Συριακά γεμιστά

Πολλά και διαφορετικά λαχανικά μπαίνουν στην κατσαρόλα!

0
16165

img_3617

Ξεκινήσαμε και φέτος τις συναντήσεις μαγειρικής στο Δημοτικό Σχολείο 132 της Γκράβας. Κάθε Δευτέρα, στις 5-7 το σπόγευμα συναντιόμαστε, οι γονείς , οι μαθητές, παιδιά και μεγάλοι από τη γειτονιά και όποιος άλλος έχει την περιέργεια να δεί τί κάνουμε και τι τρώμε (ναί ,είστε όλοι καλεσμένοι!) και μαγειρεύουμε ένα φαγητό , συνήθως εμπνευσμένο από τη χώρα του γονιού ή του παιδιού που το πρότεινε. Προχθές, Δευτέρα, μαγειρέψαμε ελληνικά και συριακά γεμιστά. Τη συνταγή για τα ελληνικά γεμιστά μπορείτε να την δείτε εδώ και η συριακή συνταγή ακολουθεί.

img_3604
Γονείς και μαθητές του 132 Δημοτικού Σχολείου Γκράβας.
img_3603
Η Μαρία Τσιροπούλου, γυμνάστρια στο 132 Δημοτικό σχολείο και ψυχή των συναντήσεών μας. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και προχθές μας κέρασε chai.

Οι συναντήσεις αυτές είναι μέρος του προγράμματος Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά-Σχολεία ανοικτά στη Κοινωνία που σχεδίασαν τα Παιδικά Χωριά SOS και ο Δήμος Αθηναίων και κάθε απόγευμα , μετά τις ώρες διδασκαλίας,  μένουν ανοικτά και προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού, φωτογραφίας δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται.

Συριακά γεμιστά Yalandji
στην κατσαρόλα 

img_3605
Πολλά και διαφορετικά λαχανικά μπαίνουν στη συριακή κατσαρόλα!

Υλικά

  • πράσινες πιπεριές «κέρατο» ή μικρές πράσινες
  • κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
  • κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • μελιτζάνες τσακώνικες (μακρουλές, πιο ανοικτό χρώμα)
  • πατάτες σε ροδέλες και ολόκληρες, ξεφλουδισμένες
  • αρνίσιο κιμά ή μοσχαρίσιο
  • ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
  • φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο
  • σκόρδο σε φετούλες
  • πελτέ τομάτας, φρέσκο χυμό τομάτας ή ντοματάκια σε κονσέρβα

(Προαιρετικά χρησιμοποιούμε για την βράση και κόκκαλα από μοσχάρι κομμένα σε μικρά κομμάτια που δίνουν μιά ωραία γεύση στο φαγητό).

img_3607
Λεπτές φετούλες σκόρδο μπαίνουν ανάμεσα στις στρώσεις λαχανικών καθώς και ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος.

Πλένουμε τα λαχανικά.

Αφαιρούμε το εσωτερικό των λαχανικών με μικρό κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλειο. Στις πιπεριές απλά αφαιρούμε το πάνω μέρος και καθαρίζουμε τα σπόρια. Σε όλα τα λαχανικά , ακόμα και στις πατάτες, κρατάμε το πάνω μέρος που γίνεται το καπάκι τους. Στη βάση μιάς μεγάλης κατσαρόλας τοποθετούμε τα κόκκαλα του μοσχαριού.

Ξεπλένουμε το ρύζι, το βάζουμε σε μιά μεγάλη λεκάνη , το καλύπτουμε με νερό και το μουλιάζουμε για μισή ωρίτσα.

Προσθέτουμε τον κιμά (ωμό) και ανακατεύουμε πολύ καλά με το ρύζι (ωμό) και όσο νερό έχει μείνει. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά, δουλεύοντας το μίγμα.

Αν έχουμε μοσχαρίσια κόκκαλα καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αυτά, αν όχι τότε κόβουμε σε ροδέλες μερικές από τις πατάτες και καλύπτουμε τον πάτο με αυτές.

Με μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα του κιμά (σπρώχνοντας τη γέμιση προς τα μέσα χωρίς όμως να τα παραγεμίζουμε γιατί θα σκάσουν στη βράση)  και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.

Τα τοποθετούμε κυκλικά και γυρτά (σαν πυραμίδα) πάνω στα κόκκαλα ή τις ροδέλες από τις πατάτες, πρώτα τα πιό σκληρά και μετά τα λιγότερο σκληρά λαχανικά. Τα κολοκυθάκια και οι μικρές τσακώνικες μελιτζάνες μπαίνουν τελευταίες.

img_3606
Η Ντούνια είναι από τη Συρία. Πίσω της , η κόρη της πεινασμένη μετά το σχολείο ανυπομονεί για το φαγητό που όμως χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα στη κατσαρόλα.

Ανάμεσα από τις στρώσεις των λαχανικών ψιλοκόβουμε λεπτές φέτες σκόρδου και τον φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ή το κονσερβάκι ντομάτας αφού τα έχουμε αλέσει ελαφρά.

img_3608
Μιά βαριά πέτρα από κάποια παραλία της Αττικής βρήκε η Ντούνια για να σκεπάσει το πιάτο που καλύπτει τα γεμιστά λαχανικά. Μετά θα αραιώσει τον πελτέ τομάτας με βραστό νερό και θα τον ρίξει από πάνω.

Προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά, τα καλύπτουμε με ένα πιάτο και βάζουμε κάτι βαρύ από πάνω. Αν χρησιμοποιούμε πελτέ, τον αραιώνουμε πρώτα με λίγο βραστό νερό και μετά τον  προσθέτουμε στη κατσαρόλα πάνω από το πιάτο.

Βράζουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά (να κοχλάζει ελαφρά) για μία ώρα. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη στην αρχή για να εξατμισθεί το πολύ νερό και μετά την σκεπάζουμε.

img_3614
Τρώμε!
img_3615
Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Γκράβας με μία δασκάλα δοκιμάζουν τα νόστιμα συριακά γεμιστά.

img_3616

Σερβίρουμε τον ζωμό από τα συριακά γεμιστά σε μπολάκια ή βαθιά πιάτα και σε πιατέλα σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού τα γεμιστά λαχανικά και δίπλα λίγο πρόβειο γιαουρτάκι ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο δυόσμο .

Καλή επιτυχία*!

*Δεν δώσαμε ακριβείς δοσολογίες στη συνταγή γιατί και εδώ ισχύουν οι βασικοί κανόνες των γεμιστών : υπολογίζουμε δύο γεμιστά για κάθε άτομο στο τραπέζι μας καθώς και μία κουταλιά της σούπας ρύζι και μία κιμά για κάθε λαχανικό. 

img_3617

Διαβάστε τι είχε γράψει η δημοσιογράφος Λίνα Γιάνναρου στην εφημερίδα Καθημερινή για το Εργαστήρι Μαγειρικής  mageiriki1-thumb-large

Έχεις λίγο χρόνο ακόμα; Κλικ εδώ για τη συνταγή του αλβανικού αλμυρού μπουρέκ που μαγείρεψε μία μητέρα στις συναντήσεις της Δευτέρας.

fullsizerender-10-300x291

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.