Τα μοναστηριακά προϊόντα στην Expotrof!

0
12183

39ος παράλληλος

το blog της Πάολας Ψαρρού

Η Πάολα Ψαρρού ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με τη μελέτη της παράδοσης της μοναστηριακής τράπεζας. Η μελέτη αυτή και η καταγραφή όλων των πτυχών της οδήγησε το 2005 στην έκδοση του βιβλίου «Τα Μήλα του Μάγειρα». Αυτή την εμπειρία, τα βιώματα και κυρίως την αγάπη για τα μοναστήρια και τα προϊόντα του μόχθου τους μοιράζεται μαζί μας στον 39ο παράλληλο.

 

Τα μοναστηριακά προϊόντα στην Expotrof!

Το περσινό φθινόπωρο, θέλοντας να βοηθήσω τις μοναχές τής Ορμύλιας που τότε ξεκινούσαν να βγάζουν τα προϊόντα τους στην αγορά, πρότεινα τη συμμετοχή στην Έκθεση Εξποτρόφ. Θεωρούσα πως αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προβληθούν τα προϊόντα και να γίνουν ευρύτερα γνωστά σε εμπόρους και καταναλωτές καθώς, όπως είναι γνωστό, η έκθεση προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό. Οι δισταγμοί και οι αρχικοί ενδοιασμοί ήταν πολλοί. Μετά από σκέψη, συζήτηση και εκτίμηση των δεδομένων, η δύσκολη απόφαση ελήφθη και η συμμετοχή «έκλεισε». Μάλιστα, ήταν οι ίδιες οι μοναχές που σήκωσαν το βάρος της συμετοχής και όχι κάποιος αντιπρόσωπος ή κάποια εμπορική εταιρεία. Μεταφέροντας την εμπειρία μου, καθώς ήμουν όλες τις μέρες μαζί τους, θα ήθελα να πω –χωρίς ίχνος υπερβολής– πως ήταν η συμμετοχή που έκλεψε τις εντυπώσεις. Οι περισσότεροι επισκέπτες σταματούσαν στο περίπτερο για να δώσουν συγχαρητήρια για τα προϊόντα, την εξαιρετική συσκευασία που εντυπωσίαζε, για την συνολική τους παρουσία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι ελιές της Ορμύλιας τιμήθηκαν με το βραβείο κοινού ως το κορυφαίο προϊόν της έκθεσης (κοινό 50.000 επισκεπτών).

Πέρα από τα αυτονόητα οφέλη αυτής της συμμετοχής, υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, ένα επιπλέον μεγάλο κέρδος: Η Ορμύλια, που αποτελεί ένα μοναστήρι πρότυπο για όλο τον ορθόδοξο κόσμο, άνοιξε έναν δρόμο. Έδειξε πως τα μοναστηριακά προϊόντα με την ποιότητά τους, τις πιστοποιήσεις τους και τις εξαιρετικές τους συσκευασίες μπορούν να βρουν την θέση που τους αξίζει και να καταταγούν στα κορυφαία προϊόντα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά.

Στη φετεινή 5η Εξποτρόφ, περιμένω με πολλή μεγάλη χαρά την συμμετοχή ενός άλλου σπουδαίου μοναστηριού, της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Και πάλι θα είναι οι μοναχές που θα έχουν την ευθύνη του περιπτέρου τους. (Τα γυναικεία μοναστήρια πρωτοπορούν και σε αυτό). Για αυτό, το πανέμορφο, ιστορικό μοναστήρι και για τον καθημερινό αγώνα αυτής της αδελφότητας έχω γράψει σε αυτό το μπλογκ. Όλα τα προϊόντα τους είναι εξαιρετικής – πολύ υψηλής ποιότητας. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα γνωρίσετε, να ενημερωθείτε από τις αδελφές για την διαδικασία παραγωγής τους, να τα δοκιμάσετε και να τα εντάξετε στο καθημερινό σας τραπέζι. Τα προϊόντα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Μονής και έχω την βεβαιότητα πως θα ενθουσιάσουν.

Στην έκθεση θα συμμετέχει και η εταιρεία Άλκης Hellas από τη Θεσσαλονίκη με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ιεράς Μονής Αγκαράθου από την Κρήτη. Η Μονή Αγκαράθου είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Επίσης, από τα Χανιά η εταιρεία Vinolio με τα προιόντα της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων. Η Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων είναι παραγωγός εκλεκτού οίνου και ελαίου από το 1632.

Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερες συμμετοχές, να γνωρίσουμε και άλλα μοναστηριακά προϊόντα και περισσότερα μοναστήρια να αποφασίσουν να βγάλουν τα προϊόντα τους «εκτός των τειχών».

Είναι βέβαιο πως σε μια εποχή διατροφικής σύγχυσης, όπως η δική μας, το αυθεντικό ξεχωρίζει και εκτιμάται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως τόσο η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζουν τα μοναστηριακά προιόντα όσο και η διαρκής αναζήτηση του κόσμου για ποιοτικότερα τρόφιμα είχε και τα αναμενόμενα, δυστυχώς, αρνητικά παρεπόμενα: Γέμισε η αγορά από αμφιβόλου ποιότητας, απροσδιορίστου παραγωγής και κακής συσκευασίας είδη που εμφανίζονται ως μοναστηριακά. Για την προστασία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των μοναστηριών, τον περασμένο Ιούνιο έγινε συνέδριο στην Ορμύλια Χαλκιδικής με θέμα την «Σύνταξη Κανονισμού Απονομής Σήματος για Μοναστηριακά Προϊόντα». Στο συνέδριο συμμετείχε η ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωποι μοναστηριών από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, τη Φινλανδία, πλήθος επιστημόνων καθώς και μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής των ορθοδόξων χωρών. Οι διαδικασίες προχωρούν και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν. Στο μέλλον όλα τα αυθεντικά μοναστηριακά προιόντα θα πιστοποιούνται από ειδικά εξουσιοδοτημένο φορέα και θα φέρουν το σήμα με την ονομασία «Κανών». Το σήμα αυτό θα είναι και η εγγύηση των υψηλών προδιαγραφών τους.

H 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ (για τους επαγγελματίες του κλάδου Τροφίμων και Ποτών όσο και με τους λάτρεις των ελληνικών γεύσεων) διοργανώνεται από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.