Καύσωνας.

0
17799

Μάζεψες όλες αυτές τις μικρές μελιτζάνες που λαχτάρησες στις λαϊκές, κάποιες ολόλευκες που σου έκαναν εντύπωση στον μανάβη, τις τσακώνικες τις μακρουλές που τις διάλεξες για το ιμάμ μπαϊλντί που δεν, τις φλάσκες τις μεγάλες με το στιλπνό δέρμα για τον μουσακά που δεν. Καμιά δεκαριά κομμάτια ό,τι να ‘ναι.

IMG_5615-768x1024Βρήκες ένα-δυo κρεμμύδια και κάτι καυτερές πιπερίτσες από την περασμένη εβδομάδα.
Ένας φίλος έκανε ψησταριά ένα βράδυ και επειδή δεν είχες κέφια, δεν έφτιαξες την τάρτα με τα σταφύλια να τους πας, είπες θα πάρω τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και λίγο μαϊντανό (που τον έχεις πάντα σπίτι). Για μελιτζανοσαλάτα.

Χωρίς να πολυθυμάσαι τη συνταγή (μα έχουν αυτά τα φαγητά συνταγή, αναρωτιέσαι).

Φέτος είχαν άλλες σαλάτες την τιμητική τους (μα είναι η μελιτζανοσαλάτα σαλάτα ή ορεκτικό και άλλα τέτοια υπαρξιακά σκέφτεσαι καθώς οδηγείς δίπλα στο φράγμα).

Θα έχουν άραγε λεμόνι εκεί; Ψησταριά δεν είπαν;

IMG_5625Λες να τυλίξουμε τις μελιτζάνες σε αλουμινόχαρτο, τόσο αρχάρια είσαι και βιαστική. Όχι βαρέα μέταλλα, λέει ο εμπειρότερος: ακούμπα τες όπως είναι πάνω στην άκρη της σχάρας και πάμε για μια βουτιά. Καύσωνας.

Μπορεί να πέρασε και μισή ώρα πριν θυμηθούμε να τις γυρίσουμε. Αυτές, με το «ζακετάκι τους» (το χονδρό τους το φλούδι και την κοτσάνα τους), δεν τις ένοιαξε, αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Όταν τις γυρίσαμε, θέλανε μόνο λίγα λεπτά πριν το πηρούνι τρυπήσει εύκολα και τη φλούδα και τη σάρκα. «Όταν έχουν μαλακώσει μέσα, τότε μαραίνονται απ’ έξω», γελάμε. Τσουρουφλίζουνε όταν τις βάζεις πάνω στο ξύλινο δίσκο κοπής.

Σκίζεις τη φλούδα τους κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι, πισοπατάς από τον πικρό καυτό ατμό.

Με ένα πηρούνι καρφωμένο στο κοτσάνι τους στο ένα χέρι και το κουτάλι στο άλλο, κυλάς το πλαϊνό του κουταλιού πάνω στη σάρκα της ανοιγμένης μελιτζάνας, όπως κάνεις στο παγωτό (για να μαζέψεις μια μπάλα) μαζεύοντας έτσι την πούλπα της μελιτζάνας. Αν ξεφύγει κανένα καμένο κατάμαυρο κομματάκι φλούδας μην το φοβηθείς, άφησέ το, προσθέτει στη νοστιμιά.

Έτσι, πούλπα την αφήνεις την καλοψημένη μελιτζάνα μέσα στο μπολάκι σου, θα την ανακατέψεις με το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και τις πιπεριές μόνο μια φορά. Με το πηρούνι. Απαλά. Αν σου αρέσει το σκόρδο στη μελιτζανοσαλάτα, τώρα είναι η στιγμή να το προσθέσεις ψιλοκομμένο.

Μόλις έχεις μαζέψει όλη την πούλπα από όόόλες τις μελιτζάνες, το τραπέζι έχει ήδη στρωθεί, τα μπιφτέκια είναι έτοιμα, η ντοματοσαλάτα με τη ρόκα και οι πιτούλες επίσης.

Κόβεις βιαστικά αλλά σε μικρά-μικρά καρεδάκια μία ή δύο μικρές πιπερίτσες καυτερές (για δέκα μελιτζάνες υπολόγισε μία ή δύο μόνον, εκτός και αν έχεις πρόχειρο …το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής!), αλατίζεις καλά τις μελιτζάνες, προσθέτεις αρκετό από το καλύτερό σου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στύβεις τουλάχιστον ένα λεμόνι και… βιάσου, οι άλλοι πεινάνε, τσουγκρίζουν ποτήρια και σε φωνάζουν «ε, έλα να κάτσεις!».

Τσακ-μπαμ ψιλοκόβεις και ένα ματσάκι μαϊντανό, να μπει τελευταίος στη μελιτζανοσαλάτα, να την ομορφύνει αλλά και να την δροσίσει μαζί με το λεμόνι, έχει και αυτός τον λόγο ύπαρξής του εδώ, όπως το λάδι που γλυκαίνει τη μελιτζανοσαλάτα, έτσι πικρή αλλά και νόστιμη και καπνιστή και καυτερή που την θες να είναι…

IMG_5616

Μπύρα ή κρασί; Φέρε μια πιτούλα πρώτα, κατακάηκα καλέ, εσάς δεν σας καίει; -Όχι, εμάς μας αρέσει.

-Περίεργος καύσωνας, ε;, λες εσύ.

Λατρεύουμε τις μελιτζάνες!
Δες εδώ μερικές συνταγές ακόμα…

Πόσο εύκολη παίζει να είναι η μελιτζανοσαλάτα; (κλικ εδώ)
FullSizeRender-33

Μοσχαρίσιο «ποντίκι» με φρέσκια ντομάτα,
τσιπς μελιτζάνας και τυρί Σαν Μιχάλη
(κλικ εδώ)
IMG_9548 (2)

Κάνεις καλό μουσακά; (κλικ εδώ)
IMG_57621-1024x768

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.