Πίτσα, πίτσα, πίτσα!

0
17297

Λίγα πράγματα μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλά μέσα στο φετεινό καταχείμωνο, συμφωνείς φαντάζομαι…

Αν εξαιρέσεις τις αγκαλιές και τις κουβέρτες (το καλοριφέρ ξέχνα το…) , τότε οι ζεστές σούπες και το ζεστό ψωμί σε όλες του τις εκδοχές είναι μιά κάποια λύση.

Οταν λοιπόν με τον Μάνο Ματσαγγάνη πριν λίγες μέρες ανταλλάξαμε πληροφορίες για τους αθηναικούς φούρνους που μπορεί να κάνουν καλή φοκάτσια (το αφράτο ιταλικό ψωμί, συνήθως πασπαλισμένο με χονδρό αλάτι και δενδρολίβανο στην πιό συνιθισμένη του μορφή) καταλήξαμε ότι πρέπει μάλλον να δοκιμάσουμε καινούργιες συνταγές , μάλλον δικές μας γιατί καμμία φοκάτσια φούρνου δεν ήταν τόσο λαδερή ή αφράτη ή ελαστική ή αρωματική όσο μας αρέσει.

Εν τω μεταξύ όμως ο Μάνος πρότεινε μία συνταγή για ζύμη πίτσας την οποία και στη συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί η σπιτική πίτσα είναι μία χειμωνιάτικη απόλαυση από τις λίγες.

Δες το βίντεο και διάβασε τη συνταγή του και πιό κάτω σου προτείνω μιά εγγυημένη παρόμοια συνταγή για φοκάτσια που μου έστειλε σε σκονάκι ο ιταλός φίλος Φραντσέσκο από το Λονδίνο (άλλο κρύο από ‘κεί για μιά ευαίσθητη μεσογειακή καρδιά…)

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μιά ευγενική προσφορά του Massimo Pizzocaro και αποτελεί μέρος ενός ενδιαφέροντος φιλμ 68 λεπτών με τίτλο Living in Interesting Times που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου, φυσικά θα ενημερώσω περαιτέρω… Την παραγωγή κάνει η HappyAnt. tv. και τη σκηνοθεσία η Ελισσάβετ Λαλουδάκη και ο Massimo Pizzocaro, φίλος του Μάνου Ματσαγγάνη.

Ετσι είναι, ζούμε σε δύσκολους καιρούς αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα ζυμώνονται κι’ αλλάζουν (και πρέπει να ζυμωθούν καλά για ν’ αλλάξουν επιτέλους) σ’ αυτή τη πολύ ενδιαφέρουσα κρίσιμη εποχή. Αν θες να διαβάσεις τα εξαιρετικά κείμενα του Μάνου Ματσαγγάνη μπορείς να μπείς στο blog http://manosmatsaganis.blogspot.com και να τα δείς , εγώ ενδεικτικά αναφέρω το “Ηρθε η ώρα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος?” που δημοσιεύτηκε στις 20/12/2012 στη “Μεταρρύθμιση” και ένα παλιότερό του που δημοσιεύτηκε στο Protagon

 

Η Pizza margharita 
του Μάνου Ματσαγγάνη

 
Υλικά για τη ζύμη
  • αλεύρι μαλακό τύπου 00 (½ kg)
  • μαγιά μπύρας (25g)
  • λάδι
  • αλάτι
 
Πώς φτιάχνουμε τη ζύμη
Στρώνουμε στο ταψί χαρτί φούρνου και ρίχνουμε πάνω του λίγο αλεύρι για να μην κολλάει.
Αραιώνουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί. [Εάν το νερό είναι κρύο η μαγιά δεν λυώνει. Εάν είναι ζεστό, γίνεται ρευστή η ζύμη.]
Απλώνουμε προσεκτικά το αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας. Προσθέτουμε λίγο λάδι και μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Αρχίζουμε να πλάθουμε δυνατά με τα χέρια.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι το μείγμα της αραιωμένης μαγιάς. Συνεχίζουμε να πλάθουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα, μαλακή αλλά αρκετά στέρεη. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο λάδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 2 ώρες (τουλάχιστον).
Πλάθουμε τη ζύμη προσεκτικά ώστε να απλωθεί και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλη 1 ώρα (όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο πιο αφράτη η ζύμη).
Υλικά για τη σάλτσα
  • τομάτες ψιλοκομμένες (φρέσκες ή σε κονσέρβα)
  • λάδι
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • βασιλικός
Πώς φτιάχνουμε τη σάλτσα
Αδειάζουμε τις τομάτες σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι και ρίγανη.
Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
 
Άλλα υλικά
mozzarella για pizza (¼ kg)
 
Πώς φτιάχνουμε την pizza
Στρώνουμε χαρτί για ψήσιμο σε ένα ταψί. 
Προσθέτουμε λίγο λάδι. 
Χύνουμε τη σάλτσα (χωρίς την mozzarella) και την απλώνουμε καλά πάνω στη ζύμη ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ζεσταίνουμε το φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών (στο πρόγραμμα με τον ανεμιστήρα).
Όταν φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία βάζουμε μέσα την pizza. 
Αφήνουμε για 15 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο. Βγάζουμε την pizza και προσθέτουμε τη mozzarella (περασμένη από τον τρίφτη του τυριού). Ξαναβάζουμε την pizza στο φούρνο και αφήνουμε μέχρι να λειώσει η mozzarella. Ένα λεπτό προτού την βγάλουμε από τον φούρνο προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Κόβουμε την pizza σε κομμάτια. Σερβίρουμε αμέσως.
[Οι Ιταλοί συνοδεύουν την pizza συνήθως με μπύρα, αλλοιώς με κόκκινο κρασί].
Pizza με …
 
Γενικά η pizza περιέχει σάλτσα τομάτας και mozzarella.
Εξαιρέσεις αποτελούν η pizza marinara (που φτιάχνεται χωρίς mozzarella, με τομάτα, σκόρδο, ρίγανη και – σε μια άλλη εκδοχή – αντζούγες, κάπαρη και ελιές), η pizza με τόννο(που φτιάχνεται με σάλτσα τομάτας, κρεμμύδια, κάπαρη, ελιές και φυσικά τόννο, χωρίς mozzarella), η pizza 4 τυριά (‘4 formaggi’) που φτιάχνεται με mozzarella, gorgonzola, provolone και gruyère, χωρίς σάλτσα τομάτας – καθώς και μερικές μάλλον εξεζητημένες εκδοχές (π.χ. με φρούτα και κρέμα γάλακτος) που δεν συνιστώνται.
Για κάθε άλλη pizza προσθέτουμε τα υλικά που επιθυμούμε. Τα χορταρικά καλό είναι να έχουν πρώτα σωταριστεί σε λίγο βούτυρο (μανιτάρια) ή λάδι (κρεμμύδια, κολοκυθάκια,πιπεριές). Το bacon αρκεί να σωταριστεί στο λίπος του. Το ζαμπόν ή το σαλάμι προστίθενται τελευταία, αφού λειώσει η mozzarella.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.