Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου

Μεζές για όλο τον χρόνο!

0
22667

FullSizeRender

Ο μπακαλιάρος δεν έχει την τιμητική του μόνο την 25η Μαρτίου, στη μέση της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, αλλά ένας μεζές για όλο τον χρόνο! Ο μπακαλιάρος, σε μικρές ή μεγαλύτερες κροκέτες, γίνεται τραγανός και πεντανόστιμος!

Τραγανές κροκέτες παστού μπακαλιάρου

  • ένα μεγάλο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1 αυγό
  • λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο ή ελάχιστη πάπρικα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
FullSizeRender
Οι κροκέτες του μπακαλιάρου θέλουν μαστόρικο και υπομονετικό τηγάνισμα για να ψηθούν καλά στο κέντρο και να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες απέξω. Μην σας ξεγελάσει λοιπόν η πάπρικά που, με το κόκκινο χρώμα της, πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι το φαγητό είναι καλά τηγανισμένο χωρίς όμως να είναι έτοιμο…

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 36 ώρες, αλλάζοντας το δροσερό νερό κάθε έξι ώρες. Τον ξεπλένουμε, τον ξεκοκαλίζουμε και τον ξεφτίζουμε, δηλαδή με τα δάκτυλα τραβάμε το ψαχνό να βγει σαν ξέφτια.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ξεφτισμένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για δυο ωρίτσες.

Βγάζουμε το μίγμα μισή ώρα πριν το τηγανίσουμε για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να καλύπτονται οι κροκέτες του μπακαλιάρου τουλάχιστον μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να κάψει καλά αλλά όχι να «καπνίσει».

Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα του μπακαλιάρου και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζεύοντας με το κουτάλι το μίγμα στο τηγάνι για να μην απλώσει αλλά να πάρει το σχήμα της κροκέτας.

Αφήνουμε κάθε κροκέτα να τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και μετά με τη βοήθεια ενός πηρουνιού την αναποδογυρίζουμε για να τηγανιστεί και από την άλλη. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή ή ακόμα και καυτερή) θα πρέπει να προσέξουμε γιατί αυτό το κόκκινο μπαχαρικό δίνει την εντύπωση στο τηγάνι ότι οι κροκέτες έχουν ροδοκοκκινήσει χωρίς όμως πράγματι να είναι και καλά μαγειρεμένες στο κέντρο τους.

Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά ή τζατζίκι με παντζάρι και σαλάτα παντζάρια ή πράσινα σαλατικά ή με ένα δροσερό ντιπ παντζαριού.

IMG_5011

Δείτε εδώ τις συνταγές για τα συνοδευτικά…

Τρεις ιδέες για σκορδαλιές με ξηρούς καρπούς (κλικ εδώ)

15400479958_709024eb33_k

Τζατζίκι με παντζάρι (κλικ εδώ)
IMG_8201-1024x683
Δροσερό ντιπ παντζαριού (κλικ εδώ)
img_80471-1024x683

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.