Tinos Food Paths: Βουτιά στην ιστορία και τα έθιμα

Mια νότα αισιοδοξίας στο μαγειρικό γίγνεσθαι της Ελλάδας!

0
13469
Καλά τα κάνει φαίνεται τα θαύματά της η Παναγιά της Τήνου...
Καλά τα κάνει φαίνεται τα θαύματά της η Παναγιά της Τήνου…

Ακόμα μια φορά φεύγω χαμογελώντας από την Τήνο… Το Tinos Food Paths για μένα είναι μια νότα αισιοδοξίας στο μαγειρικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, μια ελπίδα ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να επαναπροσδιορισθεί σαν ένας νόστιμος και βιώσιμος τρόπος διατροφής, να δώσει δουλειά στους ντόπιους και μια ευκαιρία να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία στα νησιά συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της τοπικής γεύσης με νόστιμα τυριά και αλλαντικά, όπως  παλιά.

Μια παρέα επαγγελματιών που παίρνουν τη δουλειά τους , το καλό φαγητό δηλαδή, πολύ στα σοβαρά. Και αυτό από μόνο του γίνεται έμπνευση για όλους μας.
Μια παρέα επαγγελματιών που παίρνουν τη δουλειά τους, το καλό φαγητό δηλαδή, πολύ στα σοβαρά. Και αυτό από μόνο του γίνεται έμπνευση για όλους μας.

Το φεστιβάλ, που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην Τήνο, προβάλλει με έναν ολιστικό τρόπο αυτά που πράγματι αξίζουν στην τοπική αλλά και την κυκλαδίτικη κουζίνα. Αναδεικνύει, δηλαδή, τη μαγειρική με τα εποχικά προϊόντα της περιοχής χωρίς όμως να ξεχνά να αναφέρει και τον πολιτισμό που τα περιβάλλει.

Για μια ακόμα φορά θα με εντυπωσιάσει στο πιάτο -σερβιρισμένο λιγοστό και εσκεμμένα απείραχτο- το ντόπιο κυκλαδίτικο υλικό : Τηνιακή κοπανιστή του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Χωρίς ψωμάκι. Υπέροχη έτσι, σκέτη.
Για μια ακόμα φορά θα με εντυπωσιάσει στο πιάτο -σερβιρισμένο λιγοστό και εσκεμμένα απείραχτο- το ντόπιο κυκλαδίτικο υλικό: Τηνιακή κοπανιστή του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Χωρίς ψωμάκι. Υπέροχη έτσι, σκέτη, την απόλαυσα στο εστιατόριο “Σαν το Αλάτι”, στην Τήνο.

Περιλαμβάνει δηλαδή παράλληλα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν, τους κτηνοτρόφους, τους τυροκόμους, τους οινοποιούς, τις μαγείρισσες και τους σεφ που ακόμα κρατούν ζωντανές τις παραδοσιακές συνταγές.

Από τη συνάντηση με γονείς του δημοτικού σχολείου στη Χώρα της Τήνου με θέμα «Θέλουμε πράγματι τα παιδιά μας να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καλύτερα;»
Από τη συνάντηση με γονείς του δημοτικού σχολείου στη Χώρα της Τήνου με θέμα «Θέλουμε πράγματι τα παιδιά μας να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καλύτερα;»

Το Tinos Food Paths μπορεί να γίνει παράδειγμα για το πώς κάθε ελληνική περιοχή μπορεί να αναδείξει τον πολιτισμό της , να προσπαθήσει να γίνει αυτοδύναμη σε παραγωγή και, συγχρόνως, πρωτότυπη γαστρονομικά.

Γιάννα Μπαλαφούτη, Κατερίνα Ρεμπούνδου και Μάρω Διακάτου, προετοιμάζοντας νοστιμιές με λούζα στο «Ήταν ένα μικρό καράβι». Όμορφες στιγμές όλο ουσία και γεύση...
Γιάννα Μπαλαφούτη, Κατερίνα Ρεμούνδου και Μάρω Διακάτου, προετοιμάζοντας νοστιμιές με λούζα στο «Ήταν ένα μικρό καράβι». Όμορφες στιγμές όλο ουσία και γεύση…

Περισσότερο από κάθε άλλη εκδήλωση μου άρεσε αυτή για τη λούζα στον Τριπόταμο. Εκεί φάνηκε το πώς το περιβάλλον γεννά τη γαστρονομία σε μια περιοχή.

Η εκδήλωση για την λούζα έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο πώς κάθε μικρό κυκλαδίτικο νησί τροποποιεί το προϊόν ανάλογα με το terroir του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του και τις εξωτερικές επιρροές που δέχεται. Κάθε κυκλαδίτικο νησί παράγει λούζα αλλά καθένα με τον δικό του τρόπο.

 

Η λεπτοκομμένη λούζα της Άνδρου
Η λεπτοκομμένη λούζα της Άνδρου

Η εμπειρία του Τριπόταμου θα μου μείνει αξέχαστη.Ήταν για μένα μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια, μια σχεδόν ψυχαναλυτική απόπειρα για να καταλάβει το νησί (όπως κάθε νησί) την ταυτότητά του, βουτώντας στην ιστορία και τα έθιμά του.

Χίλια μπράβο στους διοργανωτές!

[*Φωτογραφίες και από τη σελίδα των Tinos Food Paths]

Δες κι αυτό…

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλο (κλικ εδώ)
IMG_5452

Κολοκυθοανθοί με ρύζι και κιμά της Μαριγώς Τατσιώνα,
από το εστιατόριο «Μεταξύ μας» στη Χώρα της Τήνου (κλικ εδώ)
IMG_5609Όπισθεν ολοταχώς στην τοπική μαγειρική! (κλικ εδώ)
FullSizeRender-3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.