Λαδερά (άστα στην ησυχία τους)…

Τα λαδερά φασολάκια δεν θέλουν να τα ενοχλείς πολύ!

0
17285

Οταν κάθε κουβέντα σου και κάθε δεύτερη σκέψη σου είναι για τα παιδιά σου, τί θα γίνουν τα παιδιά σου , πώς θα την βγάλουν πέρα τα παιδιά σου, τί μέλλον έχουν τα παιδιά μας, τότε σημαίνει πως σαν γονιός μα και σαν λαός , σαν κοινωνία δεν έχεις κάνει σωστά τη δουλειά σου και εύλογα ανησυχείς.

FullSizeRender (16)Σαν λαός και σαν γονιός “τα φόρτωσες στον κόκορα”, μόνο που ο κόκορας δεν έβαλε ξυπνητήρι και μας έπιασε μεσημέρι  -τί λέω; – βράδιασε και ακόμα να ξεκινήσουμε τις δουλειές μας. Μείναμε πίσω. Γονείς και παιδιά.

Τα παιδιά δεν θα την πληρώσουν βέβαια, δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Γι’ αυτό βρίσκουν άλλους τρόπους επιβίωσης. Τα ακούμε;

Εμείς, σαν λαός και σαν γονείς που μάλλον δεν κάναμε τίποτα σωστό γιά το μέλλον τους, πρέπει να τ’ αφήσουμε ελεύθερα να σχεδιάσουν εκείνα το μέλλον, μπας και καταφέρουν κάτι καλύτερο από μας. Αλλά με την συνείδηση ήσυχη ότι τα έχουμε εισάγει στην “μαγεία”, μιά οποιαδήποτε μαγεία, έτσι όπως μας εισήγαγαν και εμάς -αν όχι οι γονείς μας- δυό-τρείς μέντορες που μας έκανα να καταλάβουμε πώς αξίζει να ζείς. Πέραν τούτου, κατά την ταπεινή μου γνώμη σαν γονιός, η δουλειά μας πρέπει να ‘ ναι να τα βοηθάμε και να φυλάμε σκοπιά. Μόνον.

Οταν λοιπόν στο Καρυόφυτο Δράμας , καμμιά πενηνταριά χιλιόμετρα απ’ τα βουλγαρικά σύνορα, συνάντησα τον Δημόκριτο. Και άκουσα… Ο Δημόκριτος πήρε την Εύα του, χιλιάδες ταινίες, εκατοντάδες βιβλία, τα άλογά του και έστησε σπιτικό στο Σούξου (που θα πεί Κρύο Νερό) στη καρδιά της Ανατολικής Ροδόπης. Κάθε πρωί , ανοίγει τη πόρτα του, τσεκάρει μήπως έχει καμμιά αρκούδα απέξω, κανένα λύκο και ξεκινάει…

Συλλέγει κρόκο από τον Λειβαδίτη εκεί “κοντά” (μάζεψε μόλις 8 πολύτιμα γραμμάρια φέτος από ολόκληρες σακκούλες λουλουδιών) , αγριοκρέμμυδα (μούσχαρι) , σε λίγο θα κάνει σαλέπι από τις όμορφες μαβιές ορχιδέες, μόλις τελειώσει το σαλέπι βγαίνει η αγριοφράουλα, μετά τα τσάγια της Γής και τον Αύγουστο μαζεύει το αγριοκέρασο. Μ’ αυτά ζεί, κάποια κρατάει, άλλα ανταλάσσει . Κάνει αγιογραφίες και έχει όνειρο να στήσει μιά κατασκήνωση για παιδιά για να τους δώσει μιά άλλη ματιά, μιά άλλη προοπτική, μιά ευκαιρία να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν κάτι εντελώς νέο-, καινοτόμο και αισόδοξο θα πρόσθετα εγώ. “Ο Δημόκριτος είναι ο άνθρωπος που στα δέκα λεπτά κουβέντας μαζύ του, άνετα του εμπιστεύεσαι το παιδί σου”, συμφωνούμε χαμογελώντας με τον φίλο που ταξιδεύουμε μαζύ.

Και σαφώς περισσότερο απ’ όλους εμάς και …”δαύτους” που θα ‘λεγε και η μάνα μου.

Γιαχνίζω και τα αφήνω στην ησυχία τους...
Γιαχνίζω και τα αφήνω στην ησυχία τους…

Φασολάκια λαδερά 

Ψιλοκόβουμε δύο μεγάλα κρεμμύδια.

Κόβουμε δύο πατάτες στη μέση, ένα μεγάλο καρότο σε χονδρές ροδέλες , δύο μέτρια κολοκύθια στη μέση.

Καθαρίζουμε τα φασολάκια (750 γραμμάρια περίπου) κόβοντας τις άκρες τους και αφαιρώντας τις πλαινές “κλωστές” με μαχαιράκι ή με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά. Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα θα τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα χωρίς να τα αποψύξουμε. 

Βάζουμε στον πάτο μιάς πλατιάς κατσαρόλας αρκετό ελαιόλαδο και πριν κάψει το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και τελευταία τα φασολάκια (μ’ αυτή τη σειρά).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και γιαχνίζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά .

Οταν το φαγητό μοσχοβολήσει τότε ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και μετά δέκα λεπτά τη φρέσκια ντομάτα (ή πολτό από βαζάκι, είτε σπιτικό είτε αγοραστό) και μιά κουταλιά πελτέ αραιωμένο με λίγο βραστό νερό (περίπου ένα ποτήρι νερού) ή 2-3 λιαστές ντομάτες. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν.

ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ για καμμιά ώρα, κουνώντας κάθε τόσο τη κατσαρόλα. Τα λαχανικά ξέρουν να τραβήξουν τα νερά της φρέσκιας ντομάτας σιγά σιγά, να μαλακώσουν , μετά να μελώσουν , να μοσχομυρίσουν φαγάκι σπιτικό.

Εσύ κρατάς σκοπιά, τα νοιάζεσαι χωρίς όμως να επεμβαίνεις συνέχεια (π.χ. ανοιγοκλείνοντας το καπάκι συχνά), κουνάς  την κατσαρόλα ,ας πούμε, “να μην πιάσει το φαγητό”. Οπως και με το μεγάλωμα των παιδιών.

Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και μπόλικο μαιντανό προς το τέλος.

Σερβίρουμε σαφώς με φρέσκο ψωμί και φέτα.

(Εκτός άν έχει κάτι άλλο να προτείνει η νέα γενιά…)

Υ.Γ. Η ίδια συνταγή ισχύει για λαδερό αρακά που είναι ένα ανοιξιάτικο ποίημα όταν είναι φρέσκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.