Μια βόλτα στην Ελλάδα…

0
15465

Εξαιρετικά ευχάριστο και άριστα οργανωμένο το φεστιβάλ Ελληνικών Προιόντων που διοργάνωσε το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ φέτος στο Γκάζι στην Αθήνα.

Βολτάροντας ανάμεσα στις τέσσερις αίθουσες που φιλοξενούσαν προιόντα μικρών και μεγάλων παραγωγών αλλά και στις κουζίνες των επωνύμων σεφ που μαγείρευαν για τους επισκέπτες της έκθεσης κάτω από τον υπέροχο λαμπερό ήλιο του σαββατοκύριακου, μόνο χαρά και αισιοδοξία μπορούσες να νιώσεις : δημιουργικοί έμποροι από όλη την Ελλάδα, παρόντες για να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο παράγουν , πωλούν και εξάγουν πιστεύεις προς στιγμήν πως η ελληνική ύπαιθρος και η ελληνική κουζίνα επαναπροσδιορίζονται πατώντας σε τοπικά προιόντα και μεταλάσσοντάς τα σε απίστευτες λιχουδιές, δίνοντας έτσι δουλειά και έσοδα στις μικρές κοινωνίες.
Ξεχώρισα μερικά , άλλα καινούργια από καθιερωμένους παραγωγούς και άλλα που εμφανίζονται για πρώτη φορά . Τα πιό πολλά βρίσκονται σε γνωστά σούπερ μάρκετς , άλλα σε μικρά παραδοσιακά παντοπωλεία και άλλα μπορείτε να τα προμηθευτείτε κατευθείαν από τους παραγωγούς.

1. Επιλέγω πρώτο τον θρακιώτικο τραχανά με λαχανικά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου στον Εβρο που είναι φτιαγμένος από προζύμι, σιτάρι , πράσο, καυτερή πιπεριά Φλωρίνης , κολοκύθα αλλά χωρίς αυγά και γάλα (όπως ο κοινός τραχανάς, άρα και νηστίσιμος ). Τα συστατικά του τον αναδεικνύουν σε μιά εύκολη βάση για τραχανότο με θαλασσινά , ας πούμε, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ” μυρωδικών κύβων” μιά και από μόνος του μοσχοβολάει με ελάχιστο βράσιμο. Ασε που θα είναι ένας πορτοκαλί κούκλος συνδυασμένος με καμμιά μαυριδερή σουπιά…
(τηλ. 25560-51100 , info@gaia-evros.gr , www.gaia-evros.gr).

IMG_0231

2. Χαίρομαι που βλέπω το ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ να συμμετέχει στην έκθεση με πολύ στυλ και ακουμπισμένα στην αντικέ προθήκη τα μέλια του παραγωγού Αλέξανδρου Γκουσιάρη από τη Καρδίτσα μέσα σε σοφιστικέ αμπαλάζ που θα ζήλευε το Harrods και το Ritz. Ετσι είναι : εξαιρετικό προιόν, τέλειο packaging , σούπερ δώρο που μπορούν να αγοράσουν οι αλλοδαποί επισκέπτες του ξενοδοχείου. Αυτό, ειρήσθω εν παρόδω, το έχουν πιά καταφέρει οι περισσότεροι παραγωγοί, αναδεικνύουν πλέον τα προιόντα τους με χάρη και κομψότητα. Και αυτό αποδίδει εύλογα μεγαλύτερο κέρδος …

IMG_0209

3. Ακρως συγκινητικός ο αγαπητός Φιλάρετος Ψημμένος του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ με τη μικροπαραγωγή του από μανιτάρια, μουστάρδες και εξαιρετικό ξύδι από κρασί “φράουλα”. Και λέω συγκινητικός γιατί κάθε βαζάκι είναι αριθμημένο και αυτό που έπιασα στα χέρια μου εγώ είχε αριθμό 3/5 , δηλαδή είχα το τρίτο βαζάκι από τα πέντε συνολικά της παραγωγής! Ο Φιλάρετος βέβαια ετοιμάζει αυτά τα προιόντα , όχι τόσο για να τα πουλήσει μαζικά σε καταστήματα αλλά κυρίως για τους επισκέπτες του ξενώνα του στη Τσαγκαράδα Πηλίου και για ελάχιστους γκουρμέ γευσιγνώστες και φίλους. Οι μανιταροεξορμήσεις του πάντως (των οποίων ηγείται ο ίδιος με αφετηρία το ξενοδοχείο του) παραμένουν το “δυνατό χαρτί του” και τα προιόντα του ένα υπέροχο “κερασάκι στη τούρτα” εμπειριών που προσφέρει με χαρά στους τολμηρούς οδοιπόρους του Πηλίου. Διάλεξα τη μουστάρδα με αχλάδι για κρύα πιάτα αλλαντικών και κρεατικών και τη μαρμελάδα από πράσινες ντομάτες για να συνοδεύσω τυριά, απίθανα και τα δύο.

IMG_0194

4. Τα πολυβραβευμένα χειροποίητα Αλλαντικά Φυσικής Ωρίμανσης Στρεμμένου από τον Προυσσό Ευρυτανίας “κουβαλούν” το μεράκι του ιδρυτή της εταιρίας, του καθηγητή Στρεμμένου στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια που οραματίστηκε να επαναφέρει τη παραγωγή του αρχαίου ελληνικού … “ακροκώλιου” (περισσότερο γνωστό και σαν ιταλικό προσούτο στις μέρες μας αλλά αρχαιοελληνικής ρίζας ) στον τόπο καταγωγής του. Στο τιμόνι της εταιρίας ο φίλτατος κ. Παπαδόπουλος που κατευθύνει εξαγωγές στο Βερολίνο, Λονδίνο, Κύπρο , Παρίσι και Στουτγάρδη και βέβαια εντός Ελλάδος στα καλύτερα εστιατόρια, ντελικατέσεν και ξενοδοχεία. Το προσούτο είναι το μεγάλο ατού της εταιρίας αλλά εξίσου νόστιμα και το σαλάμι αέρος όπως και η λότζα (στρογγυλό ψαχνό της μπριζόλας).

IMG_0212

5. Μιά άλλη σούπερ επιτυχημένη εταιρία , τα ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου FEREIKOS-HELIX που εξάγουν το 85% της παραγωγής τους!!! Φρέσκα στεγνωμένα και καθαρισμένα σαλιγκάρια, σαλιγκάρια σε άλμη, κατεψυγμένα και κοκκινιστά και φιλέτο σαλιγκαριού, (έτοιμο και πανεύκολο για μαγείρεμα) παράγονται τόσο στην Αρχαία Κόρινθο όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας τους όσο και σε πάμπολα συνεργαζόμενα αγροκτήματα που μαθαίνουν από τις αδελφές Βλάχου όλα τα μυστικά της καλλιέργειας με διασφαλισμένη διάθεση. Οι αδελφές Βλάχου έκαναν το εξής καταπληκτικό : εκτός από τη παραγωγή ασχολήθηκαν και με την μεταφορά know-how της εταιρίας τους σε έλληνες αγρότες που ενδιαφέρθηκαν για τη σαλιγκαροκαλλιέργεια. Πάς, μαθαίνεις, καλλιεργείς σαλιγκάρια στο χωράφι σου και η επιχείρηση αναλαμβάνει να διοχετεύσει ή να αποροφήσει τα σαλιγκάρια σου, μιά χρυσή ιστορία επιτυχίας , μπράβο στα πολυσπουδασμένα στο εξωτερικό κορίτσια που γύρισαν στη χώρα τους και πέτυχαν!

IMG_6297
Η Μαρία Βλάχου , ένα χρυσό κορίτσι!
IMG_6281
Κροκέτες σαλιγκαριού με έτοιμο φιλέτο σαλιγκαριού, πανεύκολο!

6. Η Γιάννα Μπαλαφούτη , της Πυλιακής Γής, γεννήθηκε με “άστρο” που λέμε και επειδή η στορία της καθρεφτίζει πολλούς άλλους οικοτέχνες της ελληνικής υπαίθρου θα σταθώ λίγο παραπάνω εδώ: Από μητέρα Ανδριώτισα (που φτιάχνει απίθανα γλυκά του κουταλιού για τα κεράσματα του σπιτιού, αρχικά) και πατέρα με καταγωγή από τη πλούσια σε όλα Μεσσηνία, η Γιάννα έχει τη πρώτη μαγιά, την εξεοικείωση με τα φυσικά, εποχικά προιόντα της Ελλάδας “από κούνια”.
Η ιστορία της επίσης συνδέεται άμεσα με το ξενοδοχείο Costa Navarino : όταν ο ιδιοκτήτης του κ. Κωνσταντόπουλος κάνει τα εγκάινιά του ζητά από την μητέρα της να φτιάξει γλυκα του κουταλιού για να κεράσει τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την αρχή της λειτουργίας του. Ολοι ενθουσιάζονται με τη γεύση και τα αρώματα και τα πρώτα βάζα με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κουλουράκια, “πειραγμένες” ελιές και αποξηραμένα σύκα αρχίζουν να πωλούνται στο ντελικατέσεν μαγαζάκι του ξενοδοχείου. Αργότερα, το Costa Navarino δημιουργεί τη δικιά του ετικέτα και εξάγει τα προιόντα της οικογένειας στην Αμερική (Dean and Deluca) και το βρεττανικό Harrods.
Εκτοτε, η Πυλιακή Γη παράγει 5-7 τόνους γλυκό ελιά ετησίως , γλυκό του κουταλιού αποξηραμένο σύκο με κονιάκ (τη μεσσηνιακή τσαπέλα) , άγριο σύκο με πορτοκάλι και μέλι , μαρμελάδες με μεσσηνιακό μανταρίνι και εσπεριδοειδή, περί τον ένα τόνο χειροποίητα κουλουράκια, μαρμελάδα καρπούζι με σαφράν ή πεπόνι με μαστίχα, όλα βασισμένα σε μεσσηνιακά προιόντα.
Εχοντας κλείσει τέσσερα χρόνια λειτουργίας, η Πυλιακή Γη, γίνεται πιό εξωστρεφής στοχεύοντας με τις μαρμελάδες της στην Μ. Βρεττανία που είναι μιά αγορά εξοικειωμένη με τις μαρμελάδες.

 

 

 

 

IMG_0235
Η Γιάννα Μπαλαφούτη της εταιρίας Πυλιακή Γη.
IMG_0242
Μαρμελάδα μάνγκο!

“Αν δεν υπήρχε τόση γραφειοκρατία για τις οικοτεχνίες, αν δεν απαιτούνταν τόσες πολλές άδειες από τρείς διαφορετικούς δημόσιους οργανισμούς τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς ευκολότερα και τα χέρια λυμένα για να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη της εταιρίας μας”, σημειώνει η Γιάννα Μπαλαφούτη και δεν παραλείπει να σχολιάσει τους σαθρούς νόμους τόσο για τις οικοτεχνίες όσο και για τη ποτοποιία που απαιτεί μία επιπλέον άδεια για την παρασκευή λικέρ και εκχυλισμάτων από τα εκλεκτά εσπεριδοειδή που παράγουμε σαν χώρα.
Η Πυλιακή Γη πάει σφαίρα, έχει βρεί τη ταυτότητά της, η Γιάννα πειραματίζεται συνεχώς στο εργαστήριό της , χαμογελάει και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι και εδώ, στα ελληνικά προιόντα, το κράτος παραμένει ελλιπές αλλά όχι το μεράκι και η σκληρή δουλειά, είπαμε, ένα τόνο κουλουράκια παρασκευάζουν κάθε χρόνο , όλα πλασμένα και κομμένα με το χέρι!
www.pyliakigi.gr , τηλέφωνο επικοινωνίας 6971855046

7. Ενα ακόμα εξαιρετικό προιόν από τον σταθερό σε ποιότητα Συνεταιρισμό Θηραικών Προιόντων (SANTO) που μάλλον ήδη τους γνωρίζεις από το εξαιρετικό ολόκληρο τοματάκι σε κονσέρβα μιά και βρίσκεται χρόνια τώρα στα ράφια των καλών σούπερ μάρκετ και μπακάλικων : Προδόρπιο με πολτό από Τοματάκι Σαντορίνης , η εύκολη λύση για να απλώσεις πάνω σε μίνι-ντακάκια και να τα προσφέρεις για ορεκτικό στο πασχαλινό σου τραπέζι με το πρώτο κρασί ή τσίπουρο.

IMG_0228

IMG_0227

8. Γνωρίσαμε την επιχείρηση ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ επειδή ήταν η πρώτη που έβαλε στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ ένα θαυμάσιο βαλσαμικό ξύδι , χωρίς συντηρητικά ή τεχνητές χρωστικές ουσίες. Ακολούθησαν μουστάρδες μεσογειακής γεύσης , αποξηραμένα φρούτα, μιά σειρά βιολογικών προιόντων. Σήμερα στέκομαι στα νέα τους προιόντα , τη κρέμα από λευκό βαλσαμικό ξύδι και τις μουστάρδες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανετα αντικαθιστούν την γαλλική dijon με τα αρώματά τους, εξάλλου βραβεύονται συνέχεια στις διεθνείς εκθέσεις στο Παρίσι και το Λονδίνο . Τέλεια εύχρηστη συσκευασία, προσιτή τιμή , η επιχείρηση ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ μας έχει μάθει στα καλύτερα από το 1939 και συνεχίζει…

IMG_0191

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.