Η Συλλογική Σαλάτα

Μιά παρέα, μιά χειμωνιάτικη ανάμικτη σαλάτα

0
15987
Την ονομάσαμε Συλλογική Σαλάτα της Οργάνωσης ΓΗ και το βασικό συστατικό της είναι το … Μ-Α-Ζ-Ι !
Μενέλαος και Λεωνίδας, Βάνα και Πάνος και πιό πίσω οι εθελοντές του Food Lab εν δράσει...
Μενέλαος και Λεωνίδας, Βάνα και Πάνος και πιό πίσω οι εθελοντές του Food Lab εν δράσει…
Περιέχει πάνω από δέκα λαχανικά και φρούτα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα θρεπτική. Τα υλικά της είναι των βιοκαλλιεργητών που στήνουν πάγκο δίπλα μας κάθε Κυριακή , του Κοσμά και του Γιώργου από το Μαραθώνα Αττικής* . Το χωράφι τους είναι κοντά στη θάλασσα και γι’ αυτό τα λαχανικά τους έχουν μιά φυσική απαλή αλμύρα και -εννοείται- καθόλου φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Tρώς δηλαδή λάχανο με γεύση λάχανου, καρότο με γεύση καρότου-απλά πράγματα αλλά όχι αυτονόητα στο καθημερινό τραπέζι…
Η Συλλογική Σαλάτα φτιάχνεται με φρεσκοκομμένα λαχανικά,  ακολουθώντας το Δεκάλογο της κυριακάτικης Συλλογικής Κουζίνας του Κέντρου ΓΗ που προτείνει ανάμεσα σ’ άλλα να καταναλώνουμε τροφές που ωριμάζουν κάθε εποχή βοηθώντας έτσι την ηπιότερη καλλιέργεια της γης.
Η νοστιμιά όμως της Συλλογικής Σαλάτας -όπως την ονομάσαμε- δεν προέρχεται μόνο από τα αγνά υλικά αλλά και από την έξτρα γεύση που δίνει, ένα σπάνιο υλικό, η… Συλλογικότητα, το “μαζί” : περισσότεροι από δέκα εθελοντές του Food Lab την ετοιμάζουν και όλοι μαζί ψιλοκόβουν, τρίβουν, κόβουν , δοκιμάζουν και προτείνουν δόσεις και υλικά για να φτάσει η σαλάτα και το λαδολέμονό της εκεί που τους ικανοποιεί γευστικά όλους. Τότε μόνο τη σερβίρουν στους επισκέπτες του Κέντρου γύρω στις 1.30μμ.
Το Food Lab  είναι μιά μεγάλη παρέα που ενδιαφέρεται για το καλό καθημερινό φαγητό. Για τη προετοιμασία του στήνει κάθε Κυριακή ένα μικρό πανηγύρι μαγειρέματος με δυό φουφούδες, δυό μικρές ψησταριές και πολύ ενθουσιασμό. Περνούν παιδιά που έχουν τελειώσει σχολές μαγειρικής και μαθαίνουν σε άλλους πώς να κόβουν κρατώντας σωστά το μαχαίρι. Έρχονται οι σεφ που αγαπάμε και δείχνουν πώς εμπνέονται για τις δημιουργίες τους, έρχονται γιαγιάδες της γειτονιάς και μας θυμίζουν συνταγές της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης από το τόπο καταγωγής τους. Παραγωγοί εκλεκτών προιόντων από όλη την Ελλάδα με δείγματα της δουλειάς τους.
Περισσότεροι από 500 επισκέπτες κάθε Κυριακή δοκιμάζουν το φαγητό μας αφήνοντας με χαρά στο κουμπαρά μας ό,τι έχουν ευχαρίστηση για τα υλικά της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα από αυτούς τους επισκέπτες κάθε φορά όλο και κάποιος εμπνέεται και έρχεται την επόμενη Κυριακή με τη ποδιά και τα μαχαίρια του συμμετέχοντας  στη μεγαλύτερη αθηναική μαγειρική παρέα ,τη Συλλογική Κουζίνα της Οργάνωσης ΓΗ.
Ξεκινάμε στις 10 το πρωί τη δουλειά και σερβίρουμε το φαγητό μας στις 1.30. Κάθε Κυριακή από τις 1 Μαρτίου 2015 πλέον μιά και κλείσαμε για το χειμώνα.
Αγαπάμε το φαγητό και πιστεύουμε ότι μαθαίνεις να μαγειρεύεις όταν συμμετέχεις στη προετοιμασία του, όχι  παρακολουθώντας κάποιον άλλον να μαγειρεύει.
Γι’ αυτό… ξέχνα τα τάπερ της μαμάς και γίνε ο δικός σου σεφ! Ελα στη παρέα μας : Κανείς δεν πρέπει να τρώει ή να μαγειρεύει μόνος!

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΣ! 

IMG_6936

  • ραπανάκια λεπτοκομμένα (με τα φύλλα τους)
  • λάχανο ψιλοκομμένο
  • κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
  • παντζάρι ωμό ξεφλουδισμένο και τριμμένο στο χοντρό του    τρίφτη (με τα φύλλα του)
  • μαρούλι ή σγουρή σαλάτα ψιλοκομμένο
  • καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • μαιντανό , άνιθο, μάραθο, κόλιανδρο (όποιο αγαπάτε)
  • κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ρέβα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • σέλινο ψιλοκομμένο
  • ρόδι ωμό
  • ρόκα χονδροκομμένη
Προαιρετικά : ψύχα πορτοκαλιού, κράνα , σταφίδες, σύκα ψερά σε κομματάκια, αχλάδι σε κυβάκια

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ :

  • χυμό πορτοκάλι (αλλά και ρόδι)
  • χυμό λεμόνι
  • μουστάρδα μέλι ή λίγο πετιμέζι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
*Οι βιοκαλλιεργητές Κοσμάς και ο Γιώργος καλλιεργούν το κτήμα Διαμάντι στον Τύμβο του Μαραθώνα. Το κτήμα έλαβε τη πρώτη πιστοποίηση στην Ελλάδα το 1992 και έκτοτε παράγει εξαιρετικά λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
Θα τους βρείτε κάθε…
Δευτέρα – Χαιδάρι και Κηφισσιά
Τρίτη-Κορυδαλλό
Τετάρτη-Πειραιά και Χαλάνδρι (που ήταν η πρώτη οργανωμένη βιολογική αγορά της Αθήνας!)
Πέμπτη-Γέρακα και Πετρούπολη
Παρασκευή-Καισαριανή και Νέα Ιωνία
Σάββατο -Ιλιον και Ελευσίνα
και τις Κυριακές από 9/3/2014 στη Συλλογική Κουζίνα , στο Κέντρο της Γης , δίπλα στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.
428914_320436858069243_2085675045_n
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώσετε συμμετοχή στο Food Lab μπείτε στο www.ogi.gr ή τηλεφωνείστε στο 210-2325-380. Οργάνωση ΓΗ, Κέντρο της Γης, Λεωφόρος Δημοκρατίας, 67 , Ιλιον. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.