Νερό από κριθάρι

0
23552

Πόσο παιδεύτηκα να βρώ κριθάρι χθες…

Στο σούπερ μάρκετ νόμιζαν οτι ήθελα κριθαράκι όταν τους το ζήτησα! Τελικά έπρεπε να πάω σε “ψαγμένο” μπακάλικο με ελληνικά προιόντα για να βρώ δυό σακουλάκια βιολογικό κριθάρι.

Εχει εξαφανιστεί και το κριθάρι από τη καθημερινή μας διατροφή; Ετσι όπως πάμε, θα μείνουμε με ολοένα και λιγότερα τρόφιμα στο τραπέζι μας, ολοένα και λιγότερες γευστικές εναλλαγές και εκπλήξεις. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ολοκληρωμένη γευστική απόλαυση , ούτε για τη φύση που σοφά δημιούργησε πολλά και διαφορετικά είδη φυτών αλλά ούτε για τη υγεία μας. Οσα πιό πολλά διαφορετικά εποχικά και φρέσκα υλικά και προιόντα χρησιμοποιούμε στη κουζίνα μας τόσα πιό πολλά διαφορετικά συστατικά λαμβάνουμε , το καθένα πολύτιμο για τον οργανισμό μας και τόσες πιό πολλές οι γεύσεις και η ευχαρίστηση που νιώθουμε τρώγοντας.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάτι κρίθινες κουλούρες και κουλουράκια ξεχασμένα σε “ρομαντικούς” φούρνους και έτσι το καλοκαίρι τουλάχιστον τα θυμόμαστε όταν τα φορτώνουμε με τοματούλα και νόστιμα τυράκια, ταραμοσαλάτες και φάβες με λίγο χταπόδι ή απάκι , με ψητά σαρδελάκια ή γαυράκια μαρινάτα, φρέσκο αχινό και ντίπ από φρέσκα πολύχρωμα λαχανικά φτιάχνοντας γρήγορα και εύκολα μεζεδάκια για το κρασί , το ουζάκι και τη μπύρα. Βουτάμε το σπάνιο κριθαρένιο ψωμί στις ζουμερές καλοκαιρινές χωριάτικες και το λαδολέμονο των ψαριών απολαμβάνοντας τη γήινη γλυκιά γεύση του . Το κριθαρένιο ψωμί είναι νόστιμο , θρεπτικό και ασυνήθιστο.

Το αναποφλοίωτο κριθάρι είναι πιό χαμηλό σε γλουτένη από το αλεσμένο αποφλοιωμένο σιτάρι, είναι κατά βάση πιό εύπεπτο αλλά και ευεργετικό για την αντιμετώπιση κοιλιακών πόνων , μειώνει τη χοληστερίνη, είναι φούλ στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β , πλούσιο σε ποτάσσιο, μαγνήσιο , φώσφορο, ασβέστιο και φολικό οξύ. Κάνει καλό στο συκώτι και επουλώνει τα στομαχικά έλκη.

Τα ξέρουμε αυτά-από αρχαιότητος- αλλά τα ξεχάσαμε τα τελευταία δέκα-είκοσι χρόνια…

Ξεχάσαμε το κριθάρι και μαζί μ’ αυτό ξεχάσαμε και ένα μέρος του πρωινού των αρχαίων ελλήνων : ένα χυλό (από κριθάρι αλεσμένο σε αλεύρι) , αναμιγμένο με ένα πολύ ξηρό κρασί και ένα είδος μέντας που όταν το δοκίμασαν φέτος, οι μαθητές της Μαριάνας Καβρουλάκη στη Κρήτη (στην Ακαδημία Κρητικής Γαστρονομίας και Πολιτισμού που διδάσκει Ιστορία της Ελληνικής Διατροφής) καθόλου δεν το βρήκαν ευχάριστο, όπως με πληροφόρησε η καλή μου φίλη που γνωρίζει τόσα πολλά για την διατροφή και τη μαγειρική των αρχαίων Ελλήνων και όχι μόνον…

Ξεχάσαμε επίσης και το καφέ από κριθάρι που έπιναν οι παππούδες μας. Η δημοσιογράφος γεύσης Εύη Βουτσινά θυμόταν, σε ένα άρθρο που είχε γράψει για το κριθάρι, τη γιαγιά της που καβούρντιζε το κριθάρι σε ταψάκι στο φούρνο προσθέτοντας λίγες φλούδες πορτοκαλιού για να το αρωματίσει. Μετά το άλεθε και έπαιρνε μιά σκόνη που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τον “καφέ” της.

Το νερό από κριθάρι με λεμόνι που προτείνω σήμερα είναι ένα ευχάριστο ποτό που το παίρνεις όταν σιγοβράσεις λίγο κριθάρι και το αναμίξεις με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού γλυκαίνοντάς το με λίγο μέλι. Είναι ένα αναζωογονητικό ρόφημα για χειμώνα και καλοκαίρι, σερβίρεται ζεστό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι και βαστά αρκετές από τις βιταμίνες του και τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά. Δεν έχει φυσικά καθόλου καφείνη και έτσι αντικαθιστά καφέ και τσάι όταν χρειάζεται. Το κριθάρι που μένει μετά το βράσιμο, εννοείται, δεν το πετάμε και το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σαν δημητριακό το πρωί με γιαούρτι, κανέλα και μέλι, είναι πεντανόστιμο και σε κρατά για πολές ώρες.
Γιατί σαν τέτοιο δεν έχει συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία είναι απορίας άξιον…

Το κριθάρι είναι ένα ακόμα άδικα ξεχασμένο σιτηρό που μας δίνει πολύ όμορφες συνταγές και αξίζει να το επαναφέρουμε στη καθημερινή κουζίνα μας.
Νά και η συνταγή για …

Νερό από κριθάρι με λεμόνι και μέλι (ζεστό ή κρύο ρόφημα)

IMG_9387

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 2 κουτ. σούπας βιολογικό κριθάρι
  • το χυμό και το ξύσμα από ένα μεγάλο βιολογικό ακέρωτο λεμόνι
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 1 λεπτή φέτα λεμονιού για διακόσμηση σε κάθε ποτήρι
  • παγάκια

Παρασκευή

Βάζουμε το κριθάρι σε μιά κατσαρόλα με 1.5 λίτρα νερό και το σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Στραγγίζουμε με σουρωτήρι σε μιά καράφα και προσθέτουμε το μέλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε να κρυώσει , σερβίρουμε με πάγο και διακοσμούμε με το λεμόνι.

Πίνεται και ζεστό σαν τσάι.

Παραλλαγή με μήλο
Βάζουμε το πράσινο μήλο (κομμένο σε κομμάτια) στο μούλτι, μαζί με το ξύσμα και το χυμό μισού λεμονιού με μία κουταλιά σούπας μέλι.

Το χτυπάμε σε πουρέ.

Το βάζουμε στη καφετιέρα με έμβολο και προσθέτουμε 750 ml βραστό νερό.

Αφήνουμε να κρυώσει, πατάμε το έμβολο και παγώνουμε πριν σερβίρουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.