Η πενηντάρα Έμιλυ Ντίκινσον, ντιν-ντον

Γιατί μαγειρεύουμε;

0
16855

Κάπου εκεί, ανάμεσα σε πλαγιές πασπαλισμένες με το τελευταίο χιόνι της Ανοιξης
εκεί που κόβεται η ανάσα από την ομορφιά του τόπου και το τρόμο του σκοτεινού,
είθε να συναντηθούμε εκεί,
μή έχοντας πιά καμμιά δικαιολογία για να μην.
Διάλεξε να φοβηθείς, φύγε από τη Σιγουριά είτε είσαι ανθρωπος , είτε χώρα , είτε.

photo
Οι απίστευτα ωραίες φωτογραφίες είναι της φίλης μου Ελενας Γιαμμά

Χμ… Η ποιήτρια Εμιλυ Ντίκινσον (1830-1886) αν και αντιπαθούσε φρικτά τα νοικοκυριά και την ιδέα του γάμου ήταν δεινή ζαχαροπλάστης,  όπως αναφέρουν μερικά αμερικάνικα μπλογκ μαγειρικής και ποίησης , παραθέτοντας δίπλα και μιά-δυό λακωνικές της συνταγές, μία για κέηκ καρύδας και μία με ρούμι. Ενα λευκό και παρθένο, όπως εκείνη δηλαδή, και ένα μαύρο (από το ρούμι) όπως ίσως οι φαντασιώσεις της αμερικανίδας ποιήτριας που έφυγε στα πενηνταέξι της χρόνια.

Η Εμιλυ Ντίκινσον πέρασε τα πιό πολλά ενήλικα χρόνια της απομακρυσμένη από τον πολύ κόσμο, κλεισμένη σπίτι της , γράφοντας τα ποιήματά της στο τραπέζι της κουζίνας της , σημειώνοντας στιχάκια σε χαρτιά περιτυλίγματος σοκολάτας.  Ενίοτε κατέβαζε με σχοινί ένα … καλάθι από το παράθυρό της κάτω στο δρόμο όπου περίμεναν παιδιά και μέσα έβαζε ένα κέηκ ή κουλουράκια , μιά προσπάθεια επαφής με τους άλλους για να μην μείνει τελείως μόνη της , για πάντα αποκλεισμένη στο σπίτι της , χωρίς καμμία συμμετοχή, έμπνευση ή αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο. Τον έξω κόσμο. Εξω κόσμο. Κόσμο.

Διακόσια χρόνια πριν μιά ποιήτρια δηλώνει με ένα κέηκ: είμαι ζωντανή-ακόμα, εδώ. Δεν έχω τίποτα καλύτερο να δώσω , προσφέρω όμως ένα κέηκ καρύδας μέσα σ’ ένα καλάθι που κατεβάζω με σχοινί από το παράθυρό μου, έτσι επικοινωνώ με τους ανθρώπους, μόνον έτσι μπορώ να επικοινωνώ με τους ανθρώπους.

(Διακόσια χρόνια πριν, διακόσια χρόνια μετά, η μοναξιά είναι η ίδια και οι άνθρωποι που γράφουν κατεβάζουν ηλεκτρονικό πλέον «καλαθάκι» κάθε τόσο, σαν μια ελάχιστη επαφή με τον «έξω». Αν αυτό δεν είναι -αλλά και ήταν- το απόλυτο «μόνος», τότε τι είναι…)

EMILY DICKINSON COCONUT CAKE *

dj-dickinson-custom1
Η χειρόγραφη συνταγή του κέϊκ καρύδας της Εμιλυ Ντίκινσον
photo-2
Ολες οι φωτογραφίες είναι της Ελενας Γιαμμά.

photo

*Μία ταλαντούχα αμερικανίδα μπλόγκερ και ζαχαροπλάστης προσπάθησε να αναπαράγει το κέηκ καρύδας της Εμιλυ Ντίκινσον, αν σας αρέσει η ιδέα και η καρύδα, τότε… κλικ εδώ.

*Μερικές ακόμα πληροφορίες εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.