Του βουνού και του λόγγου…

0
16415

IMG_7991(συνέχεια του χθεσινού…)

Με τα φιλαράκια μου , κάτι πυροβολημένους σαν εμένα, μαζεύουμε πορτοκάλια στα Χανιά , θαυμάζουμε τη μονάδα επεξεργασίας βιολογικού λαδιού της ΒΙΟΛΕΑ και … κάνουμε διαγωνισμό ποιός θα αναγνωρίσει τα περισσότερα άγρια χόρτα .

Είμαστε φυσικά επηρεασμένοι από τα πολλά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κόσμο και έχουν στενή σχέση με το φαγητό στο τραπέζι μας :

Ο σεφ του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, του δανέζικου NOMA , ψάχνει ολόφρεσκες, ταπεινές, σπάνιες, εποχικές και τοπικές τροφές και τις αναδεικνύει σε αριστουργήματα τέχνης στη κουζίνα του .

Τα ξανθά ομορφόπαιδα της Καλιφόρνιας δεν ξοδεύουν πλέον τα λεφτουδάκια του μπαμπά και της μαμάς επενδύοντας σε άχρηστα μεταπτυχιακά και αφήνουν τις χρηματιστηριακές , τις cabrio Πόρσε και τα lofts στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο τρέχοντας να σώσουν ταυτόχρονα ψυχή αλλά και πλανήτη Γη με ηλιακά τρακτεράκια και υβριδικά ημιφορτηγά, καλλιεργώντας βιολογικά λάχανα και μπρόκολα που τα πουλούν οι ίδιοι στις λαικές με ασορτί μπαντάνες και τρέντυ σαγιονάρες από ανακυκλωμένα ελαστικά. (Οι δε ταμπέλες των προιόντων τους είναι μικρά αριστουργήματα τέχνης , σχεδιασμένες από τριαντάρηδες άνεργους συμφοιτητές τους με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης! Το διαφημιστικό τους πρόγραμμα είναι συχνά σχεδιασμένο από Οικονομολόγους αποφοίτους του Χάρβαρντ. Μικρές δημιουργικές ομάδες νέων που γυρίζουν τη κρίση και την ανεργία ανάποδα προς όφελός τους).

Οι βιολογικές καλλιέργειες της Baja California θεωρούνται λιγότερο αθώες πλέον αφού , πρώτον, παράγουν … 2-3 τόνους ντομάτες και βασιλικό ημερησίως ξοδεύοντας επίσης τόνους μεξικάνικο νερό και , δεύτερον, τα μεταφέρουν με ρυπογόνα αεροπλάνα και φορτηγά για να ικανοποιήσουν τη λαιμαργία των αμερικανών για “φρέσκια, βιολογική ντομάτα ολοχρονίς” πράγμα φυσικά αδύνατον.

Το κίνημα των locavores στην Αμερική αλλά και παγκόσμια , κερδίζει έδαφος στις συνειδήσεις των ανθρώπων που επιλέγουν για τροφή μόνο απ´ ο,τι παράγει η γη κοντά τους, τη συγκεκριμμένη εποχή χωρίς να επιβαρύνουν τη Γή. Οχι ντομάτα αλλά άγρια χόρτα το χειμώνα.

Μήπως αυτό είναι και το μυστικό της καινούργιας ελληνικής κουζίνας, σκεφτόμαστε… Μαγείρεμα με ντόπια , εποχιακά προιόντα αλλά και ταυτόχρονα μοντέρνος πειραματισμός με παραδοσιακά υλικά που θα δώσουν καινούργιες συνταγές που θα ξαφνιάσουν και θα ευαισθητοποιήσουν όποιον ενδιαφέρεται γύρω από τα παγκόσμια περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σύχρονη διατροφή;

Βουδιστές, Ινδουιστές , Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι εξακολουθούν να πιστεύουν οτι έχει σημασία αυτό που βάζεις μέσα σου, τί τρώς, πότε και γιατί. Η νηστεία -οσο και η βρώση- έχει επίσης αξία…

Ο γνωστός βρεττανός σεφ Τζέημυ Ολιβερ και η καλιφορνέζα Αλις Γουότερς (γνωστή από τη πολύχρονη προώθηση των σχολικών λαχανόκηπων) χρόνια τώρα απορούν με τα σκουπίδια που τρώνε τα αμερικανάκια στα δημόσια σχολεία αλλά άλλο τόσο απορούμε και μείς με αυτά που αρέσουν σε όλα τα παιδιά, μετά το σχολείο!

Την ίδια στιγμή τα τάπερ στο χώρο της εργασίας απενοχοποιούνται στυλιστικά και οι εργαζόμενοι προτιμάμε πλέον να φέρνουμε φαγητό από το σπίτι παρά να καταναλώνουμε ύποπτα και …πανάκριβα street foods.

Τα νέα περί Κώδικα Αλιμεντάριους , Μονσάντο , κτλ, γεμίζουν το facebook, το tweeter και το ίντερνετ. Ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν και τα ελληνικά μπλογκ με φωτογραφίες και συνταγές με αγριόχορτα και άλλους μικρούς γνωστούς-άγνωστους γαστριμαργικούς θυσαυρούς της ελληνικής γής.

Το φαγητό, αυτό που καθημερινά μας θρέφει , γίνεται ολοένα πιο ψεκασμένο, μεταλλαγμένο και πλαστικό αλλά την ίδια στιγμή οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν απ´ αυτό και απ´ όλη αυτή τη φιλοσοφία ζωής που πάει σετάκι μαζύ του…

Το καθημερινό φαγητό ήταν , είναι και θα είναι στάση ζωής.

Είσαι αυτό που τρως!

(συνεχίζεται…)

TWO MINUTES ANGIE ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Το πιό ωραίο μεσημεριανό είναι λίγα χόρτα μαζεμένα σε καθαρό αγρό το πρωί, βρασμένα καλά καμμιά δεκαριά λεπτά με σκεπαστό το καπάκι και ραντισμένα με λαδάκι βιολογικό ΒΙΟΛΕΑ (φυσικά αρωματισμένο με λεμόνι ή νεράντζι) από το χωριό Αστρικα λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά. Λίγο λεμόνι από τον κήπο του διπλανού , αλατάκι και τελειώσαμε.
Και locavore, και βιολογικό και εποχιακό και με σεβασμό στη μαμά Ελλάδα.

blogger-image-111464810

blogger-image--442470580
Μαζύ με το λάδι συμπιέζονται και λίγα νεράντζια για να το αρωματίσουν φυσικά…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.