Θες να μάθεις για το κρασί;

0
15960

Πιστεύω οτι όσο υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται στην εστίαση για την ποιότητα και την σωστή προώθηση τροφίμων και ποτών, άλλο τόσο σε πρέπει να είναι και οι καταναλωτές. Και όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την τροφή μας -και εν προκειμένω για το κρασί μας- τόσο καλύτερα μπορούμε να επιλέξουμε , να καταναλώσουμε και πρωτίστως να απολαύσουμε ο,τι επιλέγουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας.

krasi3

Γι’ αυτό και παρακολούθησα φέτος το χειμώνα για ένα δίμηνο τα σεμινάρια Οινογνωσίας του Θόδωρου Λέλεκα, (που είναι οινογράφος και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου & Αποσταγμάτων). Πρόκειται για μια πρώτη εισαγωγή στο κρασί και τα μυστικά του που όσοι το αγαπούν και το καταναλώνουν καλό είναι να γνωρίζουν. Τα μαθήματα ξεκινούν από μία γενική ενημέρωση για τον τρόπο δημιουργίας του κρασιού και συνεχίζουν με ένα γευστικό ταξίδι στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, για να καταλήξουν στα αφρώδη κρασιά, τη σαμπάνια και τους επιδόρπιους οίνους.

krasi5

Σε κάθε μάθημα, μετά την ενημερωτική συζήτηση, γίνεται η δοκιμή με επιλεγμένα αντιπροσωπευτικά κρασιά. Το θέμα τεράστιο, οι πληροφορίες πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες! Ομως στο τέλος των εβδομαδιαίων συναντήσεων, οκτώ συνολικά, σαφώς και γνωρίζεις περισσότερα για το κρασί, από το πώς να το διαλέξεις, με τι φαγητό να το ταιριάξεις, πώς να κρίνεις αν αξίζει την τιμή του, πώς να το ανοίξεις και να το φυλάξεις σωστά μέχρι τις ιδιαίτερες ελληνικές νησιώτικες ποικιλίες και τα κρασιά του λεγόμενου Νέου Κόσμου από την Νέα Ζηλανδία, την Νότια Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία αλλά χώρες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία (όπου, σαν απλός καταναλωτής, ποτέ δεν περίμενες οινική δραστηριότητα αξιώσεων).

krasi

Αν λοιπόν λέξεις όπως Αυγουστιάτης, Zinfandel, Βιδιανό, Pinotage, Malbec, Shiraz, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, είναι άγνωστες για σένα και δραστηριοποιείσαι στον χώρο της εστίασης , της μαγειρικής και του τουρισμού, τα σεμινάρια αυτά είναι, εκτός από ευχάριστα , και απαραίτητα. Σαν απλός καταναλωτής κρασιού , μετά τις συναντήσεις αυτές, θα μπαίνεις σε μία κάβα και δεν θα αισθάνεσαι εντελώς χαμένος και θα μπορείς και συ να συμμετέχεις στην επιλογή κρασιού στο εστιατόριο που θα πας με τους φίλους σου.

Ο Θόδωρος Λέλεκας έχει τις γνώσεις αλλά και το χάρισμα να τις μεταδίδει με έναν ωραίο τρόπο και έτσι οι δύο περίπου ώρες που διαρκεί κάθε συνάντηση περνούν χωρίς να το καταλάβεις. Ολες οι απορίες και οι ερωτήσεις σου θα βρουν απάντηση και ούτε μια στιγμή δεν θα αισθανθείς ότι η δική σου γνώμη, η δική σου “μύτη” είναι λάθος. Του’ναντίον, ο Θόδωρος Λέλεκας , ο Ted, όπως όλοι τον γνωρίζουν από τα social media (μια και θεωρείται ένας ισχυρός διαμορφωτής γνώμης στα παγκόσμια κοινωνικά μέσα δικτύωσης για θέματα γύρω από το κρασί!), θα σου μάθει πρωτίστως αυτό, να εμπιστεύεσαι την μύτη και το στόμα σου σαν τον καλύτερο κριτή για το κρασί.

Η επόμενη σειρά μαθημάτων , που φέτος κλείνουν τα εννιά χρόνια παραδόσεων, ξεκινά στις 9 Μαΐου και οι εγγραφές ήδη άρχισαν. Περισσότερες πληροφορίες στο seminar@telegourmet.org. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.