Απλό φαγητό!

(ή μήπως όχι;)

0
16860

Την Καθαρή Δευτέρα επιλέγουμε προσεκτικά τα ψαρικά, λίγα και καλά!

collage7Οταν απολαμβάνεις ψητές γαρίδες Πλαταμώνα με ένα ωραίο σκορδάτο αγιολί και βραστά χόρτα καταλαβαίνεις ότι το απλό στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου φθηνό αλλά ούτε και προχειράντζα.

Αν το απλό είναι να βρείς το τέλειο υλικό, την εξαιρετική πρώτη ύλη , να νιώσεις τη σιγουριά και …να μην κάνεις τίποτα απολύτως (να το μαγειρέψεις δηλαδή ελάχιστα, όπως ένα καλό τηγανιτό αυγό ), τότε τό απλό γίνεται το “γκουρμέ”, έτσι δεν είναι;

2

Προσωπικά, σαν καθημερινή μαγείρισα που είμαι , με πιάνει ένα δέος μπροστά στα ακριβά υλικά και , όταν τα χρησιμοποιώ , προτιμώ να τ’ αφήνω να λάμπουν όπως είναι, δεν μου πάει να τα χιλιοβράσω ή να τα σωτάρω , ούτε να προσπαθήσω να τ’ αναβαθμίσω με κάποιον “πανέξυπνο” τρόπο. Κάπου τα σέβομαι, κάπου τα “φοβάμαι”. Ετσι, όταν υπάρχει γιορτή στο σπίτι και επιτρέπουμε το ακριβότερο , δεν υπάρχει λόγος να το ντύνουμε και να το μακιγιάρουμε κιόλας. Το αφήνουμε απλό. Και ο νοών νοείτω.

Η ραβδωτή γάμπαρη Πλαταμώνα κοστίζει 50-60 ευρώ το κιλό στη Ψαραγορά της Βαρβακείου και θέλει 4 λεπτά από κάθε μεριά το πολύ στα κάρβουνα για να γευθείς τη νοστιμάδα της.

Το πρωτόλαδο που χρησιμοποιείς (μισό-μισό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) για πιπεράτο και σκορδάτο αγιολί είναι επίσης τσουχτερούλι.

Τα χόρτα, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια τα άγρια, στα δίνει η ελληνική φύση απλόχερα μετά τις βροχές αλλά θέλει κόπο και χρόνο να τα μαζέψεις και να τα πλύνεις. Αν επιπλέον είσαι ευσυνείδητος τροφοσυλλέκτης, τότε πρέπει να ξέρεις πώς να τα κόψεις και όχι ξεριζώσεις , πότε “πρέπει” να τα καταναλώσεις αλλά και πώς.

Ενα εκπληκτικό ψωμί που ψήσαμε σήμερα με εξαιρετικό βιοδυναμικό αλεύρι Trinity Farm, κράνα και σπόρια βιολογικά, έχει άλλη “τιμή” από του φούρνου.

Εχουμε το πιό ωραίο φαγητό στον κόσμο σερβιρισμένο στο πιό ωραίο υπαίθριο εστιατόριο στον κόσμο, την Ελλάδα μας.

Αλλά μην το λέμε απλό επειδή έχει ψητές γαρίδες, αγιολί, χόρτα και ψωμί.

Μόνο απλό δεν είναι. Από πολλές απόψεις .

1
Αγρια χόρτα, θησαυρός της γης ή απλό φαγητό;

Απλά υλικά, απίστευτη νοστιμιά!

Οι νόστιμες σαλάτες του χειμώνα: λάχανο βραστό, σπανάκι, παραπούλα, άγρια χόρτα… (κλικ εδώ)
IMG_5207-2-1024x993

Χταπόδι της ευκολίας και την απλότητας (κλικ εδώ)
collage9

Σαλάτα μαυρομάτικα με πολλά μυρωδικά (κλικ εδώ)
IMG_0240

Πώς καθαρίζουμε και απολαμβάνουμε τις σαρδέλες; (κλικ εδώ)
collage

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.