Μιά αξιοσημείωτη παρουσία

Η Μ.Καβρουλάκη ερευνά τί μαγείρευαν στην Αρχαιότητα

0
15098

DSCN0765Η Μαριάνα Καβρουλάκη είναι Πειραματική αρχαιολόγος – Ιστορικός διατροφής και αυτό με κάνει απλά να πετάω από τη χαρά μου!

Η Μαριάνα , για να στο πώ απλά, ορμώμενη εκ Χανίων διατηρεί , αυτό το πολύ σημαντικό και άρρηκτα δεμένο πράγμα με την ελληνική μαγειρική, τη μνήμη μας περί φαγητού ζωντανή. Πώς έτρωγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι? Πώς φτάσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και ταραμοσαλάτα τη Καθαρή Δευτέρα? Γιατί νηστεύουμε? Πώς έβαφαν τα αυγά παλιά? Ποιά γεύση είχαν τα κρασιά το Μεσαίωνα? Πότε αρχίσαμε να ζημώνουμε ψωμί? Πώς έτρωγαν οι αυτοκράτορες το κρέας στο Βυζάντιο? Γιατί λέγονται οι κουραμπιέδες κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μελομακάρονα?

Ερευνά την ελληνική διατροφή και γαστρονομία και ασχολείται με την πειραματική αναπαραγωγή ιστορικών συνταγών είτε χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές (με τα ίδια εργαλεία και σκεύη που μαγείρευαν τότε!) ή προσαρμόζοντας τες στη σύγχρονη κουζίνα. Με το ίδιο πάθος που σχεδιάζει διαδραστικές εδώδιμες εμπειρίες οι οποίες φέρνουν στη ζωή μέσω της γευσιγνωσίας και της συναισθησίας τη γαστρονομία της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου, ερευνά τις σχέσεις μεταξύ τέχνης και φαγητού και τη χρήση του φαγητού ως εκφραστικό και αφηγηματικό μέσο.

Φωτογραφία από δείπνο στο οποίο οι γεύσεις των ελληνιστικών χρόνων προσεγγίζονταν μέσω της συναισθησίας.
Φωτογραφία από δείπνο στο οποίο οι γεύσεις των ελληνιστικών χρόνων προσεγγίζονταν μέσω της συναισθησίας.

Η δουλειά της παίρνει πολλές μορφές όπως συγγραφή βιβλίων και άρθρων, δημιουργία pop-up δείπνων, πειραμάτων ιστορικής γαστρονομίας, ομιλίες και εδώδιμες εγκαταστάσεις για ιδιώτες και μουσεία . Για να πάρεις μιά καλύτερη ιδέα για όλα αυτά ρίξε μιά ματιά στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ της www.historyofgreekfoods.blogspot.com.

Έχει γράψει το βιβλίο “Η Γλώσσα της Γεύσης” (εκδ. Άσπρη Μέρα~ Gourmand award 2012) και την “Περιπέτεια της Διατροφής στην Ελλάδα” (Εστία, υπό έκδοση.). Τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώνει υλικό για τις ”Ιστορίες Μετανάστευσης” και θέλει να πιστεύει ότι σύντομα θα τελειώσει την έρευνα για τις περιόδους πείνας στην Ελλάδα και την επιρροή τους στην κουζίνα ” . Αξίζει να αγοράσεις τα βιβλία της…

IMG_8011

Η Μαριάνα Καβρουλάκη είναι επίσης η ιδρύτρια και βασική διοργανώτρια των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας, συνεδρίου που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια στην Κρήτη και η Program Chair του συνεδρίου The Τaste of Future , που θα γίνει φέτος στα Χανιά, 3-8 Ιουνίου (και που δεν το χάνω με τίποτα στο κόσμο ). Νά τί λέει η Μαριάννα Καβρουλάκη για το φετεινό συνέδριο:

“Με το συνέδριο εγείρουμε ερωτήματα που αφορούν αγωνίες ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της γης. Με ποιούς τρόπους, δηλαδή, θα αντιμετωπίσουν οι κοινότητες του μέλλοντος τις διατροφικές προκλήσεις;

Πώς θα ανταποκριθεί η παραγωγή τροφίμων στην αυξανόμενη ζήτηση; Τι ρόλο θα παίξουν οι γενετικά τροποποιημένες τροφές; Θα υπάρχει δίκαιη πρόσβαση στην τροφή; Πως θα αντιμετωπίσουμε τους λιμούς; Η αειφόρος γεωργία, η αγροοικολογία, οι αστικές καλλιέργειες και το κίνημα του Slow Food δίνουν απαντήσεις για το μέλλον; Από που θα προέρχεται το φαγητό μας; Τα υποκατάστατα τροφίμων (άλγες, φύκια, έντομα, σκουλήκια) θα δώσουν λύσεις; Ποιές ξεχασμένες διατροφικές πρακτικές μπορούν να απαντήσουν σε σύγχρονα ερωτήματα; Πως θα ανταποκριθούν η γεωργία, η τεχνολογία και η βιομηχανία τροφίμων στην απαίτηση για πιο υγιεινά, πιο φτηνά και πιο θρεπτικά τρόφιμα;

Σήμερα, η τροφοσυλλογή αποτελεί την σημαντικότερη τάση στην ηθική διατροφή. Γνωρίζουμε την επόμενη τάση; Θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες; Ποια τρόφιμα θα γίνουν της μόδας; Ποιοί παράγοντες θα επηρεάσουν τις νέες γευστικές τάσεις; Πως θα είναι η κουζίνα του μέλλοντος; Ποιός θα είναι ο αντίκτυπος των αλλαγών στη χώρα μας; Πως θα εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον με επαρκή και ασφαλή τρόφιμα; Εντέλει, ποιά γεύση θα έχει το μέλλον;

Προτείνουμε τα παραπάνω – και άλλα – ερωτήματα σε επιστήμονες που προέρχονται από το χώρο των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, σε επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και του τουρισμού, σε ακτιβιστές, καλλιτέχνες, μάγειρες, αγρότες, και ενδιαφερόμενους πολίτες με στόχο να διερευνήσουν το μέλλον της τροφής και τα τρόφιμα του μέλλοντος.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί επιστήμονες και δημιουργοί, όπως οι παρακάτω:

– Hanni Rützler, future expert στις διατροφικές τάσεις culturedbeef.net/hanni-rutzler/

– Hans Herren~ εντομολόγος, αγρότης, ειδικευμένος στην ανάπτυξη.

Herve This,
Anissa Helou, συγγραφέας, σεφ

Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Ραδίκι

Ξένια Παπασταύρου (Μπορούμε)

Βάσω Κανελλοπούλου (Πελίτι)

Susana Soares, food designer

Θα συνοδεύσουμε το συνεδριακό τμήμα με μη ακαδημιακές συνεδρίες στη διάρκεια των οποίων σεφ από το εξωτερικό και την Ελλάδα, γνωστοί για την προσωπική τους φιλοσοφία, θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις για την παραγωγή, την παρασκευή, την κατανάλωση των τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες του μέλλοντος· θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφίμων ως πεδίο δημιουργικότητας λόγω ανάγκης και τα σχολικά κυλικεία ως ένα χώρο εκπαίδευσης μελλοντικών συνειδητοποιημένων καταναλωτών οι οποίοι θα είναι γνώστες και της τοπικής γαστρονομίας.

Το συνέδριο θα λήξει με ένα συλλογικό τραπέζι. Καθώς οι πόλεις αλλάζουν, οι κουζίνες και οι διατροφικές συνήθειες εξελίσσονται, αλλάζουν παράλληλα και οι κοινωνικοπολιτικές έννοιες που περιβάλλουν την τροφή.
Κοινά τραπέζια σε δημόσιους χώρους θα ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των σύγχρονων αστικών διαδικασιών, των μεταβαλλόμενων διατροφικών συνηθειών και του μέλλοντος της τροφής. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τους τρόπους με τους οποίους το μοίρασμα της τροφής δημιουργεί διάλογο, όταν βέβαια οι σύνδειπνοι είναι πρόθυμοι να δούν τον ‘άλλον’- είτε αυτός είναι μετανάστης, πρόσφυγας, είτε είναι απλώς διαφορετικός- και να μοιραστούν, τροφή, χώρο και χρόνο μαζί του.”

Δεν χαίρεσαι τώρα και σύ που έμαθες λίγα πράγματα παραπάνω για τη Μαριάνα Καβρουλάκη, την δραστήρια ιστορικό που κρατά τη Μνήμη περί ελληνικού φαγητού ζωντανή ενώ συχρόνως σκέφτεται το μέλλον του?

Στον κήπο του Μουσείου Χανίων : δείπνο με τις γαλατικές γεύσεις με αφορμή τη έκθεση 50 χρόνια και 2 μουσεία Αsterix.
Στον κήπο του Μουσείου Χανίων : δείπνο με τις γαλατικές γεύσεις με αφορμή τη έκθεση 50 χρόνια και 2 μουσεία Αsterix.
Ψωμί σε σχήμα ψαριού που συμβολίζει την ψαροφαγία των Αθηναίων των κλασικών χρόνων.
Ψωμί σε σχήμα ψαριού που συμβολίζει την ψαροφαγία των Αθηναίων των κλασικών χρόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.