Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου

Η ακριβή μας μακαρονάδα!

0
27840
Trikalinos_gallery_TR_2-7b5884698f
Το τρίμμα αυγοτάραχου γνωστό και σαν Bottarga ανά τη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα φτιάχνεται μία εκλεκτή εκδοχή του με αυγά απο το θηλυκό κέφαλο.

Δίπλα στα κλασικά πατροπαράδοτα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας , τη λαγάνα, τη ταραμοσαλάτα, τις πίκλες, τα όσπρια, τα τουρσιά και απέναντι από το χταποδάκι, τις σουπιές, τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και τις καραβίδες, τα ριζότι με το μελάνι και τις πατατοσαλάτες, πρίν το χαλβά και τα σιροπιαστά ή τα λεμονάτα γλυκά, αρχίζω από τώρα τις δοκιμές για μιά μακαρονάδα με αυγοτάραχο που φέρνει και αυτή το θαλασσινό άρωμα της νηστίσιμης γιορτής στο τραπέζι καθώς και την ενδιαφέρουσα ιστορία του αυγοτάραχου…

Οι κέφαλοι γεννούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου από αρχαιοτάτων χρόνων. Πρώτοι οι Αιγύπτιοι πήραν τα αυγά τους, αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους και τα βούτηξαν σε πυθάρια με θαλασσινό νερό για να τα ταξιδέψουν στις κοντινές χώρες. Γρήγορα κατάλαβαν ότι τα αυγά έχαναν τη μαλακή υφή τους και τη γεύση τους με το θαλασσινό νερό και έτσι, από τη πείρα τους στη ταρίχευση, τα πάστωσαν με αλάτι (για συντηρητικό) και τα κέρωσαν απ’ έξω για να αποκλείσουν την οξείδωση.

Εμείς, λοιπόν, στην Ελλάδα μάθαμε αυτή τη λιχουδιά , τη σωστή της παρασκευή και συντήρηση από τους Αιγυπτίους , τα “περάσαμε” μετά στους Ιταλούς (που από “βοτάριχο” που ονομαζόταν παλιότερα το αυγοτάραχο στη περιοχή του Μεσολογγίου το μετάλαξαν σε μποτάργκα , που δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του στην ιταλική γλώσσα) και εκείνοι το έμαθαν στους Ισπανούς. Ολες οι χώρες της Μεσογείου παράγουν αυγοτάραχο ή μποτάργκα από διάφορα ψάρια , ακόμα και από τόνο, αλλά η ποιότητα διαφέρει κατά πολύ από τόπο σε τόπο.

Για το αυγοτάραχο από τους κέφαλους υπάρχουν αναφορές στην ελληνική ιστορία και λογοτεχνία, από το Βυζάντιο και τη Τουρκοκρατία μέχρι τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη που προσφέρει ό,τι λιχουδιά μπορεί να σκεφτεί σαν πεσκέσι στους δικαστές προκειμένου να σώσει το γιό της , μεταξύ των οποίων και το … αυγοτάραχο (“Τέλος όταν ωρίσθη η δίκη, εζήτησαν να πλησιάσουν τους ενόρκους, οίτινες είχον έλθει, άλλοι φουστανελάδες, από τα ορεινά χωρία, άλλοι βρακάδες, από τας νήσους και τα παραθαλάσσια. Η Φραγκογιαννού υπέσχετο χιλίων λογιών δώρα εις όλους, και θα ήτον ικανή να τα δώση, αν είχε· μοσχάτα κρασιά, ωραία λάδια «κεχριμπάρι», αστακοουρές, παστά κεφαλόπουλα, αυγοτάραχα, ξεροχτάποδα, εκλεκτά σύκα, και παν ό,τι ηδύνατο να παράγη η νήσος της”. )

Ομως, πάμε πίσω στη μακαρονάδα μας που περιέχει ελάχιστα υλικά αλλά τη θέλει τη μαεστρία της… Το χαρακτηριστικό της είναι το τρίμα αυγοτάραχου, μία πούδρα αφυδατωμένων αυγών ψαριού δηλαδή που πωλείται σε βαζάκι , χωρίς ενισχυτικά γεύσης και άλλα συντηρητικά πέρα του θαλασσινού αλατιού από τις αλυκές του Μεσολογγίου, και κοστίζει περίπου 10 ευρώ για 50 γραμμάρια που είναι υπερ-αρκετά για να δώσουν γεύση σε ένα πακέτο σπαγγέτι. Τα υπόλοιπα υλικά (ένα πακέτο μακαρόνια , ένα λεμόνι, ένα σκόρδο και λιγο ελαιόλαδο) δεν κοστίζουν δα και τίποτα και έτσι ετοιμάζεις μιά ασυνήθιστη, εύκολη νηστίσιμη μακαρονάδα ταιριαστή στη ψαροφαγία των ημερών για πέντε φίλους.

Το αυγοτάραχο , τα αυγά δηλαδή από το θηλυκό ψάρι κέφαλος που λέγεται μπάφα, παράγεται στο Μεσολόγγι και το συγκεκριμμένο που διάλεξα είναι της εταιρίας Τρικαλινός με ιστορία 158 χρόνων στη παρασκευή του, στη τοποθεσία παραγωγής του, στα διβάρια (τις τεράστιες εσοχές θάλασσας στην ακτή) στη περιοχή του Μεσολογγίου που πάνε οι κέφαλοι για να γεννήσουν.

Είναι μεζές πρώτης τάξεως που εκτιμάται σταδιακά τόσο εντός συνόρων αλλά και στο εξωτερικό γιατί θεωρείται ένα από τα καλύτερα αυγοτάραχα. Αξίζει να μπείς και στο σάιτ της εταιρίας (trikalinos.gr) και να διαβάσεις την ιστορία του, τη διεθνή αναγνώριση και τη θρεπτική αξία του ελληνικού αυτού προιόντος από μερικούς από τους καλύτερους σεφ του κόσμου και τα βραβεία που έχει αποσπάσει τόσο για τη ποιότητα όσο και για τη φινετσάτη συσκευασία του.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ
ΜΕ ΤΡΙΜΜΑ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ

IMG_7980-2
Βάζω μιά σπασμένη σκελίδα σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο, περίπου μισό φλυτζάνι.
Σ’ ελάχιστη φωτιά ζεσταίνω το λάδι χωρίς να το αφήσω να τσιτσιρίσει καθόλου.

IMG_7968
Απομακρύνω από τη φωτιά μετά 5-8 λεπτά και προσθέτω τη φλούδα από μισό λεμόνι .

Τρίβω στο ψιλό του τρίφτη το υπόλοιπο λεμόνι και στίβω το μισό σε χυμό.
(Μόλις θα βράσουν τα μακαρόνια αφαιρώ φλούδα λεμονιού και σκόρδο από το τηγάνι και αφήνω μόνο το αρωματισμένο λάδι ).

Βράζω τα μακαρόνια , ένα σπαγγέτι νούμερο 5 ή λινγκουίνι, να κρατούν λίγο, al dente.

Κρατώ λίγο νερό της βράσης (1/2 κούπα) και ρίχνω μέσα το τρίμα αυγοτάραχου, επειδή είναι αφυδατωμένο χρειάζεται να ζωντανέψει ξανά σε υγρό.

Το τραπέζι σ’ αυτή τη φάση είναι στρωμένο και οι φίλοι τσουγκρίζουν το κρασί τους – η μακαρονάδα αυτή σερβίρεται αμέσως!

Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, με δυό πηρούνια ή με τσιμπίδες βάζω τα μακαρόνια στο τηγάνι , αδειάζω το νερό με το τρίμα αυγοτάραχου και τα γυρίζω να λαδωθούν καλά.

Αδειάζω σε ζεστή πιατέλα , προσθέτω το ξύσμα λεμονιού, το χυμό από μισό λεμόνι, ανακατεύω και πριν τα πάω στο τραπέζι πασπαλίζω τη μακαρονάδα με λίγο ακόμα τρίμα αυγοτάραχου και μερικές πολύ λεπτοκομμένες φέτες αυγοτάραχο (έχοντας προσεκτικά αφαιρέσει το προστατευτικό κερί που το περιβάλει), πολύ ψιλοκομμένο μαιντανό και ελάχιστο ακόμα ελαιόλαδο.

IMG_7973-2
Χρησιμοποίησε το πιό κοφτερό σου μαχαίρι για να κόψεις το αυγοτάραχο σε όσο πιό λεπτές φέτες μπορείς !

Ο μύλος του πιπεριού είναι στο τραπέζι-απαραίτητα!

(Ναί, αν σου αρέσει το καυτερό τότε μπορείς άνετα -όταν αρωματίσεις το ελαιόλαδό σου με το λεμόνι και το σκόρδο- να προσθέσεις και μία μικρή ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι χωρίς όμως να το παρακάνεις γιατί δεν θέλεις να επισκιάσεις τη γεύση του αυγοτάραχου.
Αν , αντίθετα, θες να “δροσίσεις” αυτή τη μακαρονάδα, τρίβεις στο τρίφτη λίγη ρέβα και τη σερβίρεις δίπλα. Η φρεσκάδα της ταιριάζει και μειώνει το καυτερό από το τσίλι.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.