Σνιτσελάκια!

Ενα κλασικό και ένα με λεμονάτη σαλτσούλα

0
20729

IMG_6964

Λεπτοκομμένα και μαγειρεμένα με λεμονάτη σαλτσούλα ή πιό χονδροκομμένα και τηγανιτά τα σνίτσελ είναι από τα πιό εύκολα και νόστιμα φαγητά .

Μικροί και μεγάλοι τα λατρεύουν και στις μέρες μας -που το σκληρό κρέας ,δυστυχώς, γίνεται ολοένα και λιγότερο δημοφιλές- το προτιμούν .

Τα σνίτσελ συνοδεύονται συνήθως με πουρέ πατάτας ή πατατοσαλάτα . Για πολλά χρόνια τα έβρισκες αφράτα, τεράστια και έξοχα τηγανισμένα σε μενού πολλών καλών εστιατορίων . Κορωνίδα των σνίτσελ διεθνώς πάντως θεωρείται μάλλον το εντυπωσιακό Σνίτσελ α λά Χόλστάιν που σερβίρεται με τηγανιτό αυγό, αντζούγιες και μία λεμονάτη σάλτσα με κάπαρες, ένας συνδυασμός θα λέγαμε του κλασσικού βιεννέζικου σνίτσελ και της ιταλικής πικάτας!

IMG_6955

Τα σνίτσελ είναι ουσιαστικά λεπτοκομμένα φιλέτα κρέατος κομμένα από το κιλότο και το τρανς (είτε είναι από μοσχάρι , είτε από χοιρινό) και χτυπημένα καλά με το ειδικό εργαλείο με τα δοντάκια ή τον κόπανο που ανοίγουμε φύλλο μέχρι να είναι σχεδόν διαφανή άρα και πολύ μαλακά μιά και ο συνδετικός ιστός του κρέατος έχει σπάσει και οι ίνες έχουν διαλυθεί.

Ενημερωτικά να αναφέρουμε οτι η ιστορία του σνίτσελ ξεκίνησε από τη βιεννέζικη κουζίνα ενάμισυ αιώνα πριν. Βασίζει την ονομασία του στην γερμανική λέξη sniz (φέτα). Οι Αυστριακοί το σερβίρουν κλασσικά παναρισμένο με αλεύρι, αυγό , τρίμμα φρυγανιάς και τηγανιτό. Στο σερβίρισμα , το σνίτσελ συνοδεύει κλασσικά μόνο μιά λεπτή φετούλα λεμόνι χωρίς καμμία επιπλέον γαρνιτούρα στο πιάτο αλλά δίπλα και ξεχωριστά.

Οι Γάλλοι θα ονομάσουν τις λεπτές φέτες μοσχαρίσου κρέατος εσκαλόπ (escallope) , οι Ιταλοί πικάτα ( piccata), οι γιαπωνέζοι τονκάτσου (tonkatsu). Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα αλλά όχι το πάχος του κρέατος , πάντα λεπτό , καλά χτυπημένο με ένα βαρύ εργαλείο μέχρι να γίνει σχεδόν διαφανές

Για την σπιτική κουζίνα υπάρχουν ουσιαστικά δύο επιλογές για σνίτσελ : : από χοιρινό ή από μοσχάρι (και μία τρίτη φυσικά αν θεωρήσεις ότι και τα λεπτοκομμένα πουλερικά , όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να μετονομαστούν σε σνίτσελ όταν κοπούν σε λεπτές φέτες).

Το χοιρινό σνίτσελ , προσωπικά, το προτιμώ για τηγανιτό μιά και γίνεται εγγυημένα πιό μαλακό. Αντίθετα, το μοσχαρίσιο σνίτσελ έχει περισσότερη γεύση και μαγειρεύεται ωραία με λεμονάτες και κρασάτες σάλτσες.

Πώς προετοιμάζουμε ένα κομμάτι κρέας για σνίτσελ; Αν στο σπίτι έχουμε ένα κομμάτι κιλότο μπορούμε με το κοφτερό μαχαίρι μας να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και μετά να το τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας ή σε δύο φύλλα μεμβράνης για να το χτυπήσουμε με ένα κόπανο ή πάνω σε επιφάνεια κοπής με το ειδικό εργαλείο για να λεπτύνει και μαλακώσει κι’ άλλο. Και όλα αυτά γιατί προσπαθούμε τα σνίτσελ μας να έχουν ένα ομοιόμορφο πάχος μόλις 0.5-1 εκατοστό!

Ο κρεοπώλης σας μπορεί να τα κάνει όλα αυτά για σας, εσείς ζητείστε του μόνο το κρεας που προτιμάτε για τα σνίτσελ σας.

Το κλασσικό σνίτσελ

IMG_0600

Υλικά

  • Χοιρινά λεπτοκομμένα σνίτσελ από κιλότο ή τρανς
  • γαλέτα, 1 κουταλιά της σούπας για κάθε σνίτσελ
  • αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας περίπου για κάθε σνίτσελ
  • αυγό χτυπημένο πολύ καλά, 1 για κάθε 4 μικρά σνίτσελ
  • αλατοπίπερο
  • λάδι για το τηγάνισμα (προτιμείστε ελαιόλαδο)
  • πολύ λεπτές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.

Σε τρία πιάτα της σούπας βάζουμε στο ένα το αλεύρι, στο άλλο τα χτυπημένα αυγά και στο τρίτο τη γαλέτα.

Περνάμε το κάθε σνίτσελ από το αλεύρι, αμέσως μετά το μπανιάρουμε στο αυγό και τέλος στη γαλέτα.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 περίπου λεπτά για να κρατήσει καλύτερα το πανάρισμα μετά στο τηγάνι.

Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε απλωτό τηγάνι. Οταν ρίξουμε λίγη γαλέτα μέσα και τη δούμε να τσιτσιρίζει τότε το λάδι είναι στη σωστή΄θερμοκρασία για να αρχίσουμε να τηγανίζουμε τα σνίτσελ.

Τα αφήνουμε να ροδίσουν από τη μιά μεριά και αμέσως τα γυρίζουμε από τη άλλη.

Αλατοπιπερώνουμε ξανά, το τηγανιτό φαγητό το αποζητά το έξτρα αλατοπίπερο.

Δύο-τρία λεπτά τηγάνισμα είναι υπεραρκετά για κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε αμέσως τα σνίτσελ με μία λεπτή φετούλα λεμόνι στο κέντρο τους (για να βάλει ο καθένας όσο θέλει πιέζοντάς την με το πηρούνι του) και μιά ωραία πατατοσαλάτα δίπλα.

Περίσσεψε ένα σνίτσελ; Το κόβουμε σε λωρίδες και ετοιμάζουμε ένα πεντανόστιμο σνίτσελ για το γραφείο με μουστάρδα και μαγιονέζα και λεπτοκομμένες πίκλες αγγουριού.

IMG_3841Θέλεις να δείς μία απλή και σύντομη συνταγή για πίκλα αγγουριού για να συνοδεύσεις το τηγανιτό σνίτσελ;

Μοσχαρίσια σνίτσελ με λεμονάτη σαλτσούλα
(ναί, είναι εμπνευσμένο από την
ιταλική συνταγή για piccata)

(για 3-4 άτομα)
Υπολογίζουμε δύο μικρά μοσχαρίσια σνίτσελ για κάθε άτομο, συνολικά 6-8 μικρά σνίτσελ κομμένα από τρανς ή κιλότο

  • αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι λευκό κρασί
  • το χυμό από μισό λεμόνι (το άλλο μισό λεμόνι το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες)
  • λίγες κάπαρες
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι

Αλατοπιπερώνουμε καλά τα σνίτσελ και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι κρατώντας μόνον αυτό που είναι πάνω στο κρέας.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα σνίτσελ για λίγα μόλις λεπτά (3 λεπτά αρκούν).

Ακουμπάμε τα σνίτσελ στη πιατέλα που θα τα σερβίρουμε και τα κρατάμε ζεστά.

Στο ίδιο τηγάνι που τα τηγανίσαμε , αδειάζουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας από τον πάτο του τηγανιού για λίγα λεπτά και αφήνοντας την σος να σιγοβράζει μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα.

Προσθέτουμε λίγες κουταλιές χλιαρό ή βραστό νερό και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και τη κάπαρη, λίγο βούτυρο , αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει λίγο.

Περιχύνουμε τα σνίτσελ με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.