Τρία αγγούρια, τρεις κοπές, μια σαλάτα!

Αγγουροσαλάτα με κρουτόν δυόσμου και κατίκι Δομοκού

0
16224
Το τραγανό αγγουράκι σε τρείς διαφορετικές μορφές στην ίδια σαλάτα (διαφανείς φετούλες με τη βοήθεια του αποφλειωτή , “σπιρτάκια” με το μαντολίνο και ροδέλες ή καρεδάκια με το μαχαίρι).
Mε λίγο ντάκο και τυρί, γλυστρίδα, σαλικόρνια ή αλμύρα, δυόσμο ή άνιθο γίνεται μία ακόμα δροσερή σαλάτα για το καλοκαιρινό τραπέζι.
Ουφ πιά με τη χωριάτικη!
1384090_425245764254524_742661717_n 2

TWO MINUTES ANGIE ΣΑΛΑΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ 

(με τρείς διαφορετικές κοπές για τη πλάκα της υπόθεσης…)

  • 3 αγγούρια (τρία διαφορετικά είδη)
  • μία χούφτα αλμύρα ή σαλικόρνια
  • λίγη αντράκλα
  • αλάτι
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 1 τομάτα
  • 100-150 γραμμάρια ανθότυρο *
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 μικρό κριθαρένιο ντάκο σπασμένο

Ξεφλουδίζουμε και περνάμε τη τομάτα στο μούλτι, την αλατίζουμε και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά της. Κρατάμε τη σάρκα και το ζουμί ξεχωριστά.

Μέσα σε ένα μικρό βάζο βάζουμε λίγες κουταλιές από το ζουμί της τομάτας, το σκόρδο, το μέλι και το ελαιόλαδο καί αφήνουμε τη βινεγκρέτ να αρωματιστεί για τουλάχιστον δύο ώρες.

Ξεφλουδίζουμε ένα αγγούρι , το κόβουμε κάθετα στη μέση, το ξεσποριάζουμε (σέρνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού κατά μήκος των σπόρων του) , το κόβουμε ξανά κάθετα στη μέση και μετά κόβουμε τη κάθε λωρίδα σε μικρά κυβάκια.

Με έναν αποφλειωτή λαχανικών “ξυρίζουμε” το άλλο αγγούρι (χωρίς να το ξεφλουδίσουμε) σε λεπτές “κορδέλες”.

Από αριστερά : μαντολίνο για τα "σπιρτάκια", τρίφτης , κοφτερό μαχαίρι, αποφλειωτής λαχανικών για τις διαφανείς φέτες του αγγουριού, τρίφτης για ξύσμα εσπεριδοειδών.
Από αριστερά : μαντολίνο για τα “σπιρτάκια”, τρίφτης , κοφτερό μαχαίρι, αποφλειωτής λαχανικών για τις διαφανείς φέτες του αγγουριού, τρίφτης για ξύσμα εσπεριδοειδών.

Το τρίτο αγγούρι μπορούμε να το κόψουμε σε “σπιρτάκια” -άν έχουμε το ειδικό σκεύος “μαντολίνο” στο σπίτι- ή να το ξεφλουδίσουμε και να το κόψουμε σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες.

Αλατίζουμε καλά το αγγούρι, προσθέτουμε την αντράκλα, την αλμύρα , τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά κρατώντας τις κορδέλες αγγουριού για να σκεπάσουμε την υπόλοιπη σαλάτα μας.

Για να σερβίρουμε, κάνουμε ένα βουναλάκι με τα αγγούρια, το σκεπάζουμε με τις κορδέλες αγγουριού, το ντάκο, σπάμε μικρά κομμάτια τυριού από πάνω και ραντίζουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.
*ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ : Τα ελληνικά τυριά που ταιριάζουν σ’ αυτή τη σαλάτα είναι το ανθότυρο, το βασιλοτύρι, οι ανάλατες μαλακές μυζήθρες Κυκλάδων, η γαλομυζήθρα Κρήτης, όπως και το ψητό χαλούμι Κύπρου.
(Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο μηνιαίο περιοδικό “Αλάτι και Πιπέρι” το καλοκαίρι του 2013.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.