Η συνταγή για κουραμπιέδες που ακολουθεί είναι πιστή αντιγραφή από έναν παλιό Τσελεμεντέ που ανακάλυψα παραπεταμένο σε ένα μπακάλικο στο Άστρος Κυνουρίας.
Ευχαριστώ τον ιδιοκτήτη που μου τον δώρισε κάπου είκοσι χρόνια πριν, όταν περνούσα από το όμορφο Άστρος με κατεύθυνση το χωριουδάκι του Αγίου Ανδρέα για να προμηθευτώ την πολύ καλή γραβιέρα τους. Το μάτι μου έπεσε σ’ αυτό το βιβλίο μαγειρικής, που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν μόνο μία φορά τον χρόνο, για να ψήσουν αυτούς τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη στο μίγμα αλλά με μαστίχα και ανθόνερο, μια ανάσα ομολογουμένως μέσα στην υπερβολική γλύκα των Χριστουγέννων!
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
(Στη δόση που αναφέρεται βγαίνουν περίπου
65-70 κουραμπιέδες μέτριου μεγέθους)
Δόσεις:
- 2 φλυτζ. βούτυρο ή Βιτάμ
- 250 δρ.** αλεύρι (3,2 x 250=800 γραμμάρια αλεύρι)
- 2 κρόκους αυγών
- 1 κουταλιά γλυκού μπέκιν-πάουντερ ή σόδα
- 1 κουταλιά σούπας μαστίχα ή ούζο
- άχνη ζάχαρι και ανθόνερο δια κατόπιν
Εκτέλεσις
Βάζομε το βούτυρο σε λεκάνη και το δουλεύομε με το χέρι, μέχρις ότου πάρη λευκήν όψιν. Κατόπιν προσθέτομε τους κρόκους των αυγών χωρίς να παύωμε να το δουλεύομε, ρίπτομε συνάμα την μαστίχα και ύστερα προσθέτομε λίγο κατ’ ολίγο το αλεύρι με το μπέηκιν και τους ζυμώνομε καλά επί ένα τέταρτο περίπου.
Κατόπιν τους πλάθομε σε διάφορα σχήματα, κόπτομε κάθε τεμάχιον από την μάζα και αφού το τρίψωμε καλά, το σχηματίζομεν εμπήγοντες και από ένα γαρύφαλλο επάνω των και τους βάζωμε κατά σειρά σε ταψί ή του φούρνου χωρίς να το βουτυρώσωμε.
Τους βάζομε να ψηθούν σε μέτριον φούρνο επί 20 λεπτά της ώρας σχεδόν. Αφού ψηθούν τους ραντίζομε με ανθόνερο και τους τυλίγομε σε ζάχαρι άχνην, τους βάζομε σε πιατέλα και τους πασπαλίζομε απ’ απάνω πάλι με ζάχαρι άφθονη δια να κολλήση αρκετή επάνω τους επειδή στο είδος αυτό των κουραμπιέδων δεν βάζομε καθόλου ζάχαρι μέσα στην συνταγή.
*Ο συγκεκριμένος συλλεκτικός πλέον Τσελεμεντές (η βίβλος της μαγειρικής μαμάδων και γιαγιάδων π.Β. (πρό Βέφας Αλεξιάδου) απαραίτητος σε κάθε μοντέρνο νοικοκυριό μιας Ελλάδας που τότε απαρνιόταν τις προφορικές συνταγές και μάθαινε μια νέα κουζίνα με μπεσαμέλ και αφράτα κέικ με μπέηκιν πάουντερ και γαλλικές μεθόδους μαγειρικής ήταν έκδοση του 1957.
**Το δράμι είναι μονάδα μέτρησης βάρους που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα μέχρι το 1959. Ένα δράμι στην Ελλάδα ήταν ισοδύναμο με 3,203 γραμμάρια. 400 δράμια ισοδυναμούσαν με μια οκά. Η λέξη είναι αντιδάνειο και προέρχεται από το αραβικό ντιράμ (ή ντιρχάμ), το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τη αρχαία δραχμή. (πηγή, Λεξικό Ελευθερουδάκη).Αρα, στη συνταγή μας θα χρειαστούμε 3,2 x 250=800 γραμμάρια αλεύρι.
Οπως και επίσης, αν μεταφράσουμε τα 2 φλυτζάνια με το βούτυρο της παλιάς αυτής συνταγής, θα χρειαστούμε περίπου 800-900 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο. Τέλος, επειδή εμάς μας αρέσουν τα αμύγδαλα στους κουραμπιέδες, προσθέσαμε στο τέλος στο μίγμα μας (και το δουλέψαμε μετά με το χέρι) 130 γραμμάρια αναποφλείωτα, χονδροκομένα και ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα. Ο μέτριος φούρνος αντιστοιχεί στους 180 βαθμούς και ο χρόνος ψησίματος είναι 25 λεπτά παρά 20 που αναφέρει η συνταγή.
Στην δόση που αναφέρεται βγαίνουν περίπου 65-70 άγλυκοι κουραμπιέδες μέτριου μεγέθους.
Η δικιά μου έκδοση του Τσελεμεντέ….που έχω από τη γιαγιά μου Ευλαλία,η οποία γιαγιά μου παντρεύτηκε το 1912….είναι μου φαίνεται αρκετά παλαιότερη
Και με τις σχετικές μετακομίσεις,δεν μπορώ να θυμηθώ που την έχω βάλει
Πολλούς χαιρετισμούς
Αλέξανδρος Σακκάς
Εχω τον Τσελεμεντε και του 1957 και του 1960…..