Μανιάτικοι ριγανοκεφτέδες

0
14814
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαρίας Καράμπελα.

Τώρα, αρχές της Ανοιξης, είναι η εποχή της φρέσκιας ρίγανης. Οι τροφοσυλλέκτες, οι περιπατητές και οι αναριχητές θα την δούν να φουντώνει καταπράσινη στη Φύση και οι μάγειρες θα την αναζητήσουν γιατί γνωρίζουν και πώς να την χρησιμοποιήσουν φρέσκια αλλά και να την αποξηράνουν για τους ερχόμενους μήνες.

Τρίβοντας τα όμορφα στρογγυλεμένα φύλλα της ανάμεσα στα ακροδάκτυλά μας αμέσως θα την αναγνωρίσουμε, η ελληνική κουζίνα αγαπά τη ρίγανη και την συμπεριλαμβάνει σε ψητά κρεατικά (μπιφτέκια, παϊδάκια και μπριζόλες βοηθώντας έτσι και στην καλύτερη πέψη αλλά και στην “απολύμανση” του πεπτικού συστήματός μας μετά την κατανάλωση ζωικής πρωτείνης), στα κρασάτα και λεμονάτα φαγητά της κατσαρόλας ή του φούρνου (με πρώτο και καλύτερο το αρνάκι λαδορίγανη!) και ενίοτε στη σάλτσα ντομάτας (π.χ. για μακαρονάδες). Επίσης, στο πιάτο με τη φάβα (παντρεμένη ή κλασσική) για έξτρα άρωμα και φυσικά σε κεφτέδες παντός τύπου. Το ελαιόλαδο και η ρίγανη ταιριάζουν πολύ και συνεπώς μιά φέτα ζυμωτού ή φρυγανισμένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη και θαλασσινό αλάτι γίνεται ένα απίθανο πρώτο ορεκτικό ή συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια, η μπουκιά που καθησυχάζει την πρώτη πείνα μας και επιτρέπει γευστικά την πρώτη γουλιά κρασί στο άδειο στομάχι. Η φέτα μας επίσης την καλωσορίζει και της ταιριάζει με τρέλλα, οι ελιές μας και τα λουκάνικά μας στο σερβίρισμα…και πού δεν μπαίνει η ρίγανη!

Τα όμορφα κλαράκια της φρέσκιας ρίγανης πάντα στον πάγκο της κουζίνας την Ανοιξη!

Ανέφερα τους κεφτέδες και θυμήθηκα μιά ανοιξιάτικη συνταγή της ερευνήτριας της λακωνικής κουζίνας Μαρίας Καράμπελα για …ριγανοκεφτέδες. Σας την παραθέτω αυτούσια όπως την περιγράφει στο βιβλίο της “Γεύσεις της λακωνικής γης, από τον μέλανα ζωμό στο σύγκλινο” αλλά η συνταγή αρχικά δημοσιεύθηκε στο βιβλίο της Ελένης Τσιγκάκου “Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη”. Απολαύστε λοιπόν ανοιξιάτικους ριγανοκεφτέδες με φυλαράκια χλωρής ρίγανης, φαγητό της λεγόμενης “φτωχικής κουζίνας” , αυτής που ανα τους αιώνες , εδώ στη Μεσόγειο, με λίγα μυρωδικά, αλεύρι και νερό αναδείκνυε αυτά που σήμερα αποκαλούμε “τοπικά” ή “εποχικά” και δημιουργούσε φαγητά που σήμερα αποκαλούνται …vegan ή χορτοφαγικά, όροι περιττοί στη σοφή ελληνική κουζίνα που αποκλείει το κρέας όποτε πρέπει ακολουθώντας τη φυσική ροή των πραγμάτων και εναρμονίζοντας τη σπιτική κουζίνα με ό,τι υπάρχει τριγύρω χωρίς καμμιά παρέμβαση στο οικοσύστημα, την πλούσια χλωρίδα και την εποχική πανίδα.

Απαραίτητος μόνον …ο περίπατος στη φύση (αν τα καταφέρετε και πάτε και μέχρι τον Ταύγετο για άγρια ρίγανη Ταυγέτου ποιός σας πιάνει!!!) ή αλλιώς μιά επίσκεψη στις βιολογικές υπαίθριες αγορές της Αττικής για να την προμηθευτείτε (δείτε εδώ το πρόγραμμά τους: https://www.bioagores.org/πρόγραμμα-αγορών/ ).

 

Ριγανοκεφτέδες, μιά μανιάτικη συνταγή με τα ανοιξιάτικα χλωρά φυλλαράκια της ρίγανης.

Ρ ι γ α ν ο κ ε φ τ έ δ ε ς

Προετοιμασία

  • 1 φλυτζάνι ρίγανη χλωρή
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
  • αλάτι (και στο μίγμα και στο σερβίρισμα)
  • λίγο ζεστό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη (φρέσκια) ρίγανη.

Τη ζεματάμε στιγμιαία σε βραστό νερό και τη ψιλοκόβουμε.

Σε μιά λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός μέτριας πυκνότητας.

Προσθέτουμε τη ρίγανη και αναμειγνύουμε ώστε να ενωθεί ομοιόμορφα με το χυλό. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για μισή ώρα.

Στη συνέχεια βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και όταν κάψει βρέχουμε ένα κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό και με προσοχή ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές από τον χυλό, φροντίζοντας αν τους δίνουμε ομοιόμορφο σχήμα. Οταν τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές , τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Αλατίζουμε με θαλασσινό αλάτι και τους σερβίρουμε ζεστούς με μιά ωραία ντοματοσαλάτα και εκλεκτό ελαιόλαδο.

Σημείωση : με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε χορτοφαγικούς κεφτέδες με κορυφές φασκομηλιάς, μάραθο, δυόσμο και άλλα εποχικά φυτά και βότανα.

Δείτε και τη συνταγή για τις σεριφιώτικες μαραθουνίτες  με ένα ακόμα εποχικό ελληνικό μυρωδικό, τον άγριο μάραθο :

Μαραθουνίτες!

…και μιά ακόμα συριακή ωμοφαγική συνταγή για χορτοφαγικά κεφτεδάκια με πληγούρι

Τα κεφτεδάκια του χορτοφάγου

Πέντε λαχταριστά λαχανικά για σάντουιτς και σαλάτες!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την Μαρία Καράμπελα δείτε το αφιέρωμα της Lifo, πατώντας στο λινκ εδώ https://www.lifo.gr/articles/taste_articles/228429/poio-fagito-tis-manis-thymizei-ton-melana-zomo-kai-giati-oi-katoikoi-toy-parnona-trone-sano: 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.