Πάντα την Κυριακή…

1
22555

Αν η σωστή εβδομαδιαία δίαιτα απαιτεί τουλάχιστον δυό φορές όσπρια και αγαπάτε τα ρεβύθια, τότε ….πρέπει να προμηθευτείτε επειγόντως μία γάστρα για να μαγειρέψετε ένα ωραίο φαγητό , τη σιφνέϊκη ρεβυθάδα, που δεν είναι μόνο θρεπτική αλλά και πεντανόστιμη μέσα στην απλότητά της.

IMG_5431

Ειλικρινά παραξενεύτηκα με την απλότητα της συνταγής! Η σιφνέϊκη ρεβυθάδα απαιτεί  βασικά τρία πράγματα , το ειδικό σκεύος “σκεπασταριά” που οι Σιφνιοί χρησιμοποιούν για τη ρεβυθάδα (αλλά και η πιό γνωστή σε όλους γάστρα κάνει μιά χαρά), νόστιμα βιολογικά ρεβύθια και κρεμμύδια, πολλά κρεμμύδια.

Δεν χρησιμοποιούν αρωματικά (δάφνη, δενδρολίβανο ή ρίγανη) στη παραδοσιακή συνταγή παρά μόνον ελαιόλαδο και λεμόνι. Λίγο αλάτι και πιπέρι και τέλος.

Οι παλιοί Σιφνιοί λένε οτι η σιφνέϊκη ρεβυθάδα έγινε ξακουστή επειδή οι γάστρες όλου του χωριού τα παλιά τα χρόνια έμπαιναν όλες μαζί στο ξυλόφουρνο της γειτονιάς αποβραδίς Σαββάτου και αυτό το “ψήσιμο μαζί όλο το βράδι” έδινε τη γλύκα στο φαγητό (εκτός από τα κρεμμύδια φυσικά που γλυκαίνουν το φαγητό με το αργό μαγείρεμά τους).

Τα μαγείρεψα αρχικά έτσι, όπως μου εξήγησαν οι ντόπιοι την συνταγή, αλλά τη τελευταία φορά δεν κρατήθηκα και πρόσθεσα αρκετό ξηρό δενδρολίβανο.

Μου αρέσουν τελικά πιό πολύ έτσι μιά και δεν έχω χωριό, ούτε ξυλόφουρνο στη γειτονιά μου , ούτε και γειτόνους να μου δανείσουν λίγη από τη νοστιμιά της δικής τους ρεβυθάδας.

Σιφνέικη ρεβυθάδα (αλλά με δενδρολίβανο)

IMG_5189

Αποβραδίς μουλιάζουμε σε πολύ νερό μισό κιλό ρεβύθια (ένα σακουλάκι) και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι.
Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά δυό-τρείς φορές , τρίβοντάς τα και ανάμεσα στις παλάμες μας για να ξεφλουδίσουν (όσα ξεφλουδίσουν) και τα σουρώνουμε.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη μαγειρική σόδα , τα αφήνουμε για μισή ώρα στο σουρωτό και μετά τα ξεπλένουμε καλά.
Κόβουμε οκτώ μικρά ξερά κρεμμύδια ή τέσσερα μεγάλα στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Ξεχωρίζουμε τις φέτες μεταξύ τους.
Σε μία γάστρα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο, τα ρεβύθια και τα κρεμμύδια και ξανά λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο φαγητό με δύο κουταλάκια του γλυκού δενδρολίβανο-προαιρετικά.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύπτονται τα ρεβύθια και 2-3 δάκτυλα επιπλέον . Μην φοβηθείτε το μπόλικο νερό στην αρχή του ψησίματος, βάλτε το άφοβα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στη μέση του φούρνου – ο φούρνος είναι κρύος, γάστρα και φούρνος θα αρχίσουν να ζεσταίνονται μαζί σιγά-σιγά.
Ρυθμίζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφήνουμε τα ρεβύθια να μαγειρευτούν τουλάχιστον για μία- μιάμιση ώρα, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε αλάτι και πλέον ρυθμίζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μαγειρεύουμε για μία-δύο ώρες ακόμα.
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο συχνά, το πολύ δύο φορές, μία για να το αρτύσουμε και μία για να ελέγξουμε εάν είναι έτοιμο το φαγητό, καλά βρασμένα τα ρεβύθια και χυλωμένη η σαλτσούλα.
Οι Σιφνιοί προσθέτουν το χυμό λεμονιού στο τέλος (για να μην σκληρύνουν τα ρεβύθια) καθώς και μπόλικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Αυτή είναι η Σιφνέϊκη ρεβυθάδα. Ενας ακόμα ύμνος στην απλότητα και τη νοστιμιά.
Διαλέξτε καλά υλικά και το Σάββατο το βράδι ξεκινείστε να μουλιάζετε τα ρεβύθια σας.
Τη Κυριακή οι Σιφνιοί τρώνε πάντα ρεβυθάδα .
IMG_5278
Η σκεπασταριά του Μαρό

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καταπληκτικό άρθρο,έψαχνα την αυθεντική σιφνέικη συνταγή και μια εικόνα του σκεύους που χρησιμοποιούν,σε ευχαριστώ πολύ πραγματικά,καλή συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.