Αγαπητέ κύριε Σόιμπλε

Ιδέες για τα νηστίσσιμα γλυκά της Καθαρής Δευτέρας!

0
16651

402505_177996075646656_100003087943716_276084_1363065343_nΕγώ πάντως κύριε Σόιμπλε , σας το υπόσχομαι, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για ένα καλύτερο αύριο!

Θα βάλω τα δυνατά μου, εγώ το μικρό βαζάκι γλυκό τριαντάφυλλο από τη Κοζάνη. Θα υψώσω το παράστημά μου και θα δώσω δουλειά και έσοδα στον συνεταιρισμό και στον τόπο μου και θα συνεισφέρω στη κουζίνα της χώρας μου με το ντελικάτο άρωμά μου.

Είμαι που είμαι ένα κουκλί από τη βουλγάρα μάνα μου, ροζ και αρωματικό όσο δεν πάει άλλο! Μπήκα στη χώρα νόμιμα το 2004 , ρίζωσα στη περιοχή και έδωσα τη πρώτη μου συγκομιδή το 2006 και την πρώτη απόσταξη το 2009.

Τί ζητάω; Ενα ποτισματάκι κι’ αυτό μόνο τον πρώτο χρόνο της ζωής μου, μετά τίποτα. Οι ρίζες μου είναι δυνατές και βρίσκουν όσο νερό χρειάζομαι από μόνο μου…

Λουλουδίζω την Ανοιξη και με μαζεύουν Μάιο-Ιούνιο νωρίς-νωρίς στο χάραμα, πριν με δεί ο ήλιος και πάρει έστω και λιγο από τό άρωμα των πετάλλων μου και να με αποστάξουν μετά σε ροδέλαιο, ροδόνερο ή γλυκό του κουταλιού σε βαζάκια με ροζ καρό υ-φα-σμά-τι-νο (όχι τυπωμένο και ανοησίες) καπάκι . Η κάθε μιά από μας μπορεί να βγάζει και 500-600 άνθη! Οχι παίζουμε!

Μην νομίζετε ότι είμαστε και πάρα πολλά , 100 στρέμματα όλα κι’ όλα τίγκα στη Ρόζα τη Δαμασκηνή και τη Σεντιφλόρα (εκατοντάφυλλη). Ομως, ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΒΟΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ στοχεύει στα 3.000 στρέμματα τριαντάφυλλου και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τότε …θα τα ξαναπούμε. (Κύριε Σόιμπλε, χα χα, χα! ).

Τα γλυκά της Σαρακοστής

Στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και τη Σαρακοστή ταιριάζουν τα γλυκά του κουταλιού , ο κλασσικός χαλβάς του μπακάλη χοντροκομμένος πάνω από μήλα και αχλάδια με λίγη κανέλλα , ο σιμιγδαλένιος χαλβάς όπως και τα εξαιρετικά αμυγδαλωτά χιώτικου μανταρινιού-μικρές μπουκιές με δροσερή γεύση από το Π.Γ.Ε. (Προιόν Γεωγραφικής Προέλευσης) της εταιρίας Citrus.

IMG_9670
Citrus deliciose tenore, το μοναδικό χιώτικο μανταρίνι , πρώτη ύλη για τα αμυγδαλωτά της Citrus.

Κρέπες με γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο!

Ανακατεύω 125 γραμμάρια αλεύρι , ένα αυγό και 300 ml γάλα (για 8 μεγάλες κρέπες ή 12 μικρές και πολύ λεπτές).

Αφήνω για μισή ώρα το μίγμα να “ξεκουραστεί”.

Λιώνω λίγο καλό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20-25 εκ. περίπου.

Αδειάζω 1/3 περίπου του φλυτζανιού μίγμα κρέπας και κουνάω το τηγάνι να καλύψει όλο τον πάτο.

Τηγανίζω σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να βγάζει φουσκαλίτσες και μετά τη γυρίζω και από την άλλη μεριά.

Απλώνω στις κρέπες το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο αλλά και μαρμελάδα ή μέλι και τις διπλώνω σαν φλογέρες.

IMG_5497-3
kozaniroses.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.