Οι πατατοσαλάτες του χειμώνα

Με ό,τι θες: από χωριάτικο λουκάνικο μέχρι αβοκάντο!

0
21197

IMG_6809Λιγουρεύομαι μιά πατατοσαλάτα! Το απλό, ζεστούλικο , γρήγορο και νόστιμο φαγητό!

Μου αρέσει να μαγειρεύω με λίγα βασικά προσθέτοντας μουστάρδες, κρεμμύδια, κρεμμυδάκια, σκόρδα αλλά και αυγά, μαιντανό, ρόκα, αρωματικά λεμόνια σε απλά υλικά που υπάρχουν συνήθως στο σπίτι…

Πείνασες; Σε 10-20 λεπτάκια τρώς μιά υπέροχη πατατοσαλάτα του γούστου σου μιά και οι εκδοχές της είναι τόσες όσα και τα γούστα !IMG_0859-3

Ψάξε νόστιμες μικρές πατάτες. Βράσε τις σε αλατισμένο νερό με το φλούδι τους για να κρατήσουν τη φόρμα τους αλλά και τη νοστιμιά τους. Αν διαλέξεις τις μικρές στρογγυλές πατατούλες εισαγωγής , σε συσκευασία για άμεση χρήση , τότε μπορείς και να μην τις ξεφλουδίσεις (ξεφλουδίζονται πάντως εύκολα τραβώντας τη φλούδα τους με ένα μαχαιράκι όσο πιό γρήγορα γίνεται μετά το σούρωμά τους, όταν είναι ακόμα ζεστές).

IMG_7223
Μικρές πατάτες βρασμένες και σερβιρισμένες με το φλούδι τους

Τό νόστιμο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το μόνο απαραίτητο συνοδευτικό. Η πιό απλή πατατοσαλάτα γίνεται με λίγο θαλασινό αλάτι και ένα καλό ελαιόλαδο και είναι από μόνη της ένα ωραίο φαγάκι.

Αλλά συνοδεύεται επίσης και με ψαρικά…

Με τόνο , αν και η Greenpeace συνιστά να τον αποφεύγουμε (τουλάχιστον όσοι θελουμε να τρώμε πολιτικά ορθή τροφή…) λόγω της υπεραλίευσης με τράτες, υποψίες για δελφινοφιλέτο μέσα στις κονσέρβες και τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους… Η πατατοσαλάτα με τόνο παραμένει παρ’ όλα αυτά μιά αγαπητή και εύκολη συνταγή για ένα φαγητό χορταστικό και θρεπτικό. Ο κιτρινόπτερος τόνος Αλοννήσου που πουλιέται σε γυάλινα βαζάκια κοστίζει σαφώς περισότερο από τον τόνο σε κονσέρβα, δηλαδή ένα βαζάκι 200 γραμμαρίων κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ, “δεν είναι και γιά χόρταση” που λέμε, είναι όμως ένα πλήρες γεύμα με τις πατάτες.

Εκτός από το τόνο στις πατατοσαλάτες ταιριάζουν οι φρέσκιες βραστές γαρίδες και το μικρό προβρασμένο κατεψυγμένο γαριδάκι , το βραστό χταποδάκι , όλα νόστιμα παντρεμένα με ψαχνό από γκρέιπφρουτ, σχοινόπρασο και ρόκα . Αν θες , πριν τα βάλεις στη σαλάτα, τα γυρνάς λίγο στο τηγάνι με λαδάκι, σκόρδο και καυτερή ψιλοκομένη πιπεριά.

WP_20131117_012
Πατατοσαλάτα με ρέγγα και μυρωδικά

Στη πατατοσαλάτα πάει και ρέγγα καπνιστή φιλέτο , πέστροφα καπνιστή αλλά και χέλι που τα χρησιμοποιείς χωρίς επιπλέον μαγείρεμα κατευθείαν από τη συσκευασία.

Καπνιστό χέλι Γείτονα, λεπτή γεύση απόλυτα ταιριαστή στη πατατοσαλάτα
Καπνιστό χέλι Γείτονα, λεπτή γεύση απόλυτα ταιριαστή στη πατατοσαλάτα

Για μιά πολυτελέστερη εκδοχή διαλέγεις τρίμα αυγοτάραχου! Είναι ακριβό αλλά απλά υπέροχο πάνω σε μικρά κυβάκια βραστής πατάτας. (Τα 50 γραμμάρια τρίμα αυγοτάραχου Τρικαλινού κοστίζουν γύρω στα 10 ευρώ, δεν είναι για τη καθημερινή πατατοσαλάτα μας αλλά για μιά ξεχωριστή λιχουδιά. )

Λίγη ψύχα από γκρέιπφρουτ ταιριάζει πολύ στη πατατοσαλάτα με ψαρικά, όπως και μιά ρέβα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη για λίγη σπιρτάδα που απαλύνει τη λιπαρότητα του ψαριού στη γεύση.

Στην εκδοχή με το αυγοτάραχο δεν βάζω τίποτα άλλο, μόνο λίγο χυμό λεμονιού και το καλύτερό μου ελαιόλαδο πριν βάλω το τρίμα αφήνοντας έτσι να αναδειχθεί περισσότερο το εκλεκτό προιόν.

Το απαραίτητο αυγό : αυγουλάκι βιολογικό (βρασμένο στα 10 λεπτά και κομμένο σε “βαρκούλες” ή ψιλοκομμένο) με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, φρέσκα και ξερά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομένη φρέσκια ρόκα, ραπανάκια και λαδολέμονο χτυπημένο με λίγη πικάντικη μουστάρδα , όπως μιά κοκκώδης dijon.

IMG_0270-2

Τα αρωματικά και οι πρασινάδες : λεπτοκομμένο σέλερυ ή σέλινο, κρητικό νόστιμο αβοκάντο με μιά βινεγκρέτ χτυπημένη στο πολυμιξεράκι με λίγο μάραθο.

Τα κρεατικά : λουκάνικα σε ροδέλες και τσιγαρισμένα στο δικό τους λίπος σε αντικολλητικό τηγάνι ή παστουρμάς σε λεπτές φέτες σωταρισμένος ή τραγανοψημένος για λίγα λεπτά.

IMG_6939-2

Αν τό’χεις με τη σπιτική μαγιονέζα αξίζει να ανακατέψεις τη πατατοσαλάτα σου με 3-4 γερές κουταλιές.

Και αν σου βρίσκονται αντσούγιες στο σπίτι στράγγιξε από το λάδι τους 6-7 φιλέτα (αν είναι σε βαζάκι με λάδι) ή ξέπλυνέ τις αν είναι παστές, βάλτες στο πολυμιξεράκι με μισό μάτσο μαιντανό, μιά σκελίδα σκόρδο, μιά γερή κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο φτιάχνοντας μιά ονειρεμένη anchoiade που απλά …”τα σπάει” με τη πατατοσαλάτα όπως και την επόμενη μέρα πάνω σε μιά χοντρή φέτα προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί.

Είπαμε, τόσες οι πατατοσαλάτες όσα και τα γούστα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.