Η slow food ελπίδα μας…

Slow Food, το παγκόσμιο διατροφικό κίνημα.

0
17189
Ο Κάρλο Πετρίνι (αριστερά) με τους πολύτιμους σταθερούς συνεργάτες του, εξίσου σημαντικές οι γιαγιάδες με τις πατροπαράδοτες συνταγές τους όσο και οι σύχρονοι σεφ με τις καινούργιες τεχνικές τους! Ο μικρός παραγωγός στύλος αισιοδοξίας και ζωής!
Ο Κάρλο Πετρίνι (αριστερά) με τους πολύτιμους σταθερούς συνεργάτες του, εξίσου σημαντικές οι γιαγιάδες με τις πατροπαράδοτες συνταγές τους όσο και οι σύχρονοι σεφ με τις καινούργιες τεχνικές τους! Ο μικρός παραγωγός στύλος αισιοδοξίας και ζωής!

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ακούσεις προσεκτικά αυτά που επιμένει να βροντοφωνάζει ο Κάρλο Πετρίνι και οι συνεργάτες του στο Slow Food καλώντας όλους μας να προβληματιστούμε αλλά και να απαιτήσουμε περισσότερη διαφάνεια στη παραγωγή της καθημερινής μας τροφής :

  • Καθημερινά εξαφανίζονται από το πλανήτη μερικές δεκάδες φυτών και ζώων από την αδιαφορία των καλλιεργητών που εγκαταλείπουν τη γη τους κουρασμένοι και απογοητευμένοι από τη κρατική γραφειοκρατία , τη σκληρή αγροτική νομοθεσία και τις απρόβλεπτες καιρικές αλλαγές.
  • Οι μεγαλύτερες μάστιγες στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι η παχυσαρκία και η πείνα. Οι άνθρωποι έχουν χάσει το μέτρο και στη τροφή όπως και σε πολλά άλλα και δεν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν , να μάθουν να μαγειρεύουν και να θρέφονται σωστά. Στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει πείνα που πηγάζει από τις λανθασμένες κρατικές επιλογές και νομοθεσίες.
  • Τα πατροπαράδοτα προιόντα , αυτά που οι αγρότες γνωρίζουν πώς να καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται, εξαφανίζονται γοργά και αντικαθίστανται από κενές τροφές χωρίς θρεπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς ευχάριστη αναφορά στη μνήμη μας, χωρίς ιστορία ή μυθολογία , χωρίς πολιτισμικά στοιχεία που εδώ και αιώνες ήταν αναπόσπαστα δεμένα με το φαγητό προσφέροντας υγεία και χαρά.
  • Οι κρυφές , σιωπηλές τροφίμων συμφωνίες για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη που ακόμα αντιστέκεται και την Αμερική που απορροφά μεν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαικής παραγωγής αλλά και επιμένει στην διάδοση των μεταλλαγμένων πρέπει να φωτιστούν και να μάθει ο κόσμος τί προγραμματίζεται για το μέλλον της διατροφής του.
  • Οσοι καλλιεργητές έχουν ένα προιόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που γνωρίζουν καλά τον τρόπο της παρασκευής του , της καλλιέργειάς του και της εμπορικής του αξίας πρέπει να το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και να μην αφήσουν κανέναν να το αφανίσει. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά τους, η περιουσία τους!
  • Η οικογενειακή παραγωγή θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο τα επόμενα χρόνια και η φτώχεια θα αντιμετωπισθεί μόνο με μικρές καλλιέργειες από ομάδες συνειδητοποιημένων καλλιεργητών με κοινό όραμα και κοινά οφέλη.

Απέναντι σε όλα αυτά τα θλιβερά, αποπνέει αισιοδοξία η παγκόσμια ραγδαία ανάπτυξη της μικρής παραγωγής και εμπορίας τροφίμων από δραστήριους, αισιόδοξους νέους αγρότες/κτηνοτρόφους και ψαράδες με βαθιές γνώσεις στο αντικείμενό τους και όρεξη για δουλειά.

Οταν λέμε πλέον "μικρός παραγωγός" δεν εννοούμε έναν τεμπέλαρο που επιδοτείται από ένα θλιβερά πεζό και ανέραστο, ξεπερασμένο κράτος, αλλά ένα δημιουργικό και δραστήριο επιχειρηματία που πιστεύει στο εκλεκτό προιόν του και το υποστηρίζει σαν "premium" με ξεχωριστά εξαιρετικά χαρακτηριστικά και απίθανη γεύση. (Με συγχωρείτε αλλά αν δεν καταλαβαίνετε αυτές τις έννοιες δεν ανήκετε σε αυτό που είναι η μόνη μας πλέον ελπίδα για ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.) Στη φωτό η σούπερ δραστήρια Λίλα Κούρτη από το εξαιρετικό Αυγοτάραχο Τρικαλινός, ο Παύλος Γεωργιάδης με τη Νανά Ζοίδου του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Calypso από ελιές Μάκρης, o Σοφοκλής Παναγιώτου της απίθανης μπύρας Septem και o Γιάννης Κοροβέσης, υπεύθυνος μπάρας σε όλα τα εστιατόρια του επιχειρηματία κ. Τραστέλη (Σπονδή, Χύτρα, Fuga κτλ) και ένας από τους εμπνευστές του mediterranean bartending που εδώ στο Τορίνο εντυπωσίασε πολλούς…
Οταν λέμε πλέον “μικρός παραγωγός” δεν εννοούμε έναν τεμπέλαρο που επιδοτείται από ένα θλιβερά πεζό και ανέραστο, ξεπερασμένο κράτος, αλλά ένα δημιουργικό και δραστήριο επιχειρηματία που πιστεύει στο εκλεκτό προιόν του και το υποστηρίζει σαν “premium” με ξεχωριστά εξαιρετικά χαρακτηριστικά και απίθανη γεύση. (Με συγχωρείτε αλλά αν δεν καταλαβαίνετε αυτές τις έννοιες δεν ανήκετε σε αυτό που είναι η μόνη μας πλέον ελπίδα για ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.)
Στη φωτό η σούπερ δραστήρια Λίλα Κούρτη από το εξαιρετικό Αυγοτάραχο Τρικαλινός, ο Παύλος Γεωργιάδης με τη Νανά Ζοίδου του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Calypso από ελιές Μάκρης, o Σοφοκλής Παναγιώτου της απίθανης μπύρας Septem και o Γιάννης Κοροβέσης, υπεύθυνος μπάρας σε όλα τα εστιατόρια του επιχειρηματία κ. Τραστέλη (Σπονδή, Χύτρα, Fuga κτλ) και ένας από τους εμπνευστές του mediterranean bartending που εδώ στο Τορίνο εντυπωσίασε πολλούς…
Calypso , εκλεκτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από ελιές Μάκρης, με τη βούλα και το όνομα !
Calypso , εκλεκτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από ελιές Μάκρης,
με τη βούλα και το όνομα !

Ζήτησα από τον εθνοβοτανολόγο Παύλο Γεωργιάδη , μέλος της Slow Food , εμπνευστή του Slow Food Θράκης να μου πεί τη γνώμη του για τη θέση των μικρών παραγωγών στην Ελλάδα σήμερα  , τα προβλήματα και την αξία τους στη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας στη χώρα μας μια και η οικογένειά του επίσης παράγει το βιολογικό ελαιόλαδο Calypso από θρακιώτικες ελιές Μάκρης άρα γνωρίζει το θέμα από πρώτο χέρι: “ Ο μόνος που παράγει τροφή με σεβασμό προς το τόπο του, την κοινότητά του, τις οικογενειακές παραδόσεις και τον καταναλωτή είναι ο μικρός παραγωγός. Αυτός κρατά ζωντανές τις τοπικές οικονομίες, δίνοντας εργασία και ικανοποίηση στους κατοίκους και τους συνεργάτες του. Ο μικρός παραγωγός είναι βάση μίας ποιοτικής διατροφής, που είναι καλή για τον εαυτό μας, τα οικοσυστήματα και τις παραδόσεις.”

Η μπύρα Citra της Septem
Η μπύρα Citra της Septem
Στο 10o Salone del Gusto , τη παγκόσμια έκθεση τροφίμων που οργανώνεται από τη Slow Food κάθε δυό χρόνια στο Τορίνο συμμετείχε στο ελληνικό περίπτερο και η Ζυθοποιία Septem, μία από τις πλέον πετυχημένες μικροζυθοποιίες με έδρα το Ωρολόγιον Ευβοίας. Ρώτησα τον ιδρυτή της, κύριο Σοφοκλή Παναγιώτου γιατί  αποφάσισε να συμμετέχει στην έκθεση αυτή : “Γνώρισα το Slow Food το 1994-96 και αμέσως κατάλαβα ότι σε αυτή την έκθεση ο μικρός παραγωγός προβάλλεται ισότιμα δίπλα στους μεγάλους παραγωγούς. Το γεγονός ότι στο Salone del Gusto έρχονται επισκέπτες από όλο το κόσμο έχει επίσης μεγάλη αξία όχι μόνο γιατί γνωρίζουν το προιόν σου αλλά και διότι εμείς γνωρίζουμε παρόμοιες προσπάθειες όχι μόνο στο χώρο της διεθνούς μικροζυθοποιίας αλλά και άλλων προιόντων  με διαφοροποιημένη γεύση και ξεχωριστό χαρακτήρα. Οι μπύρες Septem εμπίπτουν σ’ αυτή τη κατηγορία κι οι διεθνείς βραβεύσεις, οι εξαγωγές μας ( σε Ολλανδία, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Ισπανία και πρόσφατα μιά πρώτη δοκιμαστική παραγγελία στη Κίνα ) καθώς και οι θετικές κριτικές των καταναλωτών μάς δείχνουν οτι είμαστε στο σωστό δρόμο”.
Η Septem παράγει περίπου 300 τόνους μπύρας κάθε χρόνο με εξαιρετικές γεύσεις επειδή χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο λυκίσκο που καλλιεργεί πλέον ο ίδιος και θα προστίθεται φρέσκος στην ομώνυμη μπύρα Wet Hop (hop στα αγγλικά είναι ο λυκίσκος). Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 25 μικροζυθοποιίες (όχι όλες ενεργές ή επιτυχημένες) και στην Ιταλία, έτσι για τη σύγκριση, 550 και εξαπλώνονται καθημερινά με ρυθμούς επιδημίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.