Το δικό μου ψηφοδέλτιο: Ή έτσι ή… γιουβέτσι!

Τουρλού στην πλάκα…

0
14951

Τα πράγματα με το φαγητό είναι απλά:

Από εδώ έχουμε ντόπιες ποικιλίες σπόρων (χωρίς το πράσινο ζιζανιοκτόνο περιτύλιγμα των μεταλλαγμένων). Υπεύθυνους παραγωγούς λαχανικών, ζαρζαβατικών, φρούτων που χρησιμοποιούν φυσικά ζιζανιοκτόνα, καλά καθαρά νερά και αφήνουν τη Γη να ξεκουραστεί ανάμεσα στις σπορές και τις συγκομιδή. Ευσυνείδητους εκτροφείς ζώων, που δίνουν σ’ αυτά τα ζωντανά την ευκαιρία να θραφούν σωστά, να ζήσουν ολοκληρώνοντας τον κύκλο τους και να σφαχτούν με ηθική. Αλιείς θαλασσινών και ιχθυοκαλλιεργητές που σέβονται τον αναπαραγωγικό κύκλο των θαλάσσιων και ποταμίσιων ψαριών. Καταναλωτές που μαγειρεύουν με εποχικά, φρέσκα, καθαρά τρόφιμα και καλλιεργούν στενές σχέσεις με τους παραγωγούς. Υγιείς, λιτοδίαιτους, χαρούμενους ανθρώπους που προσπαθούν να παράγουν τροφή αντί μόνο να την καταναλώνουν αλλά και να νοιάζονται για το αν οι δίπλα τους έχουν να φάνε και τι. Αστικούς κήπους, καταλήψεις παλιών κτισμάτων με χωράφια από ακτιβιστές σε φτωχές περιοχές, καλλιέργεια και δωρεάν διανομή σε όλους που έχουν ανάγκη, λαχανόκηπους, σεβασμό και κίνητρα στους νέους αγρότες και τους μικρούς παραγωγούς, ανάπτυξη ντόπιων ποικιλιών στους τόπους παραγωγής, νέους στα χωράφια, ευαισθητοποιημένους πολιτικούς στα αγροτικά θέματα, σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο. Συνεργασία. Απόλαυση.

Από την άλλη έχουμε μεταλλαγμένα τρόφιμα, αδιάφορους παραγωγούς τροφών που κάτι ανεπαίσθητα θυμίζουν από αγγούρι, καρπούζι, φράουλα και ντομάτα, νομικές απαγορεύσεις ατομικών και συλλογικών καλλιεργειών σε κήπους , μποστάνια και ταράτσες. Εχθρικές νομοθεσίες προς τους μικρο-παραγωγούς και νέους αγρότες. Ανεργια, απελπισία , αστικοποίηση, εξάρτηση, θλίψη. Καρότσια γεμάτα με ύποπτες τροφές στα σούπερ-μάρκετ, υπέρβαρους ανθρώπους, υπερ-κατανάλωση, πείνα. Μόδες φαγητών και πανάκριβα εθιστικά «πιάτα», ξενόφερτες ανώνυμες συνταγές. Πολυεθνικές «σπόρων», μολυσμένα ποτάμια, λίμνες και θάλασσες από τα χημικά λιπάσματα, μείωση της απασχόλησης στη τοπική γεωργία, κτηνοτροφία. Αδιαφορία. Λαιμαργία.

Και επειδή εμείς οι… foodies έχουμε εκλογές και επιλογές για το τι θα μπει στο τραπέζι μας κάθε μέρα (όπως και όλοι οι άνθρωποι που -αυτονόητο αλλά και λίγο παρεξηγημένο, θα έλεγα- καθημερινά πρέπει να τρέφονται σω-στά), είπα να γράψω τηλεγραφικά τις σκέψεις μου σε ένα ψηφοδέλτιο και να σας τα στείλω συγκινημμένη ακόμα από την επίσκεψή μου στο Παρανέστι της Δράμας και τη Γιορτή των Σπόρων.

Διάλεξε τι θα φάς σήμερα. Ψήφισε με το πηρούνι σου ποιον κόσμο θέλεις για σένα και τα παιδιά σου.

IMG_7351

Μπριάμ στην πλάκα 

Οι καντίνες έξω από σχολεί, γήπεδα, πανηγύρια και φεστιβάλ έχουν το γούστο τους. Οι καντινιέρηδες είναι όλοι «μορφές» και δίνουν με τη σταθερή συνήθως παρουσία τους ένα ταιριαστό στίγμα στην κάθε λαϊκή γιορτή.

Έξω από κάθε εκδήλωση θα δεις συνήθως καντίνες που «ταιριάζουν» με το ύφος των ανθρώπων που συμμετέχουν εκεί, είτε αγώνας ποδοσφαίρου είναι, είτε εναλλακτικό φεστιβάλ ανταλλαγής απόρων.

Έξω, λοιπόν, από το Πελίτι έστησε ένας γιος και μια μάνα στο Παρανέστι της Δράμας μια καυτή πλάκα (σαν μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι) και με δυο μεγάλες σπάτουλες τραγανο-ροδο-τηγανο-έψηνε όλα τα αγαπημένα μου λαχανικά. Ναι, τίποτα το ιδιαίτερο, ένα μπριάμ θα μου πείτε, ένα τουρλού πλάκας, για δες όμως φιλάρα που σκάει ο γιος (σεφ) στη μάνα (σου-σεφ) του και μετά φαντάσου πόση νοστιμιά έχει το φαγητό του…

IMG_7357

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και σε μικρούς κύβους όλα τα λαχανικά, ντομάτες, πατάτες , μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κολοκύθα, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, πιπεριές κέρατα, κρεμμύδια σε ροδέλλες.

Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και ξεκινώντας από τα σκληρότερα λαχανικά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Σκεπάζουμε στην αρχή για λίγο μόνο τις πατάτες με τα κρεμμύδια.

Τα αφήνουμε να μαλακώσουν με τη δική τους υγρασία και μετά να τραγανιστούν.

Προσθέτουμε τριμμένη φέτα, αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.