Μικροί-μεγάλοι στα αγροκτήματα της Αττικής

Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να μάθεις κάτι παραπάνω, κάτι ουσιώδες για το φαγητό που τρως;

Να παρακολουθήσεις δηλαδή πού και πώς παράγεται στις μέρες μας η τροφή που φτάνει στο πιάτο μας και πώς την παράγουν και την επεξεργάζονται οι αγρότες, οι τυροκόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι οινοπαραγωγοί, οι ψαράδες, οι κτηνοτρόφοι. Οσο οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο η γνώση αυτή περνούσε αυτόματα από γενιά σε γενιά και το φαγητό αποτελούσε μιά επακόλουθη επέκταση της φυσικής παραγωγής των φυτών και του κύκλου της ζωής των εξημερωμένων ή άγριων ζώων, κάτι άγνωστο στους νεαρούς κατοίκους μιάς μεγαλούπολης, ιδίως στα παιδιά.

Αν και όλοι μας δεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες μικρά μηνύματα περί φαγητού (από τηλεοπτικές διαφημίσεις και μαγειρικές εκπομπές, διαφημιστικές πινακίδες στον δρόμο και ηχογραφημένα τζινγκλάκια στα σούπερ-μάρκετ όσο ψωνίζουμε όπως και εκατομμύρια συνταγές σε sites μαγειρικής), λίγοι από εμάς γνωρίζουμε από πού προέρχεται το πιο πολύτιμο καύσιμο για τον οργανισμό μας και μία από τις καθημερινές απολαύσεις : το φαγητό μας!

Οι περισσότερες τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές προσφέρουν μάλλον ψυχαγωγία χωρίς ενημέρωση γύρω από τα διατροφικά ζητήματα και τις σύγχρονες καλλιέργειες. Ορισμένα ειδικευμένα γαστρονομικά περιοδικά ενημερώνουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τους αναγνώστες τους (για παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και φαγητά φτιαγμένα με τοπικά και εποχικά προιόντα) και προβάλλουν τους κατά τόπους αξιόλογους και ποιοτικούς σύγχρονους Έλληνες παραγωγούς (αλλάζοντας ταυτόχρονα και την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τους αγρότες «παλαιού τύπου»).

1
Κτήμα Συγγρού : αν θέλεις να γίνεις κηπουρός ή μελισσοκόμος δεν έχεις παρά να αποτανθείς εδώ!

Πώς αλλιώς μαθαίνουμε για την τροφή μας; Σε ορισμένα ακόμα νοικοκυριά κάποιες γιαγιάδες, μαμάδες αλλά και μπαμπάδες επιμένουν ακόμα να «στήνουν κατσαρόλα» κάθε μέρα ή να στρώνουν το περίφημο κυριακάτικο τραπέζι, χαρίζοντας στα μέλη της οικογένειάς τους –χωρίς να το συνειδητοποιούν καν– μια live «βιωματική επιμόρφωση», μια συνέχιση της σπιτικής κουζίνας (ναι, αυτή που η μαμά επιμένει το παιδί να φάει το ψάρι του, τα λαχανικά του και το αυγό του και που όσο καταπιεστικό κι αν ακούγεται, τόσο πολύτιμο αποδεικνύεται για την υγεία των παιδιών, που στη χώρα μας ολοένα και περισσότερα υποφέρουν από τα οκτώ τους χρόνια από υψηλό ζάχαρο, χοληστερίνη και παχυσαρκία).

Τα σημερινά μικρά (και πολλά από τα μεγαλύτερα!) παιδιά που ζουν στις πόλεις δεν έχουν ιδέα από πού προέρχεται το φαγητό μας, πώς μεγαλώνουν οι ντομάτες και τα φασολάκια, πώς γεννιούνται τα αρνάκια και τι τρώνε τα κοτόπουλα, τι είναι τα μυρωδικά και πώς φτιάχνεται το παγωτό, ούτε μπορούν να φανταστούν πώς οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι, τι είναι το έδαφος ή πώς μοιάζει μια ανθισμένη αμυγδαλιά ή μια κατάφορτη λεμονιά! Στο σχολικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν ούτε σχετικά μαθήματα, ούτε σχολικές εκδρομές σε αγρούς ή περιβόλια! Ελάχιστοι μόνο εμπνευσμένοι καθηγητές στήνουν έναν λαχανόκηπο στο προαύλιο του σχολείου τους για να μάθουν στα παιδάκια την πορεία της τροφής από τον σπόρο στο έδαφος και από κει στο πιάτο μας.

Η παραγωγή όμως και η επεξεργασία της τροφής μαθαίνεται βασικά… live, στο χωράφι. Και αυτό το αξιοσημείωτο κενό έρχονται να καλύψουν οι αγροί στην Αττική: λειτουργικά, ζωντανά και δραστήρια βιολογικά αγροκτήματα, εκπαιδευτικά χωράφια, επισκέψιμα περιβόλια, ανοιχτοί συλλογικοί κήποι με μαθήματα από πρακτικούς δασκάλους αλλά και ειδικούς επιστήμονες ή συντροφιές όλων των ηλικιών με μεράκι και γνώσεις, μέσα στην πόλη ή λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά.

Τα Σαββατοκύριακα (και μερικά από αυτά και τις καθημερινές) ανοίγουν τις πόρτες τους και προσφέρουν τις γνώσεις τους σε μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές ΤΕΙ και πανεπιστημίων, νέους που θέλουν να γίνουν βιοκαλλιεργητές ή να μάθουν μια τέχνη, ακόμα και σε μεσήλικες επίδοξους μελισσοκόμους! Κάθε αγρόκτημα έχει ειδικές δραστηριότητες και στόχους και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη απ’ όλους όσοι έχουν παιδιά ή ενδιαφέρονται οι ίδιοι να μάθουν περισσότερα γύρω από τους σύγχρονους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.

3
Το Περιβόλι στη Βάρη μαθαίνει στα μικρότερα παιδιά πώς καλλιεργείται η τροφή, πώς την επεξεργαζόμαστε αλλά και πώς την μαγειρεύουμε. Δεν τρώνε τα παιδιά σας λαχανικά; Εδώ θα φάνε!

Σε μερικά, μάλιστα, από αυτά γίνεται τόσο αξιόλογη δουλειά, όπως το Αγρόκτημα Διαμάντι στον Τύμβο Μαραθώνα, που έρχονται μέχρι και φοιτητές από τη Γαλλία και την Αμερική για να δουν πώς παρασκευάζουμε παραδοσιακά το περίφημο ελληνικό γιαούρτι μας ή φοιτητές των ελληνικών γεωπονικών πανεπιστημίων για την πρακτική τους άσκηση! Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, ξεκουνήστε την οικογένεια και τους φίλους και ανακαλύψτε όχι μόνο τις ομορφιές της Αττικής αλλά και τα μυστικά της τροφής μας σε επτά αξιόλογα αγροκτήματα σε απόσταση μισής μόλις ωρίτσας από… τον καναπέ σας! Και αν σας αρέσει, του χρόνου μπορείτε να εγγραφείτε στα επιμορφωτικά τους σεμινάρια και σύντομα να έχετε μέλι από τις δικές σας μέλισσες, να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα φράουλα ή αγγουράκια και μαρούλια απ’ το μπαλκόνι σας.

4
Κτήμα Συγγρού : γενιές ολόκληρες εκπαιδεύτηκαν στην μελισσοκομία και την κηπουρική εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας!

1. Κτήμα Συγγρού: ο πρώτος διδάξας!

Το τεράστιο Κτήμα Συγγρού (κληροδότημα της οικογένειας Συγγρού) στη μεγάλη στροφή πριν από τη Κηφισιά είναι το πρώτο ελληνικό αγρόκτημα που το 1901 ξεκίνησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καλλιέργεια, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την κηποτεχνία, πριν ακόμα και από το ίδιο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!

Από τότε το Ίδρυμα Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) προσφέρει ασταμάτητα (εκτός από την περίοδο της γερμανικής κατοχής) τριάντα περίπου διαφορετικά σεμινάρια, πρωινά για τους μαθητές των σχολείων και μεσημεριανά και απογευματινά για ενήλικες. Κάθε Παρασκευή απόγευμα προσφέρονται επίσης ταχύρρυθμα σεμινάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Επαγγελματική Σχολή Συγγρού (που ήταν κλειστή οκτώ χρόνια, από το 2003 ως το 2011) και τα σεμινάρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Λαχανοκομίας. Οι φοιτητές εδώ είναι ηλικίας από 18 έως 50 χρόνων και η δωρεάν φοίτηση περιλαμβάνει δύο χρόνια καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης πεντάωρων μαθημάτων για νέους που θέλουν να γίνουν κηπουροί, παιδιά αγροτών αλλά και πιο μεγάλους σε ηλικία και ανέργους που θέλουν να γίνουν κηπουροί.

Ο κ. Σκοτειδάκης, διευθυντής του προγράμματος αυτού, πάντως χαίρεται για δύο πράγματα: πρώτον, που αρκετοί από τους παλιούς αποφοίτους κατάφεραν να γίνουν λαχανοκόμοι και να πωλούν τα κηπευτικά τους στις λαϊκές ή να βρουν δουλειά ως κηπουροί, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα. Επίσης, αναγνωρίζει ότι, ακολουθώντας τη στροφή στην παγκόσμια κηποτεχνία, υπάρχει και στην Αθήνα έντονο ενδιαφέρον από τους κατοίκους να ξαναφυτέψουν στους κήπους τους (μικρούς ή μεγάλους, κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς, ισόγειους ή σε ταράτσες) και να ξεκινήσουν έναν ιδιωτικό ή συλλογικό λαχανόκηπο. Σκεφτείτε το σοβαρά και προετοιμαστείτε για την καινούργια εκπαιδευτική σεζόν!
Λεωφ. Κηφισίας 182, Κηφισιά, 210 8011146, www.ige.gr

5
Οργάνωση ΓΗ

2. Οργάνωση ΓΗ: Από τον αγρό στο πιάτο!

Το πρώτο πράγμα που ακούς μπαίνοντας στον κατάφυτο διάδρομο του Πρότυπου Πάρκου Ανοιχτής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κέντρο της Γης»  είναι η κλασική μουσική που παίζει στον βιολογικό λαχανόκηπο! Οι άνθρωποι της ΜΚΟ «Οργάνωση Γη» πιστεύουν ότι τα φυτά αντιδρούν θετικά στις μελωδίες του Μπαχ, του Μότσαρτ και του Σοπέν και μεγαλώνουν καλύτερα.

Το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι στα δεξιά σου το ξύλινο σπιτάκι του κήπου και τον λαχανόκηπο. Εκεί συναντάς τον υπεύθυνο του πάρκου, τον Γιώργο Ξεπαπαδάκο, ο οποίος θα σου εξηγήσει με πολύ ενθουσιασμό ό,τι θέλεις να μάθεις ώστε να γίνεις κι εσύ βιοκαλλιεργητής ή απλώς να γνωρίσεις την τροφή σου σε όλα τα στάδιά της, από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή των καρπών και την κατάληξή τους στην κατσαρόλα. Η σπουδαία παραγωγή του βιολογικού αυτού λαχανόκηπου, αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες φυτών διοχετεύεται σε κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής («Θεοτόκος», «Μητέρα») και σε σισίτια απόρων των κοντινών ενοριών (Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Νέας Φιλαδέλφειας κ.α.)

Από το όμορφο αυτό κτήμα έχουν περάσει την τελευταία 5ετία πάνω από 100.000 μαθητές σχολείων του λεκανοπεδίου και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ στις δράσεις της συλλογικής κουζίνας των Κυριακών έχουν συμμετάσχει πάνω από 10.000 άτομα. Η κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα, είναι ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς της «Οργάνωσης Γη» η οποία «τρέχει» για τέταρτη συνεχή χρονιά.

 

IMG_20160303_160727
Στην Οργάνωση Γη ξεκινά ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις καθημερινές εργασίες ενός βιολογικού αγροκτήματος παίζοντας.

Το «Κέντρο της Γης» είναι το πρώτο οικολογικό πάρκο της Αθήνας που δεν ανήκει στο δημόσιο. Σημειώστε ότι το 2012 αναδείχθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» ως μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα της Κρίσης. Εδώ έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες παιδαγωγικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους του, αλλά και προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων ανέργων, όπως το πρόγραμμα «Εισαγωγή στη Γεωργία» στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 500 συμπολίτες μας, από τους οποίους το 25% επέστρεψε με επιτυχία στα χωριά και τα χωράφια τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, μικροί-μεγάλοι γνωρίζουν τη φύση στις πλέον λεπτομερείς και ευαίσθητες πτυχές της. Μαθαίνουν για τη σημασία των ιδιοπαραγώμενων σπόρων και την ανάγκη διαφύλαξης των ντόπιων ποικιλιών. Ενημερώνονται για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης παρασιτοκτόνων από την συμβατική γεωργία. Ανακαλύπτουν τα μυστικά της οικιακής κομποστοποίησης. Εξοικειώνονται με τις λεπτές και ευαίσθητες ισορροπίες μέσα σ’ ένα νεογέννητο οικοσύστημα σαν κι αυτό που απλώνεται στο κήπο άγριας βιοποικιλότητας του «ΚτΓ» που είναι γεμάτο σπάνια βότανα, λιμνούλες με βατράχια, βούρλα και νούφαρα, ενώ ολόγυρά τους ζουν σαύρες, χελώνες, και πουλιά.

Η Κυριακάτικη συλλογική Κουζίνα του «Κέντρου της Γης» , μιά δημοφιλής δραστηριότητα του Κέντρου, θα ανοίξει και πάλι για το κοινό, τον προσεχή Οκτώβριο. Η «Οργάνωση Γη» φέτος, προσέφερε την μαγειρική εμπειρία της μαγειρεύοντας 110.000 γεύματα επί τρεις μήνες (Ιανουάριος Φεβρουάριος, Μάρτιος) στις πύλες Ε1 και Ε2 του Πειραιά ενώ αυτή τη στιγμή εκπονεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αττική και την Βοιωτία.

Παράλληλα οι εγκαταστάσεις του «Κέντρου της Γης» στο Ίλιον, εντός του ιστορικού κτήματος «Αμπελώνες Πύργου Βασιλίσσης» παραμένουν ανοιχτές (Ιούνιο και Ιούλιο) και διαθέσιμες στην κοινωνία των πολιτών και σε διάφορους φορείς και επιχειρήσεις.

Φέτος, η παιδαγωγική ομάδα του «Κέντρου της Γης” -με επικεφαλής τη Δέσποινα Τζιουβάρα- οργανώνει μιά καλοκαιρινή πρωϊνή κατασκήνωση για παιδιά (από 4 έως 12 ετών) στο «Summer Nature Camp» στους όμορφους κήπους και τον λαχανόκηπο της Οργάνωσης Γη τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου 2016. Με μότο “Ελάτε να παίξετε, καλλιεργώντας τη γη ή μάλλον ελάτε να καλλιεργήσετε τη γη, παίζοντας!” τα παιδιά εξοικειώνονται με τις καθημερινές εργασίες ενός βιολογικού αγροκτήματος. Η εκπαίδευση συντονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια τόσο του χαρακτήρα όσο και των δεξιοτήτων, συναντά την βιοκαλλιέργεια. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να σπείρουν, να φυτέψουν, να ξεβοτανίσουν και να κλαδέψουν. Επιπλέον θα συμμετάσχουν σε πειράματα, σε ειδικές κατασκευές και θα λάβουν μέρος σε παραδοσιακά κινητικά παιγνίδια.

Το Κέντρο της Γης είναι ανοιχτό για επισκέψεις σχολείων από Δευτέρα έως την Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννόησης στο 210 2325380.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους ogi.org και στο τηλέφωνο: 210 2325380. Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης. Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, 210 2325380, www.organizationearth.org

7
Η υπαίθρια αίθυσα διδασκαλίας στο Εναλλακτικό Σχολείο Βιολογικής Καλλιέργειας. Εδώ μπορείς να μάθεις τα πάντα για την τροφή σου αλλά και να γίνεις ο ίδιος ένας βιοκαλλιεργητής.

3. Εναλλακτικό Σχολείο Βιολογικής Καλλιέργειας

Δωρεάν –να το τονίσουμε– μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες παραδίδει για τέταρτο χρόνο μια επιστημονική ομάδα (με ειδικευμένους γεωπόνους, οικονομολόγους κ.λπ.) στο Κτήμα Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής, κάθε Κυριακή, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους, από την καλλιέργεια μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον οικοτουρισμό, τη βιολογική πιστοποίηση, τη μεταποίηση των κηπευτικών και των φρούτων, την οικονομική διαχείριση ενός βιολογικού κτήματος κ.ά.

Υπέρμαχοι της βιολογικής καλλιέργειας από το 1990, δεν έχουν επιτρέψει τη χρήση χημικών λιπασμάτων ούτε φυτοφαρμάκων και μια ξενάγηση στα περιβόλια του, που παράγουν εξαιρετικά κηπευτικά, θα σας δείξει τη δύναμη της φύσης, όταν παράγει ανενόχλητη.

IMG_9469

Οι μαθητές εδώ είναι σοβαρά ενδιαφερόμενοι που μπορούν να παρακολουθήσουν μια σειρά είκοσι περίπου θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων που ξεκινούν από τις αρχές του χρόνου και φτάνουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, προσφέροντας μια συνολική άποψη για το περιβάλλον, την εργασία και το προϊόν σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γίνει επαγγελματίας βιοκαλλιεργητής ή γεωπόνος με εξειδίκευση στον βιολογικό τρόπο παραγωγής, σε φοιτητές γεωπονικών σχολών και ερασιτέχνες που θέλουν να καλλιεργήσουν βιολογικά το δικό τους χωραφάκι ή το μπαλκόνι τους.

Επίσης, εδώ θα εγγραφείτε, αν θέλετε να μάθετε την ξεχασμένη τέχνη της μεταποίησης (πώς να κάνετε τουρσιά, τοματοπολτό, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.λπ.) με βιολογικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά, χημικά πρόσθετα ή χρωστικές ουσίες.

Η ιστοσελίδα τους είναι το oikosxoleio.wordpress.com και μια σειρά μαθημάτων εκεί καλύπτει όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για την παραγωγή, τη διαχείριση και την επεξεργασία της τροφής. Εκεί θα βρείτε και τις οδηγίες για το πώς να φτάσετε στο κτήμα.

IMG_9422

4. Αγρόκτημα Διαμάντι: Δείτε πώς φυτρώνει αυτό που τρώτε!

Θέλετε να δείτε τι κάνει μια αγροτική οικογένεια κάθε μέρα, όλη μέρα, ολοχρονίς; Ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα βρίσκεται το Αγρόκτημα Διαμάντι, το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό αγρόκτημα της Αττικής (από το 1985), της οικογένειας Χρυσούλα. Δεκάδες στρέμματα βιολογικά καλλιεργημένων κηπευτικών και μυρωδικών, ζωντανά (πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια, χήνες, κότες και αγελάδες) και ένα μικρό τυροκομείο που παστεριώνει πραγματικό γιαούρτι λίγα λεπτά μόλις μετά το άρμεγμα των ζώων και παρασκευάζει εκλεκτή φέτα και μοναδικό ανθότυρο – ναι, οι γεύσεις τους είναι σε υπερθετικό βαθμό ανώτερες εκείνων των τυποποιημένων προϊόντων.

IMG_9455

Εδώ έρχεστε όχι για οργανωμένα μαθήματα αλλά για μια πρώτη γνωριμία με τη βιολογική γεωργία, για να μάθετε τα βασικά. Ο Σπύρος Χρυσούλας θα σας εξηγήσει απλά και κατανοητά (όπως εξήγησε στους φοιτητές από 21 αμερικανικά πανεπιστήμια που ήρθαν για να μάθουν πώς κάνουν οι Έλληνες τυροκόμοι το ξακουστό γιαούρτι τους και τη φέτα!) πώς παράγεται η καλή τροφή και το εκλεκτό τρόφιμο και γιατί οφείλουν να μπαίνουν σε κάθε σπιτικό.IMG_9446

Το τουρλού σας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο – αυτό πού το πας;
Αγρόκτημα Διαμάντι, Θησέως 2 & Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, 22940 67866, agroktimadiamanti.gr. Το Αγρόκτημα Διαμάντι διαθέτει τα προϊόντα του στις βιολογικές αγορές και αποστέλλει και στο σπίτι κατόπιν παραγγελίας.

IMG_9490

5.Αστικός Αγρός Χαλανδρίου: Βιοδυναμική καλλιέργεια δίπλα στο μετρό!

Η Έλενα Γκώγκου (εκπαιδευτικός, ανθοθεραπεύτρια και εσχάτως καλλιεργήτρια) γνωρίζει καλά την ελληνική χλωρίδα και τη διατροφική αλυσίδα κι ένας περίπατος μαζί της στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου (δίπλα στο μετρό Αγ. Παρασκευής) είναι ένα μαγικό ταξίδι ανάμεσα σε φασκομηλιές, κουφοξυλιές, στέβια, καπουτσίνους, τραγοπώγωνες, πεντάνευρα, ρόκες, μοχίτο (ένα είδος δυόσμου με το οποίο παρασκευάζεται το γνωστό ποτό), καλέντουλες, ανθισμένες λαχανίδες, παπαρούνες και δρακοντιές…

IMG_9477

Με μια μικρή συντροφιά που αποτελείται από επιστήμονες, συνεργάτες, γνώστες των ελληνικών εδαφών και ερασιτέχνες αγρότες, κάθε Κυριακή, εδώ και τέσσερα χρόνια, προσκαλούν όποιον ενδιαφέρεται να αντισταθεί στον γρήγορο και απρόσωπο τρόπο της σύγχρονης ζωής, της ανθρώπινης επικοινωνίας και διατροφής, αλλά και να γνωρίσει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

IMG_9491

Ξεκινούν γύρω στις 11 το πρωί με τη φύτευση κηπευτικών, τα κλαδέματα, την κομποστοποίηση και άλλες εποχικές εργασίες, και την γνωριμία με ό,τι υπάρχει στο χώμα. Πιστοί στη φιλοσοφία της Διαρκούς Καλλιέργειας (περμακουλτούρα) «φροντίδα στη γη, φροντίδα στον άνθρωπο, δίκαιη κατανομή», δεν αγοράζουν παρά μόνο ό,τι δεν μπορούν να βρουν για τον αγρό τους απ’ ό,τι έχει ήδη παραχθεί και δεν χρησιμοποιείται πλέον (αυτά που ονομάζουμε «σκουπίδια»), ελαφραίνοντας λιγάκι το «πάτημά τους στη γη» (το οικολογικό τους αποτύπωμα). Μη χάσετε την ετήσια μικρή γιορτή του αμύγδαλου που γίνεται εδώ στο τέλος του καλοκαιριού, όπως και τη δραστηριότητα για τη Διαρκή Καλλιέργεια, μια ολιστική μέθοδο σχεδιασμού του ανθρώπινου ενδιαιτήματος που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο (μπορείς να μαθαίνεις για τις δράσεις τους στο μπλογκ τους astikosagrosx.blogspot.gr). Και αν είσαι σεφ και θέλεις να μάθεις ποια πολύχρωμα λουλουδάκια που μεγαλώνουν άγρια στην ελληνική φύση είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα σου, μια βόλτα εδώ την κατάλληλη εποχή μόνο καλό θα κάνει! astikosagrosx.blogspot.gr.

6. Το Περιβόλι στη Βάρη: Κηπουροί ετών τεσσάρων!

Εδώ χτυπάει η καρδιά μιας πολύ δυναμικής νέας γυναίκας , της Άννας Μορδεχάι, που άφησε τον φρενήρη χώρο της μόδας για να ασχοληθεί με τη γεωργία με τη φιλοσοφία της περμακουλτούρας. Βούτηξε στα βαθιά, αλλάζοντας όχι μόνο επάγγελμα αλλά και τον καθημερινό τρόπο ζωής της πριν από πέντε χρόνια, αγοράζοντας ένα μικρό οικόπεδο στο Χέρωμα Βάρης (δίπλα στη Σχολή Ευελπίδων), έχοντας πάντα στον νου της ότι όλες τις γνώσεις που θα αποκτούσε θα τις μοιραζόταν αλλά και ότι το περιβόλι της θα ήταν κερδοφόρο. «Η κερδοφορία ενός αγροκτήματος είναι βασική αρχή της περμακουλτούρας. Όταν είσαι κερδοφόρος, σημαίνει ότι κάνεις κάτι σωστά. Όταν δεν το κάνεις σωστά και “μπαίνεις μέσα”, τότε πρέπει να αφήσεις σε κάποιον άλλο τον χώρο αυτό, για να το κάνει καλύτερα” εξηγεί η κ. Μορδεχάι.

_MG_5254

Εδώ η έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των παιδιών γύρω από ήπιες, εναλλακτικές και ολιστικές μορφές καλλιέργειας. Το πρόσφατο πρόγραμμά τους «Μικροί Κηπουροί» απευθύνεται σε παιδιά 4-6 ή 7-10 ετών που μαθαίνουν σε οκτώ συναντήσεις για την καλλιέργεια, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.”

Στους Μικρούς Κηπουρούς που είναι ετήσιο πια πρόγραμμα προστέθηκαν και οι Μικροί Μάγειρες όμως και τα δύο προγράμματα ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα και επανέρχονται το Σεπτέμβρη. Για το καλοκαίρι, κηπουρική, μαγειρική και υπαίθριο παραδοσιακό παιχνίδι γίνονται all-day υπόθεση στο καλοκαιρινό τους camp.

_MG_5293

Τα παιδιά που επισκέπτονται το περιβόλι μαθαίνουν ότι ακόμα και η τουαλέτα μπορεί να μη χρησιμοποιεί νερό (υπάρχει ένας ηλιακός φούρνος που αποξηραίνει τα λύματα), ότι τα νερά από την κουζίνα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν, ότι το χώμα δεν ξεχορταριάζεται για κάποιον πολύ σημαντικό λόγο και πόσο απαραίτητα είναι τα σκουλήκια στο οικοσύστημά μας. Μια καφετέρια με βιολογικές πρώτες ύλες έχει ένα μικρό μενού σχεδιασμένο από τον σεφ Γιάννη Στανίτσα (σούπα με φράουλες και παντζάρια και χορτόπιτες με δικά τους μυρωδικά κ.ά.), δροσερούς φυσικούς χυμούς και καφέ για όποιον θέλει να ξαποστάσει, ενώ το παιδί του ακολουθεί μία από τις ξεναγήσεις ή σκαρφαλώνει στη συκιά. Πιο πετυχημένη δραστηριότητα;

Η σαλάτα που ετοιμάζουν τα μικρά παιδιά για τους γονείς, με σαλατικά και μυρωδικά από το περιβόλι. Δεν τρώει ο μικρός τα πράσινα; Εδώ θα τα φάει, γιατί τα μάζεψε και τα ετοίμασε ο ίδιος! Το Περιβόλι στη Βάρη. www.perivolivari.gr.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ