, 22990 25569, www.kostarelos.gr) και σακούλας στον Μπακούλα, στον Μαραθώνα (www.dafni.com.gr), κατόπιν παραγγελίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.