Το μέγα γογγύλιον!

0
13650

Το μέγα γογγύλιον (rutabaga)!

 

mega_goggylia

Θα το έχετε δεί αλλά μάλλον προσπεράσει στις λαϊκές αγορές! Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάζει με το όνομά του αλλά και με το σχήμα του! Πολλοί δεν το γνωρίζουμε και το προσπερνάμε. Κι’όμως, στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας το μέγα γογγύλιον ,όπως ονομάζεται εμφατικά, έχει και αυτό τη θέση του…

Μισό λευκό και μισό μοβ, προσφέρει μια διακριτικά γευστική χειροβομβίδα στην κουζίνα μας, αλλά και μια ισχυρή δόση καροτένιου στον οργανισμό μας, σούπερ απαραίτητου τον χειμώνα που το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση.

Το ανακουφιστικά πικρούτσικο μέγα γογγύλιον (και το περιγράφω έτσι γιατί η πικρίλα τείνει να εξαφανιστεί από την κουζίνα μας, αν και είναι μία από τις 4 βασικές γεύσεις, που κεντρίζει το συκώτι και το κάνει να λειτουργεί καλύτερα, μεταξύ άλλων) αξίζει και αυτό την προσοχή μας.

Είναι εύκολο να το ξεφλουδίσεις με τον αποφλοιωτή λαχανικών και η ευκολότερη χρήση του είναι να το προσθέσουμε στον πουρέ πατάτας για λίγη παραπάνω γεύση.

Αλλά και μόνο του ή με σελινόριζα μας δίνει έναν ωραίο πουρέ (πορτοκαλί σε χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καροτένιο), για να ακουμπήσουμε πάνω του ψητό κοτόπουλο, ψαρικά ή χοιρινό κρέας.

Γνωρίζετε τη ρέβα; Κλικ στη φωτό! 

Ρέβα, η σπιρτόζα ρίζα.

Το παστινάκι, νοστιμιά χειμωνιάτικη! 

Το παστινάκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.