Arista alla Fiorentina!

Χοιρινό τυλιχτό με πολύ μαϊντανό, μιά ιταλική συνταγή.

0
16218
αρίστα
Χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο, με πολύ μαϊντανό.
Gozzoli-LProcession-BR800

*****(δες τέλος κειμένου)

 

Η Γωγώ στο κρεοπωλείο “Ο Γιάννης” στα Εξάρχεια μου διηγήθηκε μιά ωραία ιστορία όταν μπήκα τις προάλλες και το μάτι μου έπεσε σε ένα ωραίο κομμάτι χοιρινού διακοσμημένο με πολύ-πολύ μαιντανό.

Το χοιρινό αυτό κομμάτι λέγεται Arista alla Fiorentina, είναι η κόντρα του χοιρινού χωρίς το κόκκαλο, η μπριζόλα του ξεκοκαλισμένη δηλαδή, με φασκόμηλο, σκόρδο , μαιντανό και πολύ αλατοπίπερο. Μαζί με τη σαλάτα Πανζανέλλα αποτελούν δύο αντιπροσωπευτικά πιάτα της κουζίνας της Τοσκάνης.

Το 3 και το 4 είναι τα μέρη από τα οποία κόβονται οι μπριζόλες και η Αρίστα αλά Φιορεντίνα.
Το 3 και το 4 είναι τα μέρη από τα οποία κόβονται οι μπριζόλες και η Αρίστα αλά Φιορεντίνα.
Λέγεται ότι η Αρίστα αλά Φιορεντίνα πήρε το όνομά της από ένα ελληνικό γευστικό επιφώνημα (άριστον!άριστον!) που λέγεται ότι αναφώνησαν οι χριστιανοί του Βυζαντίου όταν οι Ιταλοί χριστιανοί τους σέρβιραν αυτή τη λιχουδιά κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Φερράρας-Φλωρεντίας (στη καρδιά της Τοσκάνης δηλαδή) το 1438/1439 μ.Χ. Η λέξη “Αριστον” δεν υπάρχει στην ιταλική γλώσσα.

Τότε, αντιπροσωπεία ορθόδοξων χριστιανών , μοναχών , αρχιεπισκόπων και επιφανών λογίων από το Βυζάντιο πήγε στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας ελπίζοντας στην ένωση της Δυτικής και Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας (που είχε προκύψει απο το σχίσμα του 1054) αλλά και σε μιά ισχυρή οικονομική βοήθεια από τους Δυτικούς  για την οχύρωση της Κωνσταντινούπολης που απειλείτο από τους Τούρκους – είκοσι χρόνια πριν την Αλωση είμαστε εξάλλου…Η φιλοξενία των Ιταλών προς τους Βυζαντινούς λόγιους και μοναχούς υπήρξε υποδειγματική (αρχικά στην Φερράρα και κατόπιν στην Φλωρεντία μιά και ξέσπασε πανώλη στην άτυχη Φερράρα  και ως έτσι δεν κατάφερε να αφήσει το όνομά της στο νόστιμο χοιρινό…) αλλά η Σύνοδος δεν κατάφερε το ποθούμενο , την ένωση των δύο Εκκλησιών. Συνέβαλε μεν στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, της κλασσικής φιλολογίας, των μαθηματικών και των ελληνικών και ανατολικών σπουδών στην Ιταλία λίγο πριν την Αναγέννηση αλλά όχι στην ένωση των εκκλησιών.

IMG_1204
Η Αρίστα αλά Φιορεντίνα, ένα νόστιμο χοιρινό κομμάτι με πολλά μυρωδικά

Στα 9.90 ευρώ το κιλό η Αρίστα αλά Φιορεντίνα (και όχι αλά Φερράρα) λοιπόν στο κρεοπωλείο “Ο Γιάννης” για να πάμε πίσω στα καθ’ ημάς. Ολο ψαχνό, δεμένη με σπάγγο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα της και να κοπεί πιό εύκολα, με ελάχιστο λιπάκι ίσα για να κρατσανίσει ωραία στο φούρνο και να δώσει νοστιμιά στη κατσαρόλα. Γύρω στο ενάμισυ κιλό θα χρειαστείς για να ταίσεις 6 άτομα.

Τσιγαρίζεις καλά το χοιρινό στη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και ένα ολόκληρο κρεμμύδι, το “σβύνεις” με ένα γλυκό Λημνιώτικο ή Σαμιώτικο γλυκό κρασί , προσθέτεις ελάχιστο ζεστό νεράκι και ή το αφήνεις στη κατσαρόλα για καμμιά ωρίτσα ή το βάζεις στο φούρνο και κάθε τόσο το περιχύνεις με τα ωραία ζουμάκια από τη κατσαρόλα. Αν επιλέξεις να το μαγειρέψεις στο φούρνο τότε θα επιλέξεις τους 170 βαθμούς , πάνω-κάτω (και όχι αέρα που ξεραίνει το κρέας στο φούρνο) για περίπου 90 λεπτά, μιάμιση ωρίτσα.

Προσοχή στο αλατοπιπέρωμα, ο Γιάννης ήδη έχει φροντίσει γι’ αυτό!

Σε ξεχωριστό ταψάκι θα ψήσεις και πατάτες με φασκόμηλο, σκόρδο και λαδάκι και θα φας ένα πεντανόστιμο χοιρινό ενώ σκέφτεσαι τους κύκλους της Ιστορίας …

Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210-3301230 και 210-3842270 

***Ο Ιωάννης Παλαιολόγος – ο μεγάλος αδελφός του Κωνσταντίνου- στην πομπή των Μάγων, όπως ονόμασε την τοιχογραφία του ο Benozzo Gozzoli στο παρεκκλήσι των Μεδίκων στην Φλωρεντία. Μια τοιχογραφία που αναπαριστά την πομπή εισόδου των Βυζαντινών Ελλήνων στην Φλωρεντία το 1438-9 για να συζητήσουν με τον Πάπα την ένωση των εκκλησιών ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τον εξ ανατολών κίνδυνο των Οθωμανών. Ανάμεσα στα πρόσωπα στην τοιχογραφία είναι ο Πατριάρχης Ιωσήφ Β΄, καβάλλα σε ένα γαϊδουράκι. Ανθενωτικός ο Πατριάρχης δεν επέστρεψε ποτέ στην Πόλη. Πέθανε εκεί και είναι θαμένος στην Santa Maria Novella. Πολλοί μελετητές αναγνωρίζουν επίσης στην τοιχογραφία τον γέροντα τότε φιλόσοφο Πλήθωνα Γεμιστό, τον Βησσαριώνα και άλλους Βυζαντινούς λόγιους που συνόδευσαν τον Αυτοκράτορα, όπως και γνωστές προσωπικότητες της Φλωρεντίας εκείνης της εποχής. Ανάμεσα τους ο ξανθός έφηβος, ο Λορέντζο των Μεδίκων αλλά και ο μικρός Φιτσίνο μετέπειτα φυσικός μάγος και μεταφραστής του Πλάτωνα, του Πλωτίνου και του Ερμή του Τρισμέγιστου.!!! 
Η Ένωση µεταξύ Ανατολικής και ∆υτικής Εκκλησίας – δεν επετεύχθη τελικά.
15 χρόνια αργότερα ο Μωάμεθ ο Πορθητής που είχε για πρότυπό του τον Μεγαλέξανδρο μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και την άλωσε. Η Οθωμανική Αυτοκράτορία κάθησε σχεδόν 500 χρόνια στον Βυζαντινό θρόνο(κείμενο της Θέσιας Παναγιώτου). 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.