Σκόρδο, καυτερή πιπεριά και ελαιόλαδο

Μακαρονάδα για υπερτασικούς με πολύ σκόρδο και τσίλι.

0
19824
Ολα όσα θές να μάθεις για τα σκόρδα αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις..
Ολα όσα θές να μάθεις για τα σκόρδα αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις..

Θα μπορούσες να την πείς και μακαρονάδα του …υπερτασικού! Η γνωστή απλή, σύντομη και νόστιμη μακαρονάδα με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και ελαιόλαδο γίνεται ακόμα πιό θεραπευτική για την υψηλή πίεση τώρα που σε λίγο τα φρέσκα σκόρδα Λακωνίας θα κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους στο αγαπημένο μου σκορδάδικο της οδού Σαρρή, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην οδό Σαρρή φτάνεις και από την οδό Επικούρου που είναι ένας μικρός δρόμος στα αριστερά σου κατεβαίνοντας την Ευριπίδου, τρία-τέσσερα στενά κάτω από την οδό Αθηνάς και τη Βαρβάκειο Αγορά. Κι αν αυτός ο δρόμος “έχει -τώρα- τη δική του ιστορία” είναι γιατί μιά οικογένεια, στη μέση της οδού Επικούρου, της δίνει καθημερινά πνοή και ζωή, τόσο με το μαγαζί με τα σκόρδα (που πρόσφατα μεταφέρθηκαν λίγο πιό κάτω)απλωμένα  στα πεζοδρόμια όσο και με τις μπανανιές, τα λουλούδια και τα αρωματικά που φυτεύει, ποτίζει και φροντίζει καθημερινά κατα μήκος της οδού.

Είμαι τυχερή να γνωρίζω τον Κώστα (καλός φίλος πλέον), τον αδερφό του τον Βαγγέλη και τη μητέρα τους, τους ιδιοκτήτες του σκορδάδικου και να “λαμβάνω σήμα” όταν καταφθάνουν τα φρέσκα ελληνικά σκόρδα από τη Λακωνία ή τη Θράκη. Αλλά και όχι μόνο γι’ αυτό.

Κατεβαίνω στο Κέντρο της Αθήνας συχνά , συναντιέμαι με τον Κώστα, κάνουμε μιά βόλτα στα γύρω στενά, ανακαλύπτουμε μικρο-θησαυρούς σε μικρο-μάγαζα και κάθε τόσο σταματάμε να χαιδέψουν οι περαστικοί  την πανέμορφη Μπέλλα του (ένα ελληνικό ποιμενικό σκύλαρο) που είναι πιά κάτι σαν μασκώτ της περιοχής. Ο Κώστας μου διηγείται περπατώντας ιστορίες από τη Θράκη (τον τόπο καταγωγής τους) , συνταγές από τα πεντανόστιμα φαγητά της μάνας που “στήνει τσουκάλι” καθημερινά για τους δυό γιούς της, σχεδιάζουμε καμμιά τρελλή καλοκαιρινή απόδραση , πίνουμε ένα καφεδάκι στο Mama Roux της Αιόλου , αναρωτιόμαστε χαμογελώντας πού είναι άραγε η Μαρία , που μας γνώρισε, αυτές τις μέρες (αν και οι δυό γνωρίζουμε πολύ καλά πού και γιατί…), χαζεύουμε τα εξαιρετικά γκραφίτι της περιοχής και συνεχίζουμε τις δουλειές μας, τις ζωές μας…

Στη Νίσυρο πέρυσι, πρωινό τσιγάρο και φραπεδιά πριν τη πρωινή λάντζα του σπιτιού και της αυλής και το πότισμα της μίας και μόνης πορτοκαλιάς του Εμπορειού...
Στη Νίσυρο πέρυσι, πρωινό τσιγάρο και φραπεδιά πριν τη πρωινή λάντζα του σπιτιού και της αυλής και το πότισμα της μίας και μόνης πορτοκαλιάς του Εμπορειού…

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΣΚΟΡΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 

(ναί, είναι η κλασσική ιταλική Alio, Olio Peperoncino ελαφρά πειραγμένη!)

Η Μπέλλα, το ελληνικό ποιμενικό, φρουρός στα φρέσκα σκόρδα που εμφανισιακά μοιάζουν πολύ στα φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο που το λευκό του μέρος έχει θήκες για τις σκελίδες εν αντιθέσει με το φρέσκο κρεμμυδάκι που έχει ένα..."μονόχωρο" λευκό μέρος.
Η Μπέλλα, το ελληνικό ποιμενικό, φρουρός στα φρέσκα σκόρδα που εμφανισιακά μοιάζουν πολύ στα φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο που το λευκό του μέρος έχει θήκες για τις σκελίδες εν αντιθέσει με το φρέσκο κρεμμυδάκι που έχει ένα…”μονόχωρο” λευκό μέρος.

Βράζουμε ένα πακέτο σπαγκέτι ή λινγκουίνι σε μπόλικο και καλά αλατισμένο νερό.

Κρατάμε , προς το τέλος, μιά κούπα από το νερό της βράσης .

Ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο σκόρδο Λακωνίας με αρκετό από το πράσινο μέρος του και μία-δύο καυτερές κόκκινες πιπερίτσες, χλωρές ή ξερές.

Τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά , σε μεγάλο τηγάνι, το σκόρδο και τη πιπεριά μέχρι να μαραθεί το σκόρδο και να μελώσει, χωρίς καθόλου να ροδίσει.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι με το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο-λίγο από το νερό της βράσης των μακαρονιών.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα μιά χούφτα ψιλοκομμένο μαιντανό και 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού (που λειτουργούν καταπραυντικά μιά και αφαιρούν κάπως τη φωτιά της πιπεριάς και τη σκορδίλα του πιάτου) και το ξύσμα από μισό λεμόνι.

Σερβίρουμε στο πιάτο ραντίζοντας με επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα μαιντανό.

Ναί, αν θες, μπορείς να βάλεις και λίγο χονδροτριμμένο πικάντικο τυρί (όπως παρμεζάνα ή το πανάκριβο συριανό Σαν Μιχάλη)για να απαλύνεις λίγο ακόμα την έντονη γεύση της. Η μακαρονάδα αυτή πάντως -περιέργως- δεν το ζητάει το τυρί. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.