Τα πέριξ του Ναυπλίου

0
18680

 

Πανέμορφα φθινοπωρινά τοπία πριν και μετά το Ναύπλιο, για τα τελευταία μπάνια και προμήθειες νόστιμων τοπικών προιόντων από μικρές βιοτεχνίες.

Τα πέριξ του Ναυπλίου

Όσο κρατάνε οι φθινοπωρινές ζέστες, το Ναύπλιο γίνεται ένας ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός. Με περισσότερο κόσμο το σαββατοκύριακο και λιγότερο μέσα στην εβδομάδα, το Ανάπλι, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1828 μέχρι το 1833, παραμένει μια χαριτωμένη και ζωντανή πόλη.

«Γιατί να μην είναι όλες οι μικρές μας πόλεις τόσο όμορφες όσο το Ναύπλιο;», αναρωτιούνται οι επισκέπτες τόσο από την Αθήνα όσο και από τις γύρω πελοποννησιακές μεγαλύτερες πόλεις, που έρχονται εδώ για λίγες ώρες, για λίγες μέρες ή για να περάσουν τις διακοπές τους. Πράγματι το Ναύπλιο είναι πανέμορφο και πολύ κοντά στην Αθήνα, 140 χιλιόμετρα νότια.

Σύντομα θα αναφερθούμε στα μυστικά του κέντρου της πόλης. Εδώ όμως σας προτείνουμε μερικές ενδιαφέρουσες στάσεις στα πέριξ του Ναυπλίου, μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν το προσεγγίσετε ή το προσπεράσετε από Βορρά, Νότο, Ανατολή ή Δύση. Οπότε, και στο Ναύπλιο ακόμα αν ρίξετε άγκυρα για το σαββατοκύριακο, ρίξτε μια ματιά εδώ για κοντινές γευστικές εξερευνήσεις.

Το πανύψηλο φουγάρο στο … Φουγάρο, το ενδιαφέρον πολιτιστικό κέντρο πέντε λεπτά πριν το Ναύπλιο. Στο εστιατόριό τους σερβίρονται χαρακτηριστικά φαγητά της Αργολίδας, όπως το αρνάκι μπογάνα.

Οι  απαραίτητες στάσεις πριν και μετά το Ναύπλιο

Αν ερχόμαστε από Αθήνα, σταματάμε στον επαρχιακό δρόμο Νεμέας-Ναυπλίου για να αγοράσουμε όψιμα αργίτικα πεπόνια και ρόδια τώρα, το φθινόπωρο. Σε λίγες εβδομάδες και όλο τον χειμώνα αριστερά και δεξιά του δρόμου πωλούνται φρέσκα εσπεριδοειδή κομμένα από το δένδρο μόλις πριν λίγες ώρες σε καλή τιμή. Επιπλέον προμήθειες (αν είστε με δικό σας αυτοκίνητο και επιστρέφετε από Ναύπλιο Σάββατο ή Τετάρτη μεσημέρι ή βραδάκι) και για ολόφρεσκα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και τυριά επισκεφθείτε τη μεγάλη λαϊκή αγορά του Ναυπλίου, στην αρχή της πόλης, λίγα τετράγωνα πριν στρίψετε στον μεγάλο δρόμο για το λιμάνι. Εντυπωσιάστηκα από τις χαμηλές τιμές τους και τα πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα (και βιολογικά) από τα γύρω αγροκτήματα που την επομένη θα έπαιρναν και αυτά το δρόμο για την πρωτεύουσα.
Λαϊκή Αγορά Ναυπλίου, κάθε Σάββατο και Τετάρτη μέχρι τις 2 μ.μ.

Ο φιλικός κ. Κορωνιώτης με τη “νόστιμη” -όπως προτείνει να την αποκαλούμε- μαλβάζιά του.

Για να φτάσουμε στο Ναύπλιο από Αθήνα διασχίζουμε την πυκνοφυτεμένη Νεμέα, μία από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας οπότε στη βόλτα μας αυτήν αποκλείεται να μην ασχοληθούμε και με το κρασί. Στη Νεμέα (φυτεμένη αμπέλια σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων με εσπεριδοειδή και ελιές ενδιάμεσα) λειτουργούν 45 περίπου οινοποιεία διάσπαρτα σε όλη τη κοιλάδα και τα μικρά γειτονικά βουναλάκια και τους όμορφους λόφους. Η Ελλάδα έχει συνολικά περίπου 980 οινοποιεία και κάθε χρόνο προστίθενται περίπου άλλα 100, αριθμός που μπορεί να φαντάζει μεγάλος αλλά δεν είναι ακόμα ικανός για να θεωρούμαστε γερή παραγωγός χώρα στο κρασί!. Το μικρό οινοποιείο Κορωνιώτη είναι και αυτό πάνω στον δρόμο από Νεμέα προς Ναύπλιο και, κατακόκκινο καθώς είναι με τον ψηλό πυργίσκο του, αποκλείεται να μη σας τραβήξει την προσοχή και να το προσπεράσετε. Σας συνιστώ μια επίσκεψη εδώ γιατί ο οινοποιός του, ο Κυριάκος Κορωνιώτης, είναι ιδιαίτερα φιλικός και εξηγεί τα πάντα για το ελληνικό κρασί απαντώντας πρόθυμα ακόμα και στις πιο απλές απορίες σας (κάπως έτσι δεν ξεκινήσαμε όλοι να μαθαίνουμε για το ελληνικό κρασί, ρωτώντας;). Το σχετικά μικρό ομώνυμο οινοποιείο είναι ανοικτό τις πιο πολλές ώρες και μέρες της εβδομάδας, αλλά εσείς καλό είναι να τηλεφωνήσετε στο 6974-452845 ή 6981-279049 και να κλείσετε μια ενημερωτική επίσκεψη για σας και την παρέα σας. Η κ. Κορωνιώτη θα σας σερβίρει στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι καταμεσίς του οινοποιείου νόστιμα μεζεδάκια και χαρακτηριστικά τυριά της Αργολίδας από τα γειτονικά τυροκομεία για να συνοδέψετε το Ασύρτικο, τη Νεμέα ή την Μαλβάζια που παράγουν τα αμπελοτόπια τους. Το τελευταίο, η αρωματική μαλβάζια (αλλιώς μονεμβασιά), είναι αυτό που ξεχώρισα από τα τρία και γευστικά, αν και λευκό, άνετα συνόδευσε όλα τα πιάτα του δείπνου, ακόμα και το αρνάκι «μπογάνα» (σαν αυτό που δοκίμασα στο Φουγάρο, λίγο πιο κάτω οι σχετικές λεπτομέρειες). Δοκιμάστε τη βραβευμένη μαλβάζια του Κορωνιώτη (Decanter 2016) και θα με θυμηθείτε, το επόμενο καλοκαίρι δεν θα πίνετε τίποτα άλλο παρά αρωματική μαλβάζια με παγάκια (ναι, το γνωρίζω ότι «μόνο τους μήνες χωρίς ρο μπαίνει στο κρασί νερό» αλλά είναι τόσο ευχάριστο το κρασί με τα παγάκια το καλοκαίρι που σχεδόν επιτρέπει μια παρασπονδία).
www.koroniotiswines.gr

Οι γκόγκες, το χαρακτηριστικό ζυμαρικό της Αργολίδας, παλιά σερβιριζόταν μόνο την περίοδο του καρναβαλιού. Με λίγο καμένο βούτυρο και την τοπική σκληρή μυζήθρα γίνονται πεντανόστιμες.
Στο πολιτιστικό κέντρο του Ναυπλίου, το Φουγάρο, φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και κάθε σαββατοκύριακο υπάρχουν πολλές ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους.

Αν ταξιδεύετε (ιδίως με παιδάκια) το σαββατοκύριακο μην παραλείψετε να περάσετε από το Φουγάρο, μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Ναυπλίου. Το ολοζώντανο αυτό πολιτιστικό κέντρο (παλιά εκεί λειτουργούσε το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας «Ανθός») θυμίζει τα βιομηχανικά κτίρια στο Γκάζι της Αθήνας και φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους. Στη κεντρική πλατεία του «Φουγάρου», κάτω από τα πλατάνια, θα απολαύσετε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (δεν ξεχνάμε ότι είμαστε στην Αργολίδα, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ελλάδα). Για τα παιδιά επιλέξτε τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ηλικία τους, είναι όλες οικονομικά πιο προσιτές από αντίστοιχες άλλων αθηναϊκών πολιτιστικών κέντρων. Αξιόλογες εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, παιδική βιβλιοθήκη, μαθήματα γιόγκα , ένα ενδιαφέρον Art Shop με πρωτότυπα δωράκια και ασυνήθιστα ρούχα κάνουν το Φουγάρο απαραίτητη στάση πριν το Ναύπλιο αλλά και μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το σαββατόβραδο αν διανυκτερεύσετε  στην όμορφη πόλη. Στο εστιατόριό του «Art Café Bistrot” παραγγέλνετε από ένα club sandwich για να συνοδεύσετε τη μπυρίτσα το μεσημέρι μέχρι πεντανόστιμο αρνάκι μπογάνα αρωματισμένο με κέδρο και λεμόνι σερβιρισμένο με τις ξινούτσικες πατατούλες  της παραδοσιακής συνταγής.  Άλλο νόστιμο πιάτο στο μπιστρό του Φουγάρου είναι οι «γκόγκες» , ένα ζυμαρικό σε σχήμα κοχυλιού, άψογα «λουσμένες» με καυτό φρέσκο βούτυρο,  ξηρή μυζήθρα Αργους και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένα caccio peppe με άρωμα Αργολίδας , αν μου επιτραπεί η έκφραση . Αν έχετε μικρά παιδάκια μαζι σας μην διστάσετε να παραγγείλετε τους ολοστρόγγυλους κεφτέδες τους, είναι πεντανόστιμοι! Ο σεφ Νίκος Σουλιές , που επιμελείται το μενού και τη κουζίνα στο Φουγάρο, με καταγωγή από την Αργολίδα, προτείνει τον γνωστό μας ντάκο με μους φέτας και καραμελωμένα ντοματίνια αλλά σε βάση από τριμμένο παξιμάδι και καρύδι, επίσης πολύ νόστιμο. Το Φουγάρο , που πήρε το όνομά του από το εντυπωσιακό φουγάρο του ύψους 36 μέτρων, θα φιλοξενήσει εσάς και την παρέα σας και θα εκτονώσει με τον πιο όμορφο τρόπο την όποια ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση που λειτουργεί και σαν μια ευχάριστη πνευματική απόδραση και αποσυμπίεση στις μέρες μας. Όπως λένε και οι ίδιοι «αν το Ναύπλιο αξίζει μια εκδρομή, το Φουγάρο αξίζει μια επίσκεψη». Να πάτε να δείτε το Φουγάρο, θα σας αρέσει και θα περάσετε καλά, μικροί και μεγάλοι.
Φουγάρο , Ασκληπιού 98, 27520-47300 , www.fougaro.gr

Ο ντάκος του σεφ στο Φουγάρο έχει μιά ενδιαφέρουσα βάση από τριμένο παξιμάδι με λίγο καρύδι , κρέμα φέτας και καραμελωμένα ντοματίνια. Τον απολαμβάνετε με ένα ποτήρι αγιωργίτικο κρασί (χαρακτηριστικό της κοντινής Νεμέας) στο εστιατόριό τους.

Αν έρχεστε από Λεωνίδιο, Αστρος ή Κιβέρι, λίγα χιλιόμετρα πριν το Άργος, τους Μύλους και το Ναύπλιο θα δείτε στο δεξί σας χέρι τη «Σπηλιά». Αγαπημένη ταβέρνα όλων των κατοίκων της Αργολίδας , της Κορινθίας και της Αρκαδίας για μισό αιώνα μπορεί να έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσα από την ταξιδιωτική εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη πριν λίγα χρόνια αλλά οι κάτοικοι του Ναυπλίου, του Αργους, της Τρίπολης όσο και εμείς που παραθερίζαμε για δεκαετίες εκεί κοντά γνωρίζουμε καλά αυτή την επιτυχημένη ταβέρνα που σερβίρει το αρνάκι «μπογάνα», αργοψημένο σε γάστρα στο ξυλόφουρνο.  Καλή ψησταριά επίσης και άλλες νόστιμες τοπικές προτάσεις με πρωταγωνιστή το κρέας. Κράτηση επιβάλλεται για το μεσημέρι της Κυριακής, η αδιάκοπη συρροή των πεινασμένων πελατών επί δεκαετίες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και όλοι όσοι διασχίζουν τον μικρό αυτό επαρχιακό δρόμο αναρωτιούνται τί συμβαίνει εκεί. Αυτό που συμβαίνει είναι το καλομαγειρεμένο φαγητό, είτε μπογάνα παραγγείλεις είτε αρνάκι με αργίτικες αγκινάρες την Ανοιξη.
Σπηλιά, 27510-62300.

Οι γκόγκες θέλουν καλό βράσιμο και… θυμίζουν νιόκι !

Αν έρχεστε από Ερμιονίδα ή φεύγετε από Ναύπλιο με κατεύθυνση προς Ερμιόνη, στα δεξιά σας θα χορτάσετε όμορφα τοπία και θα συναντήσετε το παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Κάντιας. Εκεί θα σταματήσετε να κάνετε μια βουτιά σε ένα πανέμορφο κόλπο και να πιείτε ένα καφεδάκι στο Baraki όσο ακόμα βαστά η ζέστη. Στο χωριό Κέντια λειτουργεί και το εργαστήριο ζυμαρικών «Μωραΐτικα» της Διαμάντως Σταυροπούλου. Επιλέξτε τις παραδοσιακές γκόγκες (ένα χειροποίητο ζυμαρικό σε σχήμα κοχυλιού που θέλει βράσιμο για τουλάχιστον 30-40 λεπτά και που παλιά ήταν το χαρακτηριστικό φαγητό του Καρναβαλιού) και  σερβίρετέ τις με καμένο φρέσκο βούτυρο , φασκόμηλο, ντόπια ξηρή μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, οι καλεσμένοι σας θα περάσουν τις γκόγκες για νιόκι! Πολύ καλές οι χυλοπίτες και τα λαζάνια τους.
www.moraitica.gr

Πεντανόστιμες δαμασκηνοελιές από το Κτήμα Δημητρακόπουλου.

Φεύγοντας από Ναύπλιο με κατεύθυνση το Κιβέρι, το Αστρος Κυνουρίας, το Λεωνίδιο κ.ο.κ  θα σταματήσετε για να επισκεφθείτε το κτήμα Δημητρακόπουλου, το δημιούργημα ενός γιατρού με πάθος για τις … δαμασκηνοελιές! Το θέαμα στο χωράφι πριν το μάζεμα (που γίνεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου) είναι εντυπωσιακό , τα δένδρα κυριολεκτικά λυγάνε από τους μεγάλους καλοσχηματισμένους καρπούς που ρεκόρ βάρους έχουν τα 30 γραμμάρια!  Οι ελιές αυτές , γνωστές και σαν γαϊδουροελιές ή αδρόκαρπες,  εικάζεται οτι είναι μιά αρχαία ποικιλία, η ορχάς, που αναβίωσε τα τελευταία 35 χρόνια σε καλλιέργειες στην Αργολίδα και την όμορη Κυνουρία. Κάθε ελιά μπορεί να φτάσει τα 20 αλλά και τα 30 γραμμάρια σε βάρος χωρίς όμως ορμόνες ή κάποια άλλη ανθρώπινη παρέμβαση .Πιό γνωστή είναι η πράσινη δαμασκηνοελιά σε άλμη. Είναι από τις ελάχιστες βρώσιμες ελιές που όμως αποδίδει και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Οι ελιές μαλακώνουν με αργό και φυσικό τρόπο σε αλάτι και νερό, χωρίς χημικά μέσα (ποτάσα κτλ). Το Κτήμα Δημητρακόπουλου εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και εξάγει μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό.
Αθανασία Αϊνατζόγλου, Κιβέρι Αργους, www.damaskinoelies.gr, 6977500810.

Και λίγα tips που μου ψιθύρισε ο φίλος Θωμάς Κοντογιάννης, που επισκέπτεται πολύ συχνά το Ναύπλιο.

Προμηθευόμαστε ωραίο ψωμί από το μαγαζάκι που προμηθεύει και το Φουγάρο, το ψωμί της πινακωτής, το Central στον κυκλικό κόμβο στο κέντρο της πόλης.

Για πίτσα και μακαρονάδες καθόμαστε στο “Ποπάυ”.

Για λουκουμάδες πάμε στο «Περγαμόντο».

Για μια ωραία βόλτα κάνουμε το γύρο της Αρβανιτιάς.

Για παγωτό στον Ιταλό (Αntica Gelateria di Roma) και στο Gelateria di Piazza, οι γνώμες διίστανται! Οι κάτοικοι όμως θα αγοράσουν παγωτό από τον Κουστένη, που φτιάχνει το παγωτό του με ντόπιο γάλα.

Για burgers , ένα ποτήρι αγιωργίτικο, ένα καφέ ή μιά μπύρα στο 360, ευχάριστο και προσεγμένο all-day εστιατόριο στα στενά του Ναυπλίου.

Για ψαρικά, καθόμαστε στο «Ρούλη» στη Νέα Κίο (στη παραθαλάσσια «αγκαλιά» λίγο έξω από το Ναύπλιο προς Μύλους, πάμε με το αυτοκίνητο).

Για να τα… «κάψουμε» όλα αυτά ; Με τα πόδια ανεβαίνουμε όλα τα σκαλιά προς το Παλαμήδι, το όμορφο κάστρο του Ναυπλίου. Πόσα σκαλιά είναι; Μόνο 1.000!

Ρομαντική απογευματινή βολτίτσα στο Μπούρτζι με το πλοιαράκι από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε νόστιμα τυριά της Αργολίδας και της Αρκαδίας πάμε στο Αναπλιώτικο Μπακάλικο.

Η Αργολίδα παράγει νόστιμες γραβιέρες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.