Ένα σπίτι για μια λεμονιά

Γνωρίζετε τα απορίχια; Βραστά είναι υπέροχα!

0
16694

Μιά λεμονιά βρήκε «το σπίτι της»! Στις λεμονιές δεν αρέσει καθόλου να ανεμοδέρνονται, θέλουν «σπίτι», προστασία από τον αέρα. Χρόνια δεν το τολμούσαμε, στο χωράφι κατεβαίνει γερά ο βοριάς, απειλητικά ο νοτιάς αλλά φέτος βγάλαμε λίγα από τα πανταχού παρόντα φραγκόσυκα και έτσι, σε μια κατεβασιά, τσούπ, ήρθε το δεντράκι και βολεύτηκε μια χαρά.

(Αντε βρε Βαγγελάρα, σε κάθε μυκονιάτικη λεμονιά σε θυμάμαι να λές πως «για πιο νόστιμα λεμόνια θέλει κοπριά γαιδάρου», βρήκαμε κι από δαύτη…)

Επιπλέον οι φίλοι βγήκαν για απορίχια σήμερα και τους συνάντησα τυχαία λίγο αργότερα, ο αγαπημένος μου «γάλλος σεφ», ο κύριος που δούλευε παλιά στη ΔΕΗ, ένα νεύμα μ’ ένα χέρι σηκωμένο στην ανηφόρα, μια αγκαλιά, μιαπλακίτσα… Η χαρά μου είναι διπλή: που τους βλέπω καλά στην υγεία τους και που μαθαίνω καινούγια πράγματα κάθε φορά.

Χαρά τριπλή όταν τα μοιράζομαι…

ΑΠΟΡΙΧΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

Μαζεύουμε τα απορίχια, τις κορφούλες από τις βρούβες, τραβώντας κατά μήκος της βρούβας και προς τα πάνω μέχρι να λυγίσει και να κόβεται εύκολα το πάνω μέρος του. Αυτό είναι το απορίχι, η μη λουλουδισμένη κορφούλα της κατακίτρινης ανθισμένης βρούβας, του αγριόχορτου που όλοι βλέπουμε την άνοιξη στις εξοχές.

Βράζουμε πολύ νερό, χωρίς αλάτι, και όταν βράσει μόνο τότε ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα βράζουμε ξεσκέπαστα. Δυο μυστικά επιτυχίας για καταπράσινα απορίχια.

Αφήνουμε να βράσουν για λίγο δοκιμάζοντας όχι το λουλουδάκι αλλά το βλασταράκι νά είναι μαλακό, εκεί που το κόψαμε.

Ακόμα και άν τα χρησιμοποιήσουμε για ομελέτα, πρέπει να τα ζεματίσουμε πρώτα και να πετάξουμε το νερό τους, η βρούβα είναι βαριά  μην βαρυστομαχιάσουμε κιόλας…

IMG_6598
Λεμονάκι για τα απορίχια από του χρόνου, ο βράχος έκανε τοίχο για τον Βοριά και η φραγκοσυκιά για τον νοτιά!
IMG_6593
Τα απορίχια , δίπλα στις ανθισμένες ανοιξιάτικες βρούβες
IMG_6588
Να τα μαζεμένα σε σακούλα που ανέμιζε μ’ ένα σμπάρο…

Σερβίρουμε ζεστά με το εξαιρετικό μας ελαιόλαδο και λεμονάκι. (Από του χρόνου και από τη δική μας λεμονιά, ελπίζουμε).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.