Λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη σοκολάτα στην Ελλάδα

0
22397
IMG_7435
1. Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρουσιάστηκε στη γωνία Αιόλου και Βίσσης στο κέντρο της Αθήνας το 1841. Ο τυπογράφος Σπυρίδων Παυλίδης τη παρουσίασε δίπλα στους μπακλαβάδες, τα λουκούμια και τα κουφέτα του στο Γλυκισματοποιείον του , ενώ το 1852 πρότεινε στην Ελλάδα το ρόφημα κακάο και το 1861 κυκλοφόρησε τη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.
2. Το 1930 η ΙΟΝ κυκλοφόρησε τη σοκολάτα Αμυγδάλου ΙΟΝ που μέχρι και σήμερα ερίζει για τη πρώτη θέση στην ελληνική αγορά μιά και τη πρωτιά σε πωλήσεις κατέχει η Lacta.
3. Οι καρδούλες και τα αρκουδάκια του παγκοσμιοποιημένου Αγίου Βαλεντίνου δεν φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά  τις πωλήσεις σοκολάτας στη χώρα μας , τουλάχιστον όχι τόσο όσο τα …σοκολατένια αυγά και κουνελάκια το Πάσχα! Τότε, γύρω στον Απρίλιο,  αρχίζει να φθίνει και η κατανάλωση σοκολάτας στην Ελλάδα που προτιμά το πιό δροσερό εξάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου για το αγαπημένο, εύκολο σνακ.
4. Μαύρη σοκολάτα είναι η σοκολάτα χωρίς προσθήκη γάλακτος.
5. Σοκολάτα γάλακτος είναι η σοκολάτα με γάλα, πολτό κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.
6. Κουβερτούρα σημαίνει σοκολάτα για ζαχαροπλαστική χρήση (βγαίνει από το Γαλλικό ρήμα couvrir / καλύπτω – καθώς με την σοκολάτα αυτή καλύπτουμε τα γλυκά , τις τούρτες, τα σοκολατάκια  κλπ.). Για τις απαιτητικότερες συνταγές ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα συνιστάται κουβερτούρα με 70%-80% ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο.
7. Κάθε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 50% κακάο περιέχουν 500 θερμίδες. Αν σε ενδιαφέρει η σιλουέτα σου, πληροφοριακά, ίσως θες να γνωρίζεις ότι το “δημιουργικό γδύσιμο” εξαφανίζει 8-10 θερμίδες, σε μιά ώρα γεμάτη φιλιά χάνεις περίπου 68 θερμίδες, με μιά ώρα μασάζ αφαιρείς 80 θερμίδες ενώ με το ρομαντικό χορό 103 θερμίδες τη μισή ώρα και “καίς” τουλάχιστον 144 θερμίδες σε κάθε μισή ώρα σεξ. Αυτά. Κάνε τη πρόσθεση.
8. Η λευκή σοκολάτα διαφέρει από τις άλλες σοκολάτες στο ότι δεν έχει πολτό κακάο και συνεπώς δεν παίρνει το σοκολατί χρώμα. Όλη την γεύση της σοκολάτας την παίρνει από το βούτυρο του κακάο που περιέχει. Δηλαδή περιέχει γάλα, ζάχαρη και βούτυρο κακάο.
9. Πρώτη ύλη είναι ο καρπός του κακάο ή κακαοβάλανος που περιέχεται στους καρπούς του κακάο. Ένα κακαόδεντρο παράγει περίπου 30 καρπούς κακάο ανά έτος.
10. Το κακάο είναι ένα γεωργικό αγαθό που παράγεται στις τροπικές χώρες που βρίσκονται περίπου μόλις 10 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού, όπως η Γκάνα , η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Καμερούν, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Εκουαδόρ που όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη, πλήττονται από το ολοένα ξηρότερο κλίμα μιά και το κακάο προτιμά τα υγρά ζεστά κλίματα.
11. Το κακάο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και εμπορεύεται στα διεθνή  χρηματιστήρια commodities (βασικών γεωργικών πρώτων υλών), στο Λονδίνο και στην Β. Αμερική. Στη Νέα Υόρκη αποφασίζεται καθημερινά πόσο «αξίζει» το κακάο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ενώ στο Λονδίνο εκείνο της Αφρικής και της Ασίας. Φέτος οι τιμές του κακάο παρουσίασαν αύξηση 40% στα διεθνή χρηματιστήρια και η παραγωγή πιέζεται να ανταπεξέλθει στην γοργά αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας.
12. Η σωστή θερμοκρασία για τη φύλαξη της σοκολάτας είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου.
13. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 2,5 κιλά σοκολάτας το χρόνο ενώ ο  Ελβετός 7 κιλά ανά άτομο που με τους Βέλγους και τους Ισλανδούς κατέχουν τις τρείς πρώτες θέσεις στη διεθνή σοκολατομανία.
14. Αν επέλθει στην Ελλάδα ο προτεινόμενος από τη Τρόικα φόρος στις τροφές με λιπαρά, αλλιώς επονομαζόμενος και fat tax στη Δανία, Γαλλία και Ουγγαρία όπου ήδη εφαρμόζεται, οι τιμές της σοκολάτας θα αυξηθούν περίπου 8-10% φτάνοντας , π.χ., από 1 ευρώ στο 1.20.
15. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει Ω3 λιπαρά που βοηθούν στη καλή λειτουργία της καρδιάς, κάτι που μάλλον γνώριζε ο Αγιος των ημερών αλλιώς πώς εξηγείται η σοκολατομανία της 14ης Φεβρουαρίου; H διεθνής τάση στρέφεται πάντως ταχύτατα προς τη μαύρη σοκολάτα.
16. Στο ρακί, το χαλβά του μπακάλη, το παστέλι , τη καρυδόπιτα και πολλά άλλα γνωστά ή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά έχει τρυπώσει η σοκολάτα με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Μικρές ελληνικές επιχειρήσεις προσθέτουν δενδρολίβανο, goji berries και εγχώρια βότανα αρωματίζοντας πρωτότυπα τις σοκολάτες που παράγουν.
17. Ηλίας Μαμαλάκης (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης):
-Σε βλέπω λίγο αναστατωμένο και νευρικό. Ησύχασε, μία συνέντευξη περί σοκολάτας πάμε να κάνουμε.
Στέλιος Παρλιάρος (εθνικός μας ζαχαροπλάστης) :
-Εσύ θα ήσουν ήρεμος αν μιλούσες για τη πρώτη σου αγάπη;
(από την εισαγωγή του βιβλίου του Στέλιου Παρλιάρου Σοκολάτα”).
(Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτα στην ηλεκτρονική εφημερίδα lifo.gr/ΓΕΥΣΗ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.