Η μαρμελάδα ροδάκινο της Σούζης

Σας την εξηγούμε βήμα-βήμα, είναι αξεπέραστη!

0
25802

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τα τελευταία χρόνια μπορώ να συνδυάζω δυό περίπου μήνες καλοκαιρινών διακοπών με μαγείρεμα στα κυκλαδίτικα νησιά .

Αυτό που περιμένω κάθε χρόνο, όλο το χρόνο, η δική μου ευτυχία: μαγείρεμα και κολύμπι! Καλοκαίρι για μένα=κολύμπι. Κολύμπι καθημερινό είτε νωρίς-νωρίς το πρωί, είτε με τη Δύση, χωρίς πολύ κόσμο στη παραλία της εκκίνησης και με άφιξη σε παραλία χωρίς ομπρέλες.

Μια τέτοια διαδρομή είναι και από τη παραλία της Λιάς μέχρι το Τσαγκαράκι. Ενα καλό εικοσάλεπτο περίπου.

Στη διαδρομή περνάνε όλα : κούραση, σκέψεις, πόνοι στη μέση και στα γόνατα, στους ώμους…

Λίγο ζορίζεσαι εκεί στο κάβο όταν φυσάει πολύ, λίγο φοβάσαι όταν μαυρίζει ο βυθός αλλά το κολύμπι είναι διαλογισμός και αν συγκεντρωθείς στη κάθε απλωτή ο χρόνος περνάει και ξεπερνάει κάμποσα περαστικά, φευγαλέα συναισθήματα.

Στα πολλά αιγιοπελαγίτικα μποφόρια το κολύμπι δίνει τη θέση του σε μαγειρέματα με φίλους. Η Σούζη είναι από τις πιό παλιές μου φίλες, αμερικανο-μυκονιάτισα και πολύ καλή μαγείρισσα.  Κυνηγάει τα φρέσκα αυγά, τα ντόπια κρασιά και τυράκια, τα κιλίμια από τους τελευταίους αργαλιούς, ξέρεις εσύ, καταλαβαίνεις.

Κάθε μα κάθε καλοκαίρι, λίγο πριν φύγει απ’ το νησί, μιά μέρα που φυσάει πολύ, φτιάχνουμε μιά μαρμελάδα με ροδάκινα. Τη κλείνουμε σε βαζάκια, άλλα ταξιδεύουν υπερατλαντικά, άλλα μένουν στο ψυγείο της για το Φθινόπωρο που θα ξανάρθει και άλλα πάνε δωράκια σε καλέσματα φίλων.

Η συνταγή που ακολουθεί κρατάει πολύ από το άρωμα των φρούτων και γι’ αυτό αξίζει να διαλέξεις τα καλύτερα ροδάκινα της αγοράς, ένα ολόκληρο καφασάκι σχεδόν.
Και μιά καλή παρέα για να τη φτιάξεις…

Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΤΗΣ ΣΟΥΖΗΣ…

PEACHES 1

Διάλεξε τα καλύτερα ροδάκινα της αγοράς, ώριμα αλλά όχι χτυπημένα και που η σάρκα τους υποχωρεί ελάχιστα όταν τα πιέζεις με το δάχτυλό σου. Ξέπλυνέ τα. Θα χρειαστείς περίπου 12 ροδάκινα μεσαίου μεγέθους ή 10 μεγάλα και 800 γραμμάρια ζάχαρη για να φτάξεις περίπου 2 κιλά ή 8 κούπες μαρμελάδα. Ζήτα από τον μανάβη σου ένα καφασάκι για να τα μεταφέρεις χωρίς να χτυπηθεί η σάρκα τους. Μην τα βάλεις στο ψυγείο, κράτησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου.

PEACHES 2

Αφού τα ξεπλύνεις, με ένα κοφτερό μαχαιράκι χάραξε ένα μικρό σταυρό στη βάση τους.

PEACHES 3

Βύθισέ τα ένα-ένα σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει για 30 δευτερόλεπτα.

peach

Βγάλτα με τρυπητή κουτάλα από το νερό που βράζει και βύθισέ τα σε παγωμένο νερό με παγάκια για λίγα δευτερόλεπτα. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας κάνει το ξεφλούδισμα πιό εύκολο.

PEACHES 4

Ξεφλούδισε τα ροδάκινα ξεκινώντας από τον σταυρό που χάραξες τραβώντας το φλούδι προς τα κάτω. (Αφαίρεσε και τυχόν μαυρισμένα ή χτυπημένα κομμάτια του φρούτου.) Αυτή η διαδικασία είναι που κρατά το περισσότερο άρωμα; Πράγματι δεν έχω δοκιμάσει άλλη φυσική μαρμελάδα τόσο αρωματική σαν αυτή…

PEACHES 5

Κόψε τη σάρκα του φρούτου σε μικρά κομμάτια και πίεσέ τα με το ειδικό εργαλείο του πουρέ ή ένα πηρούνι χωρίς όμως να τα λιώσεις τελείως.

PEACHES 6

Είναι η ώρα να μετρήσεις 8 κούπες ψιλοκομμένου φρούτου και να τα βάλεις σε κατσαρόλα, χωρίς τη ζάχαρη ακόμα και να τις σιγοβράσεις για 10 λεπτά.

PEACHES 7

Οταν το βρασμένο φρούτο δείχνει λιωμένο , πρόσθεσε 4 κούπες ζάχαρη, δύο και μισή κουταλιές της σούπας στραγγισμένο χυμό φρέσκου λεμονιού και δυνάμωσε  τη φωτιά για να συνεχίσεις το βράσιμο ανακατεύοντας συνέχεια. Προεραιτικά μπορείς να προσθέσεις  βανίλια ή ένα φύλο αρμπαρόριζα για άρωμα αλλά η Σούζη δεν βάζει τίποτα!

PEACHES 8

Αφαιρείς τον αφρό κατά τη διάρκεια της βράσης και ανακατεύεις συνεχώς για να μη κολλήσει η μαρμελάδα στο πάτο της κατσαρόλας. Καταλαβαίνεις ότι η μαρμελάδα , μετά περίπου 20 λεπτά, είναι έτοιμη όταν καλύπτει το πίσω μέρος της ξύλινης κουτάλας σου χωρίς να γλυστράει εύκολα και όταν το ανακάτεμα γίνεται δυσκολότερο επειδή η μαρμελάδα έχει πήξει.

PEACHES 9

Σε μιά άλλη βαθιά κατσαρόλα με βραστό νερό και μιά κουταλιά λευκό ξύδι, όσο βράζει η μαρμελάδα σου, βυθίζεις τα βάζα που θα βάλεις τη μαρμελάδα σου και τα καπάκια τους. Τα στεγνώνεις όλα πολύ  καλά με μιά πετσέτα της κουζίνας και χαρτί κουζίνας για να μην έχουν καθόλου υγρασία. Σημαντικό!

PEACHES 10

Μεταφέρεις στα καυτά αποστειρωμένα βάζα τη καυτή μαρμελάδα και τα γεμίζεις σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Αν δεν έχεις το ειδικό χωνί με το μεγάλο άνοιγμα για το γέμισμα της μαρμελάδας μπορείς να γεμίσεις με την έτοιμη μαρμελάδα μιά κανάτα με λεπτό χείλος και να το ρίξεις έτσι μέσα στα βάζα σιγά-σιγά, καθαρίζοντάς τα απέξω με υγρό πανί.

PEACHES 11

Αναποδογυρίζεις τα βάζα για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα βάζεις στο ψυγείο .  Η συνταγή αυτή γεμίζει 6 μεσαία βάζα με περίπου 2 κιλά μαρμελάδας.

SUZY PEACHESΗ Σούζυ και η Κατερίνα Ο. στη πανέμορφη κουζίνα της Σούζης, ένα πρωινό με πολλά μποφόρια… Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου μιάμιση ώρα.

PEACHES TOOLS

Τα εργαλεία της Σούζης σύν δυό κατσαρόλες, μιά μικρή με νερό που σιγοβράζει για να βυθίζεις ένα-ένα τα φρούτα και μιά μεγάλη με βραστό νερό για να αποστειρώσεις τα βαζάκια με τα καπάκια τους. Δίπλα σου πρέπει να έχεις και ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια που θα ανανεώνεις όταν λιώνουν. Επίσης, θα χρειαστείς μία ξύλινη κουτάλα με μακρύ χέρι για να ανακατεύεις τη μαρμελάδα που όταν βράζει πιτσιλάει! Αυτή η συνταγή θελει καλή παρέα και έναν πάγκο καλά οργανωμένο με ό,τι χρειαστείς.

Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι 
γεμάτο αρώματα φρούτων!

Μερικές συνταγές ακόμα…

Πάστα φλόρα στο πι και φι με μαρμελάδα ροδάκινο (κλικ εδώ)22-768x10241-e1450246322615

Μαρμελάδα φράουλα με ξινόμηλο (κλικ εδώ)
IMG_8558 (1)

Η μαρμελάδα με τα χρυσά πορτοκάλια – κουμ κουάτ (κλικ εδώ)FullSizeRender-32-1024x768

Η μαρμελάδα περγαμόντο του David Lebovitz (κλικ εδώ)
IMG_8513-1024x682-1024x682

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.