Το λεμόνι confit του σεφ Νίκου Καραθάνου

Λεμόνι κονφί για τα ψαράκια μας...

0
20066

Αδύνατον να περιγράψω, να αναλύσω , ούτε καν να θυμηθώ,  όλα τα υπέροχα πιάτα του Νίκου Καραθάνου του εστιατορίου HYTRA με ένα αστέρι Michelin παρακαλώ.

IMG_8108

Οι πολύπλοκες γεύσεις και ριζοσπαστικές τεχνικές είναι υπεράνω των γαστρονομικών μου γνώσεων. Γεύθηκα χθες βράδυ μέσα σε κάθε πιάτο τόσες πολλές γεύσεις αριστοτεχνικά κρυμμένες που θα με έπαιρνε καμμιά βδομάδα για να τις ανακαλύψω , να τις περιγράψω και να κατανοήσω πώς καταλήγουν να παρουσιάζονται αρμονικά σε κάθε πιάτο.

Αφήνω λοιπόν αυτά στους γνώστες και τους ειδικούς και διαλέγω μια απειροελάχιστη λεπτομέρεια από το προσιτό και πεντανόστιμο μενού του bistrot δίπλα στο αστεράτο HYTRA( το αέρινο εστιατόριο στον πέμπτο όροφο της ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ)  κάτι που με συγκίνησε ίσως γιατί απογείωσε τέλεια ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά , τίς ψητές σαρδέλλες. Το ξέρω ότι αυτό ακούγεται κάπως σαν να σου χαρίσουν μία Φερράρι και σύ να λές “ωραίος ο αναπτήρας” αλλά προτιμώ να σιωπώ όταν δεν γνωρίζω παρά να παρλάρω λέγοντας ανοησίες.

Ο Νίκος Καραθάνος ανήκει στην νέα γενιά σεφ που πειραματίζονται και σχεδιάζουν γαστρονομικές δημιουργίες εμπνεόμενοι από τη παραδοσιακή κουζίνα και την ελληνική φύση συνδυάζοντάς τα με σύχρονες τεχνικές και εκπλήσσοντας έτσι όλους εμάς που έχουμε ελάχιστη γνώση όλου αυτού του ρεύματος. (Αλλά μαθαίνουμε…)

Αν και δεν είναι η καλύτερη εποχή της σαρδέλλας όπως την άνοιξη και την αρχή του καλοκαιριού, καταγράφω τώρα τη λεπτομέρεια που με ενθουσίασε γιατί πιστεύω ότι θα ταίριαζε σε διαφορετικά ψητά ψάρια της εποχής : λεπτές φέτες λεμονιού κονφί.
Δοκίμασέ το!

ΛΕΜΟΝΙ ΚΟΝΦΙ του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ-HYTRA

Υλικά

  • 250 γραμ. νερό
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι λέμον γκράς
  • 2 λεμόνια κομμένα σε πάρα πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διαφανείς

Πώς το φτιάχνεις

Βάζεις σε μιά κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λέμον γκράς.

Το αφήνεις να πάρει μία βράση.

Το βγάζεις και βάζεις μέσα τις φέτες λεμονιού.

Τα αφήνεις μέσα στο σιρόπι.

Οσο περισότερο αφήνεις τα λεμόνια μέσα στο σιρόπι, τόσο πιό πολύ απορροφούν τα αρώματα.

Οι λεπτές φέτες λεμονιού κονφί σερβίρονται δίπλα στο πιάτο με τις ψητές σαρδέλες και τρώγονται μαζί με το αλμυρό νόστιμο ψάρι προσδίδοντάς έτσι μιά γλύκα στο σχετικά στεγνό αλλά νόστιμο ψαράκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.