Ραδίκι, give peace a chance!

Σκέφτεσαι και εσύ να πας να ζήσεις σε χωριό;

0
15026

Ενας τύπος χωμένος σε ευάερο, ευήλιο πλήν όμως στενάχωρο γραφείο στην Αθήνα μιά μέρα τα παρατάει όλα και φεύγει για τη Μεσσηνία, για το χωριό Ράχες.

IMG_9507
Το Ραδίκι με τα ευωδιαστά του καρότα!

Δεν αντέχει άλλο τη πόλη, θέλει να ζήσει και να δουλέψει στη Φύση.

Πάει στα πατρογονικά του χωράφια και στο σπίτι του και αρχίζει και μαζεύει φρέσκα χόρτα του βουνού, φτέρες, βολβούς και σπαράγγια και τσουκνίδες , τα μισά τα ξέρει ήδη και όσα δεν τα γνωρίζει τα μαθαίνει μέσα στο δάσος που περπατάει.

Πουλάει τα φρέσκα καλούδια του στο περίφημο εστιατόριο Milos στό ξενοδοχείο Hilton Athens και ο σεφ του Περικλής Κοσκινάς δημιουργεί πιάτα τόσο απλά που είναι εκπληκτικά. Οι συνταγές του βασίζονται ολοένα και περισσότερο στη φρεσκάδα, την απλότητα και την ξεχασμένη γεύση γήινων προιόντων με ελάχιστη μαγειρική παρέμβαση. Το “μιά μερίδα χόρτα” παίρνει τη σωστή του διάσταση και εμφανίζεται δίπλα σε αστακούς και αυγοτάραχο απαιτώντας την ίδια προσοχή και αξία.

Η επωνυμια “Ραδίκι” -κατά ίντερνετ- υπερκαλύπτει το -κατά Κύριον- Σωτήρη Λυμπερόπουλο καί ο εμπνευσμένος τροφοσυλλέκτης αποφασίζει να καλλιεργήσει και τα διπλανά χωράφια με παραδοσιακούς σπόρους ντομάτας και άλλων εξαιρετικών ζαρζαβατικών. Μέσα από το διαδίκτυο συγκεντρώνει το απαραίτητο κεφάλαιο που απαιτεί ένα τέτοιο άνοιγμα. Tο ποσό καλύπτεται και η καλλιέργεια αρχίζει με την υπόσχεση ότι ό,ποιος συνέβαλε θα λάβει ένα καλάθι με τα προιόντα στο τέλος του καλοκαιριού.
Το οποίο έφτασε!

IMG_9511
Σπάνια φρέσκα φασόλια που λέγονται “τσεκουράκια” . Πώς τα μαγειρεύουμε;

Με πολλή χαρά υποδέχομαι τον καλεσμένο μου που καταφθάνει φορτωμένος παντζάρια, μήλα, ρόκα, χυλοπίτες, ελαιόλαδο, κοκκινωπά δεντρόβλητα, τραχανά , ξηρά σύκα, “τσεκουράκια” (που τα αντικρύζω για πρώτη φορά) , αγγούρια, καρότα, μέλι, πεπόνι, ρίγανη, τσάι του βουνού και χαριτωμένες μελιτζάνες και προτείνω ένα παιχνίδι μαγειρικής : να μαγειρέψει ο καθένας μας ένα πιάτο ΜΟΝΟ με τα υλικά που υπάρχουν μέσα στο καλάθι, ό,τι βγάζει η φύση εκείνη τη βδομάδα. Μόνη παράβαση τα ρεβύθια που και οι δυό λατρεύουμε και τα οποία μουλιάζουν στη κουζίνα μου τώρα.

Τα πιό πολλά θα μαγειρευτούν αύριο και αυτό μου δίνει και μένα τη δυνατότητα να κερδίσω λίγο χρόνο, να προετοιμαστώ για την αναμέτρηση.

Η κουζίνα μου μοσχοβολάει φρεσκάδα και αισιοδοξία.
(Συνεχίζεται αύριο…)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.