Ουκρανικά Τσεμπουρέκ

2
23738

IMG_0445 (1)

Η όμορφη και γελαστή Λούντα είναι από την Ουκρανία αλλά ζεί στην Ελλάδα περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Πριν τρία χρόνια άνοιξε στο Γλάστρο Μυκόνου το εστιατόριό της , τη Πικάντικη Γωνιά, ένα θησαυρό για το νησί που μένει ανοικτό και το χειμώνα προσφέροντας καθαρή κουζίνα, εξαιρετικά ψητά κρέατα (κοντοσούβλι πραγματικό ποίημα, που λένε…), μοναδικές πίκλες (γλυκιές και εντελώς διαφορετικές από αυτές που συνήθως πωλούνται στα σούπερ μάρκετ με την έντονη ξιδάτη γεύση) και ουκρανικά φαγητά, όπως σασλίκ (χοιρινό σουβλάκι), μπορς με σπανάκι ή παντζάρια , ρώσικη σαλάτα , πελμένι (ένα μικρό ραβιολάκι γεμισμένο με κιμά) , πιροσκί με πατάτα και τσεμπουρέκ καθώς και άλλες σπεσιαλιτέ που δύσκολα διακρίνεις την καταγωγή τους-μιά ρώσικα τα λένε οι ειδήμονες , μιά ουκρανικά, μιά ασιατικά , τούρκικα αλλά και αρμένικα, μιά street food και μιά σπιτικό παραδοσιακό φαγητό. Δυσδιάκριτα τα σύνορα και οι πολιτισμικές επιρροές στη κουζίνα εκείνων των λαών και όχι μόνον . Να μην ξεχνάμε οτι η παλιά Ρωσία συνόρευε με την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη άρα και οι επιρροές της από παντού είναι πολλές.

Η εξωστρέφεια , χαρακτηριστικό του μικρού κυκλαδίτικου νησιού. Το αφισάκι από την τελευταία δράση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.
Η εξωστρέφεια , χαρακτηριστικό του μικρού κυκλαδίτικου νησιού. Το αφισάκι από την τελευταία δράση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.

Στην τελευταία συνάντηση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου είχα την τύχη να δώ από τα χέρια της Λουντμίλας Ονουφέρκο λοιπόν πώς παρασκευάζονται οι γλυκιές και νόστιμες πίκλες της, τα πιροσκί και τα τσεμπουρέκ της. Τα τελευταία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον περισσότερο ακόμα και από τα αγαπημένα μου πιροσκί, ίσως γιατί ήταν γεμισμένα με έναν πεντανόστιμο κιμά.

FullSizeRender

Η ελληνική κοινωνία -και συνεπακόλουθα η εστίαση- άλλαξε τα τελευταία χρόνια καθώς ορισμένοι απο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δραστηριοποιήθηκαν εδώ και έτσι πλέον στις γειτονιές βρίσκεις αρκετά ενδιαφέροντα και καθαρά μαγαζιά που μας γνωρίζουν τη κουζίνα του αλλοδαπού εστιάτορα και όχι μόνον.

Δοκιμάστε τα ουκρανικά τσεμπουρέκ λοιπόν αν βρεθείτε στο Κίεβο δίπλα στον ποταμό Δνίπερο, στο σπίτι αν έχετε ώρα και διάθεση να τα προσπαθήσετε μόνοι σας ή στο ταβερνάκι της Λούντας στο Γλάστρο Μυκόνου όταν βρεθείτε από εκείνα τα μέρη…

Ουκρανικά chebureki (τσεμπουρέκ)

Τα ουκρανικά τσεμπουρέκ
Τα ουκρανικά τσεμπουρέκ

Υλικά

  • 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 125 γρμ. καυτό νερό (από τον βραστήρα)
  • 1 κ.γ. αλάτι στο νερό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο στο νερό
  • 1 κ.σ. βότκα (συνηθισμένο το αλκοόλ στις αφράτες ζύμες)
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι για τη γέμιση

Πώς το ετοιμάζεις 

Η αφράτη ζύμη κόβεται σε δίσκους
Η αφράτη ζύμη κόβεται σε δίσκους

Η Ζύμη

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας τη ζύμη με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τη βότκα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και σε λίγο βάζουμε και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.

Την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί (όχι να φουσκώσει).

Τα τσεμπουρέκ πριν μπούν στο τηγάνι
Τα τσεμπουρέκ πριν μπούν στο τηγάνι

Η γέμιση

Η νοστιμιά της γέμισης κρύβεται στο μυστικό οτι αποτελείται από ίσα μέρη ψιλοκομένο , τσιγαρισμένο κρεμμύδι και χοιρινό κιμά ωμό ,αλάτι και πιπέρι χωρίς όμως άλλα μυρωδικά ή μπαχαρικά. Προσωπικά, μπαίνω σε πειρασμό και θέλω να προσθέσω λίγο κύμινο και δυόσμο αλλά δεν θα το προτείνω εδώ από σεβασμό στη συνταγή της Λούντας. Εντύπωση πάντως μου έκανε μιά συνταγή από το διαδίκτυο που ανέφερε και σησαμέλαιο στο τσεμπουρέκ, εμφανώς μιά ασιατική επίδραση στο χωνευτήρι των πολιτισμών της ρώσικης κουζίνας.

Τσιγαρίζουμε λοιπόν τα κρεμμύδια, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τον κιμά και τον κρατάμε έτσι ,ωμό, για τη γέμιση.

Πώς τα τυλίγουμε

Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε ένα μακρύ, χονδρουλό “λουκάνικο”. Κόβουμε κάθε μασούρι της ζύμης σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε σε δίσκους αλευρώνοντας κάθε τόσο και πιέζοντας τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας.

Σε κάθε δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών περίπου βάζουμε στη μία άκρη ένα “σουτζουκάκι” κιμά (μιά γεμάτη κουταλιά της σούπας δηλαδή) και το κουκουλώνουμε (χωρίς να πιέζουμε) με την άλλη άδεια πλευρά του δίσκου. Πιέζουμε την ένωσή τους και την “ασφαλίζουμε” είτε πιέζοντας με την ανάποδη ενός πηρουνιού ή με τον δείκτη μας.

Πώς τα ετοιμάζουμε

Σε ένα τηγάνι με πολύ καλά ζεσταμένο λάδι βάζουμε τα τσεμπουρέκ και μετά από μόλις δύο λεπτάκια τα γυρίζουμε για να ξανθύνουν από την άλλη μεριά με το καυτό λάδι.

Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά , γυρνώντας τα συχνά και χωρίς να τα ροδίσουμε έντονα και γρήγορα, δίνοντας έτσι στον ωμό κιμά το χρόνο να μαγειρευτεί και αυτός. Τα τσεμπουρέκ είναι έτοιμα όταν η ζύμη αρχίζει και κάνει φουσκάλες, περί τα δέκα λεπτά το πολύ.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ουκρανική πίκλα μελιτζάνας. Αλλά για αυτήν την νοστιμιά θα τα ξαναπούμε μιά άλλη φορά…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Xμμμ.. θυμίζουν τα κλασσικά Χανιώτικα κρεμμυδοκαλίτσουνα (εξαιρουμένου του κιμά βεβαίως..) Το φύλλο η παρασκευή, τα κρεμμύδια… Θα δοκιμαστούν βεβαίως!

  2. Ναι ωραία! Τα δυο πρώτα φύλλα τα “γέμισα” με την βασική συνταγή. Καλά1-αρέσανε τα πιτάκια. Στα δυο επόμενα, πρόσθεσα στη γέμιση μοσχοκάρυδο κ λίγο γλυκειά κεφαλογραβιέρα. Πολύ καλύτερα! Στα δυο τελευταία πρόσθεσα στην..πρόσθεση περισσότερο τυρί, ΚΥΜΙΝΟ(must) κ λίγο πουρέ πατάτας..(λάθος μου νομίζω γιατι έσφιξε τη γέμιση) Περιττό να πω οτι οι δικοί μου τρελλάθηκαν με τα τελευταία!!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.