Όλυμπος! 2.920.000 λήμματα στο google και μία λευκή τρούφα

0
16274

Είναι πράγματι εκπληκτικό πόσο μπλαζέ είμαστε εμείς οι Ελληνες με κάποιες έννοιες που στο “εξωτερικό” (άραγε μπορείς να πείς “στο εξωτερικό” την εποχή της παγκοσμιοποίησης των πάντων;) θεωρούνται τιτανοτεράστιες και εμείς εδώ τις απαξιώνουμε, ίσως όχι γιατί δεν τις θεωρούμε σημαντικές αλλά γιατί μας είναι τόσο γνώριμες που φτάνουμε να ξεχνάμε τη βαρύτητά τους.

11218950_10153208404796631_3887397724078136520_n
Μους πατάτας με τρούφα Ολύμπου, καπνιστή πανσέτα μαύρου χοίρου, νεροκάρδαμο και φρέσκα κάστανα , photo: www.aleria.gr

Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι σαν χώρα έχεις έναν Ολυμπο, ένα δωδεκάθεο Ολύμπου που κάθε θεός/θεά είναι … brand name από μόνος του, έχεις θρυλικά και διεθνώς δόκιμες εφαρμογές της λέξης (Ολυμπιακοί αγώνες hello???) και δεν είναι ο Ολυμπος top τουριστικός προορισμός διεθνώς; Πώς οι αρωματικές και πολύτιμες τρούφες που φυτρώνουν στα δάση του, τα άγρια μανιτάρια, οι γαρίδες του Πλαταμώνα, ο μαύρος χοίρος, η πλούσια πανίδα, τα άγρια χόρτα και τα κάστανα, τα κατσικίσια τυριά και τα ιδιαίτερα κρασιά από μικρούς παραγωγούς δεν ποζάρουν επώνυμα και περήφανα στα μενού των ελληνικών εστιατορίων και γιατί δεν εξάγονται (έστω σαν ιδέα) και προς τα έξω με όλη την αίγλη (live your gastro-myth επιτέλους!) που τους αρμόζει;

image_1366368829805538

Enter Aleria και σεφ Γκίκας Ξενάκης. Enter και μιά παρέα (ναι, μιά ακόμα ελληνική παρέα) που αποφάσισε να πάρει τον Ολυμπο “στα χέρια της” και να του δώσει την διεθνή προβολή που του αξίζει.

Εξηγώ: Οταν χθες μας κάλεσε ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης (ο ιδιοκτήτης του Αλέρια)στο πανέμορφο εστιατόριό του στο Μεταξουργείο φαντάστηκα οτι κάτι ενδιαφέρον θα είχε να μας πεί, εξάλλου είναι γνωστό δεν καλεί δημοσιογράφους της γεύσης και food bloggers χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο. Στο όμορφο τραπέζι στην orangerie του ισογείου κάθησαν άνθρωποι που γεννήθηκαν στη γή του Ολύμπου , γι’ αυτό και παίρνουν την τύχη του στα χέρια τους) και  παρουσιάστηκε ένα μενού που αξίζει να το αναφέρω εδώ, όχι μόνον γιατί είναι από τα πιό αντιπροσωπευτικά του σεφ Γκίκα Ξενάκη αλλά γιατί είναι σαν να ταξιδεύεις στον τόπο αυτόν και να ξαναθυμάσαι την γεωγραφία και την ιστορία της μοναδικής περιοχής γύρω από το μυθικό βουνό. Το όνομά του; Ολυμπος terra e mare, τίτλος που υπενθυμίζει την γεωγραφική πολυπλοκότητα της περιοχής, την ανατολική πρόσοψη του Ολύμπου που βλέπει πρός τον Θερμαϊκό Κόλπο, την εύφορη κοιλάδα της Κατερίνης , τα ποτάμια και τον ομώνυμο εθνικό δρυμό .

Menu Olympus Terra & Mare 

Γαρίδες Πλαταμώνα , ζωμός από λεμονόχορτο, άγρια μανιτάρια και μαύρη τρούφα

Μους πατάτας με τρούφα Ολύμπου, καπνιστή πανσέτα μαύρου χοίρου, νεροκάρδαμο και φρέσκα κάστανα

Κουσκουσάκι λεμονάτο με όστρακα Πιερίας

Σιγοψημένος μαύρος χοίρος

Κρέμα λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με τσάι του βουνού, cake λεμόνι,

ζελέ από αρώνια και sorbet μοσχολέμονου με βασιλικό

Η Εφη Μπάσδρα (αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) , η Ευαγγελία Λάμπρου (πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων της περιοχής) και η Χάϊδω Παπαχατζή από το Φεστιβάλ Ολύμπου της Κατερίνης μίλησαν για την προσπάθεια που ξεκινούν,  να βάλουν δηλαδή τον Ολυμπο στο βάθρο που του αξίζει λόγω της ιστορίας του, της φυσικής ομορφιάς του αλλά και της αξιόλογης γαστρονομίας που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των τοπικών προιόντων. Το σύνολο της προσπάθειας αυτής ελπίζουν να παρουσιάσουν τον Μάρτιο στην Νέα Υόρκη. (Αναφέρουμε οτι την ίδια εποχή θα λειτουργήσει έκθεση με ευρήματα από το Δίον -την αρχαιολογική περιοχή που ακόμα δεν έχει προβληθεί όπως θα έπρεπε- στο Ιδρυμα Ωνάση στην Νέα Υόρκη με την επιμέλεια του αρχαιολόγου Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης).

Αρχαιολογία, ιστορία, γεωγραφία και γαστρονομία του Ολύμπου λοιπόν βάζουν τα δυνατά τους και ετοιμάζονται να συνδυαστούν για μιά επίσημη πρώτη στη Νέα Υόρκη. Από εμάς -που πάντα συγκινούμαστε από τα τοπικά προιόντα και τις προσπάθειες των παραγωγών του ιδιωτικού τομέα όσο και από σεφ που τα αξιοποιούν με μαεστρία και γνώση- έχουν τις ευχές μας για καλή επιτυχία!

Εχουμε παρακολουθήσει από κοντά ελληνικές προσπάθειες για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και όταν πετυχαίνουν να εκπλήξουν , να πείσουν , να συγκινήσουν και να τέρψουν τους καταναλωτές και τους τουρίστες είναι γιατί βασίστηκαν σε έγκυρες πηγές , μεθοδική έρευνα και συνεργασία ειδικών, τόσο από τον χώρο της ιστορίας και της αρχαιολογίας όσο και από τον χώρο της παραγωγής,  του τουρισμού και της γαστρονομίας.

Η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου (μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας) έχει ήδη αναδείξει ασύνδετα μεν μεταξύ τους αλλά επιτυχημένα κομμάτια της παραγωγής και της γαστρονομίας (όπως ο σεφ Ανδρέας Γαύρης του “Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω” που -χωρίς να τον έχω επισκεφθεί μαθαίνω οτι σερβίρει ένα μενού εμπνευσμένο από τα τοπικά προιόντα- και ο σεφ Κωνσταντίνος Αιβάζογλου της “Απόλαυσης”) , ο κ. Δήμου που αναβίωσε την ράτσα του μαύρου χοίρου όπως και ο κ. Φωτιάδης που διέθεσε χθες το χοιρινό κρέας απο μαύρο χοίρο, ψαράδες για γαρίδα από τον Πλαταμώνα , η εταιρία συλλογής τρούφας Τρούφα Ολύμπου της κ. Ελευθερίας Τζιάτζου, τα μύδια Πιερίας Mega Ostrakon του κ. Μεγασθένη, τα Αρώνια Πιερίας του κ. Κώστα Βαφειάδη , τσάι Ολύμπου της κ. Αναστασίας Μποστανίτη και πολλά μικρά οινοποιεία (όπως το Κελάρι Χρυσοστόμου, το Κτήμα ΠΙερία Ερατεινή και το Κτήμα Κούρτη) που προιόντα τους δοκιμάσαμε στο μενού Ολυμπος Terra e Μare).

Ελπίζουμε επίσης και στη συνεργασία της ομάδας με αξιόπιστους γαστρονόμους που θα ψάξουν πηγές με πλούτο πληροφοριών και θα τις παραδώσουν στους σεφ για να τις αξιοποιήσουν, όπως έχει γίνει με επιτυχία σε άλλες περιοχές που προσπάθησαν να αναδείξουν την γαστρονομία τους.Ηδη όμως εδώ έγινε μιά λαμπρή αρχή και φαίνεται οτι η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

12346540_10153208405266631_3855536887443871928_n
Σιγοψημένος μαύρος χοίρος, κρέμα κολοκύθας, καραμελωμένα γογγύλια και πίκλες μανιταριών, www.aleria.gr

Καλή αρχή, καλή συνέχεια λοιπόν, εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε την πορεία αυτών των προσπαθειών. Προσωπικά έβγαλα ήδη χάρτη και χαζεύω την αξιόλογη γεωγραφία της περιοχής του Ολύμπου, βουνά, ποτάμια, κοιλάδες και ομορφιές βλέπω. Και δεκάδες αξιόλογες προσπάθειες. Τηλεφωνώ στους φίλους ορειβάτες και χαρτογράφους και ετοιμάζω σακίδιο! Επόμενος προορισμός ο Ολυμπος!

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μαγειρεύει στο εστιατόριο Αλέρια, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210-5222633, www.aleria.gr.

Για την ιστορία να αναφέρουμε οτι η ιδέα ξεκίνησε από μία λευκή τρούφα που έφτασε στα χέρια του δημοσιογράφου των “Νέων” Γιάννη Δεβετζόγλου και αποφάσισε , με παρότρυνση της foodie φίλης του Κικής Τριανταφύλλη, να την παραδώσει στον φίλο τους σεφ Γκίκα Ξενάκη για να την αξιοποιήσει κατάλληλα. Εκείνος ξεκίνησε να δημιουργεί ένα μενού βασισμένο σε άλλες πρώτες ύλες της περιοχής και το ένα έφερε το άλλο , κάπως έτσι συγκεντρώθηκε η παρέα και ξεκίνησε. Ωραία πράγματα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.