Ελληνικοί μεζέδες: Χρρρρρρρρ!

Τέλειος συνδυασμός με προσούτο και σύκο

blogger-image--1611726918Νομίζω οτι οι ελληνικοί μεζέδες έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Χρρρρ…

Που πήγαν αυτές οι απίστευτες νοστιμιές σε μικρές ποσότητες , με τα απλά υλικά, όχι πάντοτε φθηνά , παρουσιασμένα σε μικρά πιατάκια παρουσία ποτού; Γιατί εξαφανίστηκαν ενώ υπενθύμιζαν κάτι πολύ σημαντικό : ότι το φαγητό είναι για να συνοδεύσει τη παρέα αλλά και το αντίστροφο;

Πού είναι; Γιατί λείπουν από το τραπέζι μας; Πού κρύφτηκαν;

Τους μαλώσαμε; Μήπως κάναμε τους μεζέδες να ντραπούν κάποια στιγμή γιατί ήταν μικροί, ασήμαντοι, εγχώριοι , ταπεινοί, λιγοστοί , φθηνοί και τους θεωρήσαμε παρακατιανούς; Κανείς δεν μένει κοντά σου όταν τους μειώνεις την αυτοπεποίθησή τους… Ούτε οι μεζέδες! Τόβαλαν στα πόδια , οπου φύγει-φύγει οι ελληνικοί μεζέδες και μην τους είδατε…

Μήπως ξεχαστήκαμε μέσα στη δίνη του εντυπωσιασμού των τελευταίων χρόνων και ανακυρήξαμε το πολύ, το ξενόφερτο , το φαγητό αντί τον μεζέ και την παρέα πιο σημαντικά;

Αυτές τις τελευταίες μέρες του 2015, λέω να επανεξετάσουμε ό,τι θεωρήσαμε βιαστικά μικρό και ασήμαντο , ό,τι περιφρονήσαμε και ό,τι κάθεται παραπονεμένο στη γωνιά και περιμένει υπομονετικά να το ξαναδεχτούμε . Το οικείο -καμμιά φορά- το θεωρούμε δεδομένο και το φροντίζουμε λιγότερο ακόμα και από τους παραέξω!

Μεζές νούμερο ένα! Περάστε μπροστά παρακαλώ να λάβετε τη θέση που σας αξίζει!

IMG_7050

ΜΕΖΕΣ ΣΥΚΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Διαλέγουμε τη καλύτερη ποιότητα ξερών σύκων , φετεινής σοδιάς και αν είναι δυνατόν βιολογικά. (Η σάρκα τους πρέπει να είναι μαλακή όταν την ζουπάμε).

Με ενα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πλαγιαστά σε λεπτές σχεδόν διαφανείς φετούλες τα σύκα. Εννοείται οτι δεν πετάμε ακρούλες (που μπαίνουν σε μπισκότα , σαλάτες και κέηκ), μόνο τα κοτσανάκια.

Προτιμούμε ένα ελληνικό προσούτο, όπως του Στρεμμένου από την Ευρυτανία και κόβουμε κάθε φέτα σε μακρόστενες λωρίδες και μετά στη μέση κάθετα.

Διπλώνουμε κάθε φέτα σύκου με τη μακρόστενη λωρίδα προσούτο, τρείς-τέσσερις βόλτες.

Στολίζουμε κάθε “πακετάκι” με ένα κόκκινο πιπέρι και τα ακουμπάμε ακτινωτά σε λευκό πιάτο.

Νά το! Υπέροχο μεζεδάκι με ελληνικά προιόντα ! (Ελαφρά κοκκίνησε γιατί του δώσαμε τόση σημασία).

Ετοιμο και γεμάτο καινούργια ελληνική αυτοπεποίθηση !

Το συνοδεύουμε στο βάθρο των καινούργιων περήφανων ελληνικών μεζέδων με μιά έκπληξη τον αφρώδη οίνο Cuvee Karanika* , που μάθαμε από τον αναγνώστη του blogΝίκο Μάνεση, www.greekwineworld.com .

(Ελαφρά κοκκίνησε και η Two Minutes Angie με το σχόλιο του Ν. Μάνεση , όχι από ντροπή δα αλλά από χαρά! Ευχαριστώ πολύ Νίκο! Αυτό το μεζεδάκι στο αφιερώνω και σ´ ευχαριστώ πολύ!

“Beyond snappy recipes and witty musings. Essential!)
Nico Manessis

* (Μην ψάξετε τον συγκεκριμμένο αφρώδη οίνο στις κάβες της γειτονιάς ή στα σούπερ-μάρκετ. Τον βρήκα στο houseofwine.com, τον παρήγγειλα ηλεκτρονικά και κατέφθασε χαμογελαστά. Περίπου 16 ευρώ η φιάλη, δεν ξεχνάμε ότι το ΦΠΑ στα κρασιά είναι 23% βοήθειά μας…)

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ