Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο

Κλασσικό, ελληνικό, καλοκαιρινό φαγητό.

0
17611

Μία από τις πιό κλασσικές καλοκαιρινές συνταγές, το κοτόπουλο με τις μπάμιες στο φούρνο πρέπει να έχει απασχολήσει και προβληματίσει μαγείρισσες και σεφ εξίσου, αν κρίνει κανείς από τις πάμπολες καταχωρήσεις της συγκεκριμένης συνταγής στο διαδίκτυο.

IMG_5673
Νόστιμο κοτόπουλο με φρέσκιες μπάμιες, ένα φαγητό του αποκαλόκαιρου…
Ολες παρουσιάζουν μιά δυσκολία αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσιάζεται έτσι αυτή η συνταγή. Εμένα , στο σπίτι μας,  μου έμαθαν το καλοκαιρινό κοτόπουλο με μπάμιες σαν ένα εύκολο λαχταριστό φαγητό χωρίς να αναφέρεται σαν “δύσκολο φαγητό”. Ισως γιατί ποτέ δεν αφήναμε τις μπάμιες να βγάλουν “τα σάλια τους” ή στο ξύδι ή στον ήλιο για ώρες …ή…ή…
Πάντα το μαγειρεύαμε το αποκαλόκαιρο, όταν μαζεύαμε τις τελευταίες ντομάτες για να κάνουμε τον τριφτό τοματοπολτό μας που θα κρατούσε κανα δίμηνο. Πριν καν χειμωνιάσει είχε σωθεί και αυτός και έτσι , όταν γυρνούσαμε στην Αθήνα πιά, περνάγαμε στα κρασάτα και στα λεμονάτα φαγητά. Κοκκινιστό το χειμώνα δεν θυμάμαι να μαγειρεύεται συχνά σπίτι μου.
Δεν είναι δύσκολο φαγητό το κοτόπουλο με τις μπάμιες. Ο χασάπης κόβει το κοτόπουλο σε μεριδούλες (“στα οκτώ” θα του ζητήσετε να σας το κόψει), εσείς τρίβετε τη ντομάτα στο τρίφτη και το μόνο που θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω είναι το καθάρισμα της μπάμιας. Αυτό, ναί, είναι μιά δουλίτσα που δεν βρίσκεις πάντα ώρα για να την κάνεις. Γι’ αυτό ίσως το κοτόπουλο με τις μπάμιες παραμένει ένα μερακλίδικο καλοκαιρινό φαγητό.
Μήπως τη Κυριακή με το πάσο σας λοιπόν;

Κοτόπουλο με μπάμιες και φρέσκια ντομάτα στο φούρνο

IMG_5680

Zητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κοτόπουλο σε μικρές μερίδες, στα οκτώ. Προτιμάμε βιολογικό κοτόπουλο.
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε.
Το βάζουμε σε ένα απλωτό ελαφρά λαδωμένο ταψί μαζεμένο όλο μαζί στο κέντρο αφήνοντας το απόκεντρο για τις μπάμιες που πρέπει να είναι όλες σε μία στρώση.
Πλένουμε καλά τις μπάμιες και τις τρίβουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας για να φύγει το ελαφρά αγκαθωτό χνουδάκι τους.
Μετά καθαρίζουμε τις μπάμιες (περίπου μισό κιλό) : κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και αφαιρούμε μόνο το φλοιό του μίσχου τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφήνοντας τον φυσικό κώνο του μίσχου ανέπαφο.
IMG_5663
Αριστερά , ή καθαρισμένη μπάμια.
Τρίβουμε 5-6 ώριμες ντομάτες στο χονδρό του τρίφτη ή ελαφρά στο μούλτι. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
Με ένα κουτάλι βάζουμε τη ντομάτα πάνω στο κοτόπουλο και τις μπάμιες και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί με το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς με αέρα) και ψήνουμε για μία ώρα περίπου.
Ακουμπάμε τις μπάμιες απλωτά σε μία στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε. 
Ακουμπάμε τις μπάμιες απλωτά σε μία στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε, αυτά είναι τα κοτσανάκια τους μετά το ομολογουμένως χρονοβόρο καθάρισμά τους. Ομως τουλάχιστον μία φορά κάθε καλοκαίρι αποτολμείστε να μαγειρέψετε αυτό το φαγητό, είναι απλά αριστούργημα!
Συμβουλή : Κρατάμε στις μπάμιες (όπως και στα κολοκυθάκια, τα παντζάρια, τα καρότα και πολλά άλλα λαχανικά) το κοτσανάκι τους όταν τα μαγειρεύουμε. Αυτό βοηθάει στο να μήν εισχωρεί η υγρασία στο λαχανικό αφαιρώντας τη γεύση του. Το κοτσανάκια στα λαχανικά λειτουργούν σαν “καπάκι” που φυλάει τη γεύση του λαχανικού κατά το μαγείρεμα, μετά μπορούμε να το αφαιρέσουμε για τη παρουσίαση στο πιάτο ή τη συνέχιση της συνταγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.