Το μεγάλο come back της ελληνικής ρετσίνας.

0
15541

 

FullSizeRender (6)

“Η ρετσίνα σε κολονάτο ποτήρι, ποιός θα το πίστευε…Η ρετσίνα να αποσπά χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού! ”

Ο συμπαθητικός οινοποιός Στέλιος Κεχρής χαμογελά καθώς μιλά για τα κρασιά του και έχει κάθε λόγο : η ελληνική ρετσίνα πλέον έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος , γέννημα θρέμα οικογένειας κρασάδων από τη Θεσσαλονίκη, θυμάται όλη την πορεία του πιό αντιπροσωπευτικού κρασιού της Ελλάδας, από χύμα κρασί στα καπηλειά της Θεσσαλονίκης (μιά και η ρετσίνα είναι βασίλισσα στη βόρεια Ελλάδα και στα Μεσόγεια της Αττικής) μέχρι την πρώτη εμφιάλωσή της (πράγμα ανήκουστο πριν σαράντα χρόνια) και την τωρινή της αναγέννηση που περιλαμβάνει παλαίωση σε βαρέλι δίνοντάς της πολλές δυνατότητες γευστικής εξέλιξης.

Ο Στέλιος Κεχρής δεν είναι ο μόνος σύχρονος έλληνας οινοποιός που συνέβαλε στη δημιουργία μιάς ρετσίνας απαιτήσεων, είναι όμως σίγουρα ένας οραματιστής  που πίστεψε στην αξία της με το περίφημο κρασί “Δάκρυ του Πεύκου” έπαθλο μιάς ενδιαφέρουσας διαδρομής τριάντα περίπου χρόνων. Αν η εκκίνηση έγινε στην Οινοποιία Κεχρή με το Κεχριμπάρι (ένα ενδιαφέρον ευκολόπιοτο κρασί της οικογένειας Κεχρή), τότε το Δάκρυ του Πεύκου είναι το κρασί που παλεύει να ξεπεράσει τα όρια της ρετσίνας, το παραδοσιακό ελληνικό κρασί που πέραν της κλασσικής ζύμωσής του σε βαρέλι αναβαθμίζεται με ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια και διαφορετικά πρωτόκολλα οινοποίησης από εκείνα που έδιναν τις “ρετσίνες της σειράς”. Μην ξεχνάμε οτι η ρετσίνα έχει μιά ιστορική παρουσία 2.000 χρόνων στην ελληνική γαστρονομία, αρχικά σαν συντηρητικό του κρασιού και κατόπιν σαν αρωματικό του!

FullSizeRender (8)Ας τα πούμε πιό απλά. Ας δούμε γιατί πρέπει να καλωσορίσουμε τη δροσερή αρωματική ρετσίνα στο φετεινό καλοκαιρινό μας τραπέζι.

Κατά πρώτον, ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα για την ρετσίνα, προτείνουν οι sommelier. Τη χύμα ή τη φθηνή εμφιαλωμένη που χρησιμοποιείται … για το σβήσιμο στο μαγείρεμα ή προσφέρει στον τουρίστα το φθηνότερο και αμφιβόλου ποιότητας ελληνικό κρασί. Δοκιμάστε το “Δάκρυ του Πεύκου” σαν ένα φρέσκο (εσοδείας 2015) ή παλαιωμένο κρασί με βάση το εξαιρετικό μας ασύρτικο (την ποικιλία σήμα κατατεθέν της Σαντορίνης), το αθήρι, τον αττικό ροδίτη και το σαββατιανό δίπλα σε όστρακα και θαλασσινά. Αναζητείστε μόνο λεπτές νότες ρετσινιού. Οι οινόφιλοι στους διεθνείς διαγωνισμούς μιλούσαν εξάλλου για το κρασί με γεύση … δενδρολίβανου, το άρωμα του ρετσινιού μόλις “ψιθύριζε” χωρίς να κυριαρχεί στο ποτήρι.

Σερβίρετέ το δροσερό με θαλασσινά , με όστρακα , με καπνιστό χέλι, χταποδάκι στη σχάρα , ψάρι, μακαρονάδες α λε βόνγκολε , ριζότο θαλασσινών, μύδια αχνιστά και απολαύστε την προσπάθεια του οινοποιού να ισορροπήσουν αρμονικά ο χρόνος, το βαρέλι και το ρετσίνι στα αρωματικά μας κρασιά που αποτελούν τη βάση για τη ρετσίνα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Η ελληνική ρετσίνα έχει βάλει πλώρη να κατακτήσει τους ουρανίσκους των νεότερων καταναλωτών που αποζητούν κρασιά με “εξωτικές” ασυνήθιστες γεύσεις και να αποδείξει για μιά ακόμα φορά ότι η διεθνής επιτυχία για τα ελληνικά παραδοσιακά προιόντα θα έρθει όταν η παράδοση και η σύχρονη τεχνογνωσία συνδυαστεί με το πείσμα των νέων οραματιστών. Οπως η Οινοποιία Κεχρή.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εταιρίας και διαβάστε την όμορφη ιστορία της ρετσίνας : www.kechris.gr

Έχεις λίγο χρόνο ακόμα; Συνδυάζουμε με ρετσίνα! 

Μακαρονάδα alle Vongole! (κλικ εδώ)
IMG_4887-1024x683

“Ψωμώσανε” τα μύδια (κλικ εδώ)
IMG_7696-1024x683Χταπόδι της ευκολίας και της απλότητας… (κλικ εδώ)
collage9-1024x567

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.