Μα τί ακριβώς είναι η Συλλογική Κουζίνα;

0
16483
150551_296927763750736_725447845_n
Καλησπέρα σας.
Χαίρομαι που μιλώ τελευταία σ’ αυτή τη συνάντηση μιά και θεωρώ τον εαυτό μου ακόμα ερασιτέχνη γύρω από το μαγείρεμα και το φαγητό.
Oμως, σαν άνθρωπος που αναγκαστικά κάτι πρέπει να φάει καθημερινά, σαν food blogger και βασικά σαν εκπρόσωπος της Συλλογικής Κουζίνας της Οργάνωσης ΓΗ βρίσκομαι εδώ , όπως και εσείς μαντεύω, όχι μόνο γιατί μου αρέσει να μαγειρεύω και να τρώω αλλά και να απολαμβάνω το φαγητό μου.
Οποιου του αρέσει να τρώει …ψάχνεται, πολλές φορές χωρίς ούτε καν να καταλαβαίνει ότι ψάχνεται. Ψάχνει για το καλύτερο, το νοστιμότερο, και ψάχνοντας μαθαίνει περισσότερα…
Αυτό κάνουμε και μείς στη κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα . Μαγειρεύουμε , τρώμε και ψαχνόμαστε… Θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε γύρω από το φαγητό αλλά και τη σχέση του με τη Γη, μιά και η Οργάνωση ΓΗ είναι πρωτίστως μιά περιβαλλοντική οργάνωση. Θέλουμε να τρώμε νόστιμα και θρεπτικά , χωρίς να επιβαρύνουμε τη Γη αλλά συμβάλλοντας στην αειφορία και υποστηρίζοντας τους καλλιεργητές με τις επιλογές μας.
Ξεκινήσαμε τη Συλλογική Κουζίνα στην Οργάνωση ΓΗ, δίπλα στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, ένας-δυό άνθρωποι , πριν δυό χρόνια με μιά φουφού, μιά κατσαρόλα και ένα τηγάνι.
Μιά ηλιόλουστη μαγιάτικη Κυριακή φτιάξαμε ένα φαγητό (νομίζω το είπαμε κριθαρότο με τοματίνια, ήταν πολύ της μόδας τότε η λέξη κριθαρότο!!!),  καλέσαμε τους φίλους μας και ανοίξαμε τη κουζίνα μας στους επισκέπτες του Πάρκου Τρίτση στο Ιλιον.
Το κριθαρότο έπιασε – ευτυχώς όχι στο πάτο της κατσαρόλας- οι σεριφιώτικες μαραθουνίτες μιάς φίλης που το συνόδεψαν κέντρισαν το ενδιαφέρον, κόψαμε και δυό αγγουράκια απο το μποστάνι μας με σπόρους που είχαμε βρεί στο Φεστιβάλ Σπόρων πριν ένα δυό μήνες  και το ραντίσαμε με αλάτι από τα Κύθηρα που χε μαζέψει ένας φίλος.
Αφού φάγαμε, ήπιαμε και νομίζω και χορέψαμε, είπαμε αυτό που λένε όλες οι πολύτιμες παρέες που γράφουν ιστορία στην Ελλάδα “τί ωραία που περάσαμε! Το κάνουμε και την άλλη βδομάδα;”. Η Συλλογική Κουζίνα της Οργάνωσης ΓΗ αγαπήθηκε πολύ και τρέχει πλέον δυό χρόνια.
Συμφωνήσαμε 10 πράγματα για το τί και πώς θα μαγειρεύαμε και τα ονομάσαμε “Ο δεκάλογός μας”- συμφωνήσαμε δηλαδή να μαγειρεύουμε φαγητό με εποχικά λαχανικά και φρούτα, βιολογικής ή ήπιας καλλιέργειας, αψέκαστα, αγορασμένα σε τιμές που στηρίζουν τον παραγωγό, οικονομικά , απλά και …ΜΑΖΙ!
Για να απαντήσουμε τις απορίες μας , τις δικές μας και των επισκεπτών μας (που μας ρωτούσαν από την αρχή πληροφορίες για το μαγείρεμα, για τη φιλοσοφία μας και τις συνταγές μας), φτιάξαμε το FOOD LAB, μιά άτυπη σχολή με θεμα το φαγητό με ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά που το εξηγεί ένας ειδικευμένος καλεσμένος .
Μάθαμε ,τί σημαίνει βιολογικό και τί βιοδυναμικό ελαιόλαδο, ποιά είναι τα βρώσιμα άγρια χόρτα και μανιτάρια της Ελλάδας, πώς φτάχνεται το μέλι αλλά και τί πρόβλημα υπάρχει με τις μέλισσες, πώς μαγειρεύονται οι σαρδέλες σε χωριάτικο φούρνο αλλά και τί πρόβλημα έχουν οι ελληνικές θάλασσες και τα ψάρια της, πώς τρώνε οι μοναχοί και γιατί υπάρχει η Νηστεία τις συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, τί είναι το αυγοτάραχο και πώς το χρησιμοποιούν οι σεφ, πώς ανοίγουμε φύλο για πίτες, πώς φτιάχνουμε ψωμί και τί είναι το δίκοκκο σιτάρι. Και μαζί μας έμαθαν και οι επισκέπτες της Συλλογικής Κουζίνας.
Οι επισκέπτες μας που ξεπερνούν μερικές Κυριακές τους 500 (ιδίως όταν πληροφορούνται ότι θα έρθουν  σεφ από γνωστά εστιατόρια ή επιστήμονες που αναλύουν αυτά που μας νοιάζουν), κάνουν μιά ουρά μπροστά από τις φουφούδες μας και σερβίρονται ένα πιάτο με καλομαγειρεμένο φαγητό. Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε ένα “φαγητό της προκοπής” που λέγανε και οι γιαγιάδες μας. Και το κάνουμε όλοι ΜΑΖΙ – όπως και τη λάντζα , αφού τελειώσουμε το φαγητό μας,στο … Συλλογικό Νεροχύτη μας.
Χωρίς να το καταλάβουμε (μια και δεν κάναμε ποτέ μάρκετινγκ πλαν , απλά συναντιόμασταν και λέγαμε ιδέες, ξυπνούσαμε χαράματα τις Κυριακές και τρέχαμε να στήσουμε τσουκάλι χειμώνα-καλοκαίρι) , χωρίς να το καταλάβουμε λοιπόν, μεταλλάξαμε το θνήσκον οικογενειακό Κυριακάτικο Τραπέζι σε μιά μεγάλη κυριακάτικη γιορτή. Κάποιοι είπαν ότι τους θυμίζει το πανηγύρι του χωριού τους και το φαγητό της μαμάς τους ή της γιαγιάς τους. Ηταν μεγάλη τιμή για μας να τ’ ακούμε αυτά, μιά και στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια και στα πανηγύρια της Ελλάδας όλοι έχουμε δοκιμάσει τα πιό νόστιμα φαγητά.
Κάπως έτσι λοιπόν βρεθήκαμε εδώ : από μιά παρέα που της αρέσει να μαγειρεύει και να τρώει καλά,  στο πάνελ ανάμεσα σε επαγγελματίες ερευνητές τροφής. Και λέω βρεθήκαμε -και όχι βρέθηκα -γιατί απλά δε χωρούν στο τραπέζι των ομιλητών οι πενήντα περίπου πιστοί εθελοντές της Συλλογικής Κουζίνας (που αποτελούν το Κυριακάτικο Food Lab) και οι είκοσι περίπου εργαζόμενοι στην Οργάνωση ΓΗ που φροντίζουν το μποστάνι μας, κάνουν τις ξεναγήσεις μας και οργανώνουν τα παιδικά πάρτυ εκεί, και αυτά σύμφωνα με το Δεκάλογό μας μιά και πιστεύουμε ότι από μικρός μαθαίνεις στο καλό και θρεπτικό φαγητό.
Η Οργάνωση ΓΗ κάθε Κυριακή στήνει αυτή τη Συλλογική Κουζίνα και μέσα απο το  συλλογικό μαγείρεμα και το φαγητό εκφράζει αυτά που εξήγησαν οι ομιλητές μας σήμερα. Μόνο που το κάνει βιωματικά (βιωματικά, κριθαρότο, πολύ χίπστερ ακούγομαι μου φάινεται…), στήνοντας ένα κοινό τσουκάλι.
Κλέινοντας να σας πώ και κάτι τελευταίο για μας :  Ψαχνόμαστε, ακόμη ψαχνόμαστε και απ’ ότι φαίνεται θα ψαχνόμαστε . Οργανώνουμε σεμινάρια Ελληνικής Διατροφής , σεμινάρια για εισαγωγή στη Γεωργία για ανέργους, συνεργαζόμαστε με τη Slow Food, ερχόμαστε εδώ, πάμε στο φεστιβάλ σπόρων του Πελίτι, συγκινούμαστε από μιά τραγανή τηγανιτή πατάτα, ένα εστιατόριο που δεν σερβίρει Κόκα-Κόλα, ξέρετε, όπως σας εξήγησα… ψαχνόμαστε…
Κι αυτό για μας, είναι η μόνη εγγύηση για καλό ελληνικό φαγητό.
Σας ευχαριστώ όλους όσους μας ακούσατε, όλους όσους μας στηρίξατε και όσους επιμένουν ακόμα να μαγειρεύουν και να τη ψάχνουν.
Η εκδήλωση Ημέρες Γαστρονομίας στο μουσείο Μπενάκη στη Πειραιώς διαρκεί μέχρι τη Κυριακή 11 μαίου με πλήθος εκδηλώσεων γύρω από την ελληνική διατροφή. Για το πρόγραμμα, μεταβείτε στην ιστοσελίδα imeres-gastronomias.gr
Η Οργάνωση ΓΗ συμμετείχε τη Παρασκευή 9 Μαίου στο πάνελ ομιλητών με θέμα ” Food Communities- Οι κοινότητες της Γεύσης στην Αθήνα”. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.