Lemon curd, η απίθανη λεμονόκρεμα.

1
24411

12522942_854010911378499_8044157928606881094_n Lemon curd*

(για 200 γραμμάρια κρέμας λεμονιού)

  • 2 μεγάλα ή 3 μικρότερα λεμόνια (το ξύσμα και τον χυμό τους)
  • τους κρόκους από 4 μεγάλα αυγά
  • 90 γραμμάρια ζάχαρη (αλλά και και ακατέργαστη, αν προτιμούμε)
  • 40 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπεν μαρί χωρίς να βράζει το νερό , θέλουμε να σιγοβράζει.

Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε με υπομονή μέχρι αρχικά να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο και σταδιακά να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να σφίξει το μίγμα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά. Στην αρχή ίσως το μίγμα φανεί ότι “κόβει” αλλά αν συνεχίσουμε το χτύπημα , με σύρμα και μετά με κουτάλα, θα ομογενοποιηθεί, μην φοβηθείτε λοιπόν, συνεχίστε να χτυπάτε με τον αυγοδάρτη/σύρμα (φουέ).

Το κλασσικό τεστ για να δούμε αν έσφιξε η κρέμα μας είναι να ανακατέψουμε με μιά ξύλινη κουτάλα και αν δούμε την κρέμα να στέκεται στο πίσω μέρος της χωρίς να κυλά και να “τρέχει” τότε ειναι έτοιμη. Το σφιχτό μίγμα πάντως θα σφίξει και λίγο ακόμα όταν κρυώσει .

Αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει και μετά την αδειάζουμε σε βάζο ή γυάλινο δοχείο με καπάκι.

Φυλάμε τη κρέμα σε αποστειρωμένο βαζάκι και όταν κρυώσει στο ψυγείο.

IMG_8068

Η κρέμα λεμονιού ταιριάζει πολύ με τη μαρέγκα και τα μικρά μαρεγκάκια που ενωμένα γίνονται οι γνωστοί σε όλους μας μπεζέδες (πατήστε την χρωματιστή λέξη, π.χ. τη κόκκινη λέξη “μαρέγκα”, για να μεταβείτε στην συνταγή που αναφέρεται).

*Οι περισσότερες συνταγές για lemon curd συνήθως προτείνουν να χτυπήσουμε στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων τη ζάχαρη με τις φλούδες των λεμονιών και μετά να το ενώσουμε στο μπεν μαρί με το βούτυρο και τα αυγά , μειώνοντας τον χρόνο ανακατέματος. Ο τρόπος που προτείνουμε εδώ , με το ξύσμα αντι για ολόκληρη τη φλούδα του λεμονιού, απλοποιεί την διαδικασία αφαιρώντας ένα βήμα μιά και το ξύσμα ενσωματώνεται πιό εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά. 

Pavlova darling…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και αυτη τη νοστιμια την κανουμε μετα την παυλοβα….(τις επομενες μερες!!!) γιατι οι κροκοι μας εχουν περισσεψει απ τα αυγα απ τα οποια χρησιμοποιησαμε τα ασπραδια για την μαρεγκα!!!! Ειμαι καλη μαθητρια, εεεεεε;;;;!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.