Ωρα να …σε φροντίσεις!

Χούμους, εύκολο και θρεπτικό

0
16308

Το βασικότερο , αν όχι το μόνο, που σου έχει μείνει στην εποχή που ζούμε είσαι… εσύ, ό ίδιος σου ο εαυτός. Οι αμέσως τυχερότεροι και πλουσιότεροι από σένα έχουν -εκτός από τον εαυτό τους- και λίγα ψίχουλα αγάπης, ελάχιστα γραμμάρια αισιοδοξίας, λιγοστές αναλαμπές χιούμορ και …μία σακούλα ρεβύθια.

IMG_7211Με αυτά και μόνο , γιατί πολύ αμφιβάλω ότι σου έχουν μείνει και φράγκα στη τσέπη, καλείσαι να τα βγάλεις πέρα. Ομως, αν τα έχεις αυτά ήδη θεωρείσαι πλούσιος και καλείσαι να πάρεις καθημερινά μιά αναπόφευκτη και δύσκολη απόφαση : να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για σένα και για τους άλλους.  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη…Νοέμβριο, Δεκέμβριο…

Πώς μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς να σε θρέψεις; Αναρωτιέμαι… Εκεί δεν είναι η αρχή; Η πρώτη απόφαση;

Ναί, μπορείς να κάνεις έναν βιαστικό καφέ, να αγοράσεις με 1-2 ευρώ ένα φαγητό της συμφοράς , ίσως και με πατάτες, να παραγγείλεις πίτσα, να αγοράσεις μισο-έτοιμα φαγητά σε κατεψυγμένα σακούλια και όλες τις σοκοφρέτες απ’ το περίπτερο (για το τελευταίο κρατάω μιά επιφύλαξη). Να “κάψεις” δηλαδή καθημερινά το βασικότερο : εσένα.

Και χωρις να το αντιλαμβάνεσαι και τους γύρω σου, αυτούς που σε αγαπούν , που σε πιστεύουν, που σε νοιάζονται. Οπως  και εκείνους που ακόμα επιμένουν να παράγουν μιά τροφή της προκοπής για να τη βάλεις στο καθημερινό τραπέζι σου : από τον βιολογικό μικροκαλλιεργητή της εκλεκτής κορινθιακής σταφίδας μέχρι την εξαιρετική υπέρμαχο της σωστής τροφής Vandana Shiva στην Ινδία που αποκάλεσε τον βαθύπλουτο φιλάνθρωπο Bill Gates “εντελώς λάθος” στη προσπάθειά του να στηρίξει με μεταλλαγμένους σπόρους τους φτωχούς καλλιεργητές του κόσμου μας.

Φροντίζω τον εαυτό μου πλέον δεν σημαίνει ζώ ξένοιαστα, ανέμελα και δήθεν ηδονικά (πώς θα γινόταν αυτό εξάλου με τόσες καθημερινές δυσκολίες), πηδώντας από τη μιά ψευδο-απόλαυση σε μία νέα δήθεν-εμπειρία. Σημαίνει μιά σειρά ενεργειών ( με μία καθημερινή ψήφο σε κινήματα και ανθρώπους) που σε βγάζουν από τη μόντα της θλιβερής απλής επιβίωσης ή του λα-λα-λα και σε πάνε ένα σκαλί πιό πάνω : στο όχι απλά επιβιώνω αλλά ζώ με έναν πιό αλληλέγγυο όσο και απολαυστικό τρόπο, φροντίζοντας εμένα και τους γύρω μου.

Γιατί, πολύ απλά , αν δεν φροντίσεις εσύ με δυό-τρείς άλλους τον εαυτό σου – και η τροφή σου είναι η αρχή (τουλάχιστον για μένα)- να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το κάνει κανείς. Προς το παρόν. Μέχρι να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, να βασιλέψει το “καλό”, πες το όπως θες…

Σε μιά κοινωνία που αγωνιά και αδιαφορεί το να είσαι καλά αποτελεί από μόνο του μιά σχεδόν επαναστατική πράξη. Οχι “φανταστικά”, απλά να είσαι καλά.

Παλιά το λέγαμε μέχρι και εγωισμό, σήμερα, στη φάση της επιβίωσης που μπήκαμε όλοι, άλλος λίγο , άλλος πολύ, είναι η μεγαλύτερη και μόνη πολυτέλεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Και όταν φαίνεται κολλάει και τους άλλους. Κάτι σαν επιδημία “ανθρώπων που είναι καλά και προσπαθούν για κάτι καλύτερο με ένα καλό σκοπό”.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να πείς ένα καθημερινό “όχι” στην εύκολη, ηλίθια και κακή τροφή… Στο σπίτι σου, στην τοξική καντίνα του σχολείου , στο φούρνο με τα κατεψυγμένα ψωμιά εισαγωγής, στο εστιατόριο με τις σκόνες και στο σουβλατζίδικο της αρπαχτής.

Πήγαινε στο μπαράκι του φίλου που δεν σερβίρει μπόμπες, στη ταβέρνα με τα δικά τους κρέατα , τη βιολογική αγορά , στο μποστάνι του θείου στο χωριό, στο μαγαζάκι με τα καλά ρεβύθια.

Αν έχεις ίντερνετ ακόμα, τότε μπορείς να το κάνεις…
Τake care. 

TWO MINUTES ANGIE ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΡΕΒΥΘΙΑ. 

ΧΟΥΜΟΥΣ

IMG_7217Μούλιασε αποβραδίς μισό σακούλι ρεβύθια (250 γραμμάρια*) σε πολύ κρύο νερό. Οταν κοιμάσαι, αυτά θα διπλασιάζονται  σε όγκο.

Το πρωί, πρίν τον καφέ, ξέπλυνέ τα καλά από το κιτρινωπό ζουμί τους και σούρωσέ τα.

Βάλτα σε μιά κατσαρόλα με διπλάσιο κρύο νερό από εκεί που φτάνουν τα ρεβύθια, σε δυνατή φωτιά.

Φτιάξε το καφέ σου και ετοιμάσου για τις δουλειές σου.

Εκείνα βράζουν για μιά ώρα με μισο-ξεσκέπαστο καπάκι.

Στη μέση της βράσης βύθισε μέσα στο νερό που βράζουν τα ρεβύθια μιά κούπα και γέμισέ την μέχρι επάνω. Κράτησε αυτό το ζουμί, είναι το αραιωτικό σου για αργότερα.

Πριν φύγεις για τη δουλειά στράγγιξε τα ρεβύθια, βάλτα ξανά στη κατσαρόλα και σκέπασέ τα : θα σε περιμένουν για να φτιάξεις το χούμους σου και την επομένη μιά ζεστή σαλάτα για έναν.

250 γραμμάρια ρεβύθια φτάνουν για ένα φαγητό της προκοπής για ΕΝΑΝ=ΕΣΕΝΑ!

Επιστρέφεις σπίτι σου. 

Αν έχεις μπλέντερ είσαι βασιλιάς. Αν έχεις μούλτι ή μπλέντερ χειρός επίσης. Αν όχι, πρέπει να έχεις βράσει τα ρεβύθια σου σούπερ καλά, παραπάνω από μιά ώρα και να τα έχεις λιώσει πολύ καλά με πηρούνι για ένα χούμους με περισσότερη υφή και λιγότερο κρεμώδες.

Βάλε τα μισά ρεβύθια (125 γραμμάρια περίπου) στο μπλέντερ με το μισό νερό από τη βράση, αλάτι, μιά σκελίδα σκόρδο, λάδι, λίγο κύμινο, το χυμό από ένα λεμόνι και λίγο ταχίνι (μία κουταλιά της σούπας γεμάτη).

Πάτα το ΟΝ μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά και το χούμους να γίνει κρεμώδες, όσο κρεμώδες σου αρέσει εσένα. (Αν δείς ότι το μπλέντερ “ζορίζεται” να τα αλέσει πρόσθεσε λίγο ακόμα νερό ή λάδι).

Δοκίμασε για αλάτι και λεμόνι και πρόσθεσε ό,τι σου λείπει ελεύθερα.

Κόψε μπόλικο μαιντανό, φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, πρόσθεσε λίγη γλυκιά πάπρικα , λάδι και λίγο λεμόνι και βάλε ψωμί στη φρυγανιέρα.

Τρώς και σκέφτεσαι ότι το να φροντίζεις τη καθημερινή διατροφή σου με απλή και καθαρή τροφή σε κάνει να αισθάνεσαι καλά ή έστω λίγο καλύτερα;

Πάρε και λίγο για τη συνάδελφο που τρώει σκέτες φρυγανιές και κρακεράκια στο γραφείο.

*(Αύριο η συνέχεια. Με τα υπόλοιπα 125 γραμμάρια ρεβύθια). 

IMG_4313

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.