Μπορεί να είναι γίγαντες αλλά είμαστε εκατομύρια!

0
13068

Με αυτό το σύνθημα ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά τη θέση του ο πρόεδρος του παγκόσμιου διατροφικού κινήματος Slow Food, Carlo Petrini, που στάθηκε ενάντια στην πρόσφατη συνένωση των χημικών εταιριών Bayer και Monsanto ενθαρρύνοντας παράλληλα τόσο τους τίμιους αγρότες και τους υπεύθυνους παραγωγούς της τροφής μας όσο και τους ανθρώπους στα τέσσερα σημεία του πλανήτη να συνεχίσουμε να μαγειρεύουμε, να αναζητούμε την χαμένη γεύση της καλής τροφής και να πληρώνουμε το τίμημα που μας ζητούν όσοι την παράγουν.

rx_carlo-petrini-1024x739
Ο πρόεδρος του κινήματος Slow Food, Carlo Petrini

Το ακροατήριό του; 7.000 αγρότες , μεταποιητές , ψαράδες, ιθαγενείς από ζούγκλες και απόμακρες περιοχές (με σημαντικά μυστικά για την υγεία κρυμμένα στις αρχαίες συνταγές τους), χιλιάδες πολίτες από 143 χώρες, όλοι μια μεγάλη χαρούμενη αλλά και βαθιά προβληματισμένη ανθρώπινη παρέλαση στους δρόμους της βορειο-ιταλικής βιομηχανικής πόλης του Τορίνο (έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat μεταξύ άλλων) που για τέσσερις ημέρες όμως μεταμορφώθηκε σε πρωτεύουσα της παγκόσμιας βιοποικιλότητας για το 11ο Salone del Gusto , της διαφορετικής αυτής έκθεσης τροφίμων του κινήματος Slow Food. Εδώ θέση έχουν τα τοπικά προιόντα που χαρακτηρίζουν τους λαούς και τις παραδόσεις τους, όπως και τοπικές μικρές κοινωνίες αγροτών που εξαφανίζονται ή φτωχαίνουν γοργά παίρνοντας μαζί τους πολύτιμες τεχνικές και ήπιες μορφές επεξεργασίας τροφίμων. Στο Salone del Gusto στο Τορίνο θα βρείς απαστερίωτα πεντανόστιμα τυριά και αλλαντικά , ασυνήθιστα φαγητά των ιθαγενών και όχι άνοστα βιομηχανικά τρόφιμα ή επικίνδυνα μεταλλαγμένα σιτηρά που εξαφανίζουν την γεύση και τη χαρά που αυτή μας προσφέρει και απειλούν την υγεία μας.

Όλους αυτούς , “τους μοναδικούς , τους λίγους και τους αυθεντικούς εκπροσώπους του πολιτισμού” καλωσόρισε και χαιρέτησε στον εναρκτήριο λόγο του ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα. Κύριος κοινός στόχος όλων; Πρωτίστως η βιοποικιλότητα που εξασφαλίζει αρκετό , θρεπτικό, γευστικό και φθηνό φαγητό για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας αντίθετα με τα βιομηχανοποιημένο και επεξεργασμένο φαγητό που μόνο ασθένειες και φτώχεια προκαλούν. Όχι άλλη καταστροφή στο περιβάλλον, όχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια αλλά καλή και τίμια τροφή για όλους. Όχι στις χημικές εταιρίες που βλάπτουν το χώμα του πλανήτης μας, το χώμα που μας δίνει την τροφή μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οχι στη παχυσαρκία, ναί στην ευεξία και την χαρά που προσφέρει το καλό φαγητό!

logo-1024x520Ο ίδιος ο “Καρλίν” (όπως φωνάζουν χαϊδευτικά οι υποστηρικτές και τα μέλη του κινήματος τον Κάρλο Πετρίνι) δεν μάσησε ούτε αυτή τη φορά τα λόγια του: “Οι πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων ολοένα και δυναμώνουν ενώ η κερδοσκοπία αυξάνεται σε βάρος των αγροτών και των καλλιεργητών της τροφής μας και της υγείας μας. Απέναντι σ’ αυτά όμως ανατέλλει μια μεγάλη δύναμη (500 εκατομμυρίων μικρών παραγωγών με τις οικογένειές τους) που θέλει να αλλάξει τους νόμους και τους κανόνες της οικονομίας που καταστρέφει τις ζωές των πιο αδύναμων από εμάς”.

Τα λόγια του δεν είναι απλώς ένα συγκινητικό μήνυμα, είναι μια φιλοσοφία, μια εφαρμοσμένη ιδεολογία που γίνεται πράξη καθημερινά σε 160 χώρες , εκεί όπου παραγωγοί μικρής κλίμακας, δραστήρια κινήματα πολιτών και δημιουργικοί φορείς προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις τοπικές κοινωνίες με κύριο όπλο την μικρής κλίμακας αγροτική οικονομία τους. Γι’ αυτό στο Τορίνο δεν πήγαν μόνον πολιτικοί και πολλές οργανώσεις πολιτών. Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι ιθαγενών, όπως ο Νταλί Νολάσκο Κρούζ από το Μεξικό, μέλος των Nahua, που εξήγησε πώς η απειλούμενη τυπική ποικιλία πιπεριάς τσίλι Serrano για αιώνες έδινε δουλειά στις γυναίκες του χωριού τους ενδυναμώνοντάς τις οικονομικά ώστε να είναι ανεξάρτητες.

fullsizerender
Με τον πρόεδρο του παγκόσμιου διατροφικού κινήματος Slow Food Carlo Petrini πριν λίγους μήνες στα Τίρανα, στην εκδήλωση Terra Madre Βαλκανίων που στόχο είχε την ανάδειξη των βαλκανικών γεύσεων και τοπικών παραγωγών.

Παρόντες στην γιορτή της Terra Madre ήταν και πολλοί βραβευμένοι σεφ από τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Αλβανία , μέλη της Slow Food Chefs Allinace που έδωσαν για μια ακόμα φορά υπόσχεση μεταξύ τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς, όχι μόνον από πολιτική πεποίθηση αλλά για την απίθανη γεύση, την αξέχαστη γεύση που δίνουν τα προϊόντα τους στις δημιουργίες τους, προιόντα που μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα και υποστηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς με τις οικογένειές τους και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Και προσφέρουν σε εμάς μας καλή, τίμια, νόστιμη και θρεπτική τροφή για το καθημερινό μας μαγείρεμα!

Δες κι αυτό…

img_1877-768x1024«Είχε δίκιο o αγαπητός ιταλός Κάρλο Πετρίνι, ο πάτερ της Slow Food, όταν πριν λίγα χρόνια μας προέτρεπε (όσους γράφουμε για το φαγητό και τους μικροπαραγωγούς με τα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα προωθώντας έτσι όχι μόνον έναν άλλο τρόπο διατροφής αλλά και μια άλλη μορφή οικονομίας και κοινωνίας), μας προέτρεπε, ναι, να παρουσιάζουμε τους αγρότες “σέξι” και όμορφους, ακριβώς όπως έκαναν με τους ιταλούς και τους γάλλους μόδιστρους, ας πούμε, κάποιες δεκαετίες πριν τα περιοδικά…»
>>> κλικ εδώ για περισσότερα

6«Βρίσκομαι στα Τίρανα για την εκδήλωση Terra Madre Balkans 2016 του παγκόσμιου διατροφικού κινήματος Slow Food International, που διεξάγεται στο μικρό κέντρο της πόλης…»
>>> κλικ εδώ για περισσότερα

salone-del-gusto_980x571«Ο Κάρλο Πετρίνι (αριστερά) με τους πολύτιμους σταθερούς συνεργάτες του, εξίσου σημαντικές οι γιαγιάδες με τις πατροπαράδοτες συνταγές τους όσο και οι σύγχρονοι σεφ με τις καινούργιες τεχνικές τους! Ο μικρός παραγωγός στύλος αισιοδοξίας και ζωής!
Η slow food ελπίδα μας…»
>>> κλικ εδώ για περισσότερα

1260905_572918792821047_5574264740795226826_n

«Συναντήσαμε τον πρόεδρο του κινήματος Slow Food, στο Ντουμπρόβνικ…»
>>> κλικ εδώ για περισσότερα

pavlos_georgiadis-1024x684«Για τον Παύλο Γεωργιάδη, το μέλλον βρίσκεται στη φιλοσοφία του Slow Food. Αρχίζοντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θράκη, έρχεται στην Αθήνα σκοπεύοντας να εξαπλώσει τις ιδέες του κινήματος σε όλη την Ελλάδα και να εμπνεύσει παραγωγούς, μάγειρες και καταναλωτές να τολμήσουν τη στροφή προς την οικονομία της γεύσης…»
>>> κλικ εδώ για περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.