Ελληνικοί μεζέδες: Χρρρρρρρρ!

Τέλειος συνδυασμός με προσούτο και σύκο

0
21059

blogger-image--1611726918Νομίζω οτι οι ελληνικοί μεζέδες έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Που πήγαν αυτές οι απίστευτες νοστιμιές σε μικρές ποσότητες , με τα απλά υλικά, όχι πάντοτε φθηνά , παρουσιασμένα σε μικρά πιατάκια παρουσία ποτού; Γιατί εξαφανίστηκαν ενώ υπενθύμιζαν κάτι πολύ σημαντικό : ότι το φαγητό είναι για να συνοδεύσει τη παρέα αλλά και το αντίστροφο;

Πού είναι; Γιατί λείπουν από το τραπέζι μας; Πού κρύφτηκαν;

Τους μαλώσαμε; Μήπως κάναμε τους μεζέδες να ντραπούν κάποια στιγμή γιατί ήταν μικροί, ασήμαντοι, εγχώριοι , ταπεινοί, λιγοστοί , φθηνοί και τους θεωρήσαμε παρακατιανούς; Κανείς δεν μένει κοντά σου όταν τους μειώνεις την αυτοπεποίθησή τους… Ούτε οι μεζέδες! Τόβαλαν στα πόδια , οπου φύγει-φύγει οι ελληνικοί μεζέδες και μην τους είδατε…

Μήπως ξεχαστήκαμε μέσα στη δίνη του εντυπωσιασμού των τελευταίων χρόνων και ανακυρήξαμε το πολύ, το ξενόφερτο , το φαγητό αντί τον μεζέ και την παρέα πιο σημαντικά;

Αυτές τις τελευταίες μέρες του 2018, λέω να επανεξετάσουμε ό,τι θεωρήσαμε βιαστικά μικρό και ασήμαντο , ό,τι περιφρονήσαμε και ό,τι κάθεται παραπονεμένο στη γωνιά και περιμένει υπομονετικά να το ξαναδεχτούμε . Το οικείο -καμμιά φορά- το θεωρούμε δεδομένο και το φροντίζουμε λιγότερο ακόμα και από τους παραέξω!

Μεζές νούμερο ένα! Περάστε μπροστά παρακαλώ να λάβετε τη θέση που σας αξίζει!

IMG_7050

Μεζές για το καλωσόρισμα και το πρώτο ποτήρι κρασί με σύκο,  προσούτο και ροζ πιπέρι

Διαλέγουμε τη καλύτερη ποιότητα ξερών σύκων , φετεινής σοδιάς και αν είναι δυνατόν βιολογικά. (Η σάρκα τους πρέπει να είναι μαλακή όταν την πιέζουμε).

Με ενα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα σύκα πλαγιαστά σε λεπτές σχεδόν διαφανείς φετούλες . Εννοείται οτι δεν πετάμε ακρούλες (που μπαίνουν σε μπισκότα , σαλάτες και κέηκ), αφαιρούμε μόνο τα κοτσανάκια.

Προτιμούμε ένα ελληνικό προσούτο, όπως του Στρεμμένου από την Ευρυτανία. Κόβουμε κάθε φέτα σε μακρόστενες λωρίδες και μετά στη μέση κάθετα.

Διπλώνουμε κάθε φέτα σύκου με τη μακρόστενη λωρίδα προσούτο, τρείς-τέσσερις βόλτες.

Στολίζουμε κάθε “πακετάκι” με ένα κόκκινο πιπέρι και τα ακουμπάμε ακτινωτά σε λευκό πιάτο.

Νά το! Υπέροχο μεζεδάκι με ελληνικά προιόντα ! (Ελαφρά κοκκίνησε γιατί του δώσαμε τόση σημασία).

Ετοιμο και γεμάτο καινούργια ελληνική αυτοπεποίθηση !

Το συνοδεύουμε στο βάθρο των καινούργιων περήφανων ελληνικών μεζέδων με μιά έκπληξη (τον αφρώδη οίνο Cuvee Karanika* ή ένα άλλο ελληνικό αφρώδες κρασί) , που μάθαμε από τον αναγνώστη του blogΝίκο Μάνεση, www.greekwineworld.com .

(Ελαφρά κοκκίνησε και η Two Minutes Angie με το σχόλιο του Ν. Μάνεση , όχι από ντροπή δα αλλά από χαρά! Ευχαριστώ πολύ Νίκο! Αυτό το μεζεδάκι στο αφιερώνω και σ´ ευχαριστώ πολύ!

“Beyond snappy recipes and witty musings. Essential!)
Nico Manessis

Δείτε ένα ακόμα μεζεδάκι για το γιορτινό τραπέζι : 

Η πιο ωραία παρέα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.