Τι θα έβαζα στο καλαθάκι του παιδιού μου σήμερα…

(για να μάθει με τον πιο απλό τρόπο τη σωστή και βιώσιμη διατροφή)

0
17892

IMG_4951*Ενα διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα! Ναί, μπορεί η μπανάνα να είναι το πλέον δημοφιλές φρούτο σε όλο τον πλανήτη αλλά δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα το παιδί αρχίζει να μαθαίνει όχι μόνο τις διαφορετικές γεύσεις (όπως το ξινό ή το πικρό) αλλά και την ανάγκη να μπαίνουν στο τραπέζι μας πολλές και διαφορετικές τροφές από το πλούσιο φυτικό βασίλειο του τόπου μας για να μας δώσουν το καθένα τα δικά τους θρεπτικά χαρακτηριστικά. Μήλα αλλά και φιρίκια, αχλάδια αλλά και κοντούλες , φράουλες αλλά και ακτινίδια, πορτοκάλια και μανταρίνια, πάντα εποχικά και φρέσκα. Τα μικρά παιδιά καταναλώνουν τα φρούτα τους συνήθως στο “πρώτο διάλειμα” τότε δηλαδή που χρειάζονται τη φυσική ζάχαρη των φρούτων για να παραμείνουν δραστήρια και συγκεντρωμένα. Αν αρχίσουμε τα διαφορετικά φρούτα από τις πολύ μικρές ηλικίες τότε τα παιδιά δεν θα γκρινιάξουν και για το φυσικά ξινό πορτοκάλι αργότερα . Στο καλαθάκι του σχολείου λοιπόν ξεκινάνε να μαθαίνουν τα παιδιά για την βιοποικιλότητα και πώς να ξεχωρίζουν και να εκτιμούν και τις τέσσερις γεύσεις, όχι μόνον το γλυκό και το αλμυρό που είναι το δίπολο των μοντέρνων γεύσεων τα τελευταία πενήντα χρόνια!

IMG_3873

*Ενα σάντουιτς αλλά με καλό ψωμί . Ενα ψωμί που ιδανικά θα ζυμώσουμε μαζί με το παιδί μας σε μικρά καρβελάκια ή μπαλάκια φτιάχνοντας σταφιδόψωμο ή τυρόψωμο, ψωμάκια με λιαστές ντομάτες κτλ. Το ψωμί είναι μιά μαγική υπόθεση στα μάτια μεγάλων και μικρών ! Φουσκώνει και διπλασιάζεται σε όγκο, παίρνει ό,τι σχήμα θέλουμε, μοσχοβολάει όσο ψήνεται, μπορείς να προσθέσεις σουσάμι και ξηρούς καρπούς, όλα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα για ένα μικρό παιδάκι. Το σπιτικό ψωμί επίσης κρατάει περισσότερες ημέρες όταν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα καλό αλεύρι και προζύμι. Τί μαθαίνει ; Να παρασκευάζει μόνο του τη τροφή του, να μην βασίζεται σε άλλους να του μαγειρέψουν ή να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις για να χορτάσει. Ψωμοτύρι, γενιές Ελλήνων μεγαλώσαμε μ’ αυτό!

894670_perigogo3

*Φαγητό από την προηγούμενη μέρα (κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα που περίσεψε από το κοκκινιστό, ένα μικρό κομμάτι παστίτσιο), μιά μίνι-πατατοσαλάτα με τις βρασμένες πατάτες που περίσσεψαν , λίγες φακές (που ξεχωρίσαμε πριν τις κάνουμε σούπα και που γίνονται μιά ωραία σαλατούλα με αγγουράκι και τοματίνια ή σκέτο λαδολέμονο με λίγο παστό ψαρικό) και πόσα ακόμα… Ο κανόνας είναι απλός : από σήμερα σκεφτόμαστε το αυριανό φαγητάκι του παιδιού και του μαθαίνουμε έτσι να μην πετά τίποτα με εύκολους τρόπους ανακύκλωσης του μαγειρεμένου φαγητού.

10271620_652329538172088_7223092752667367220_n

*Λίγες ελιές, λίγα καρύδια, λίγα κουλουράκια ή μαλακά παξιμαδάκια, ένα μαλακό παστέλι, ένα καρότο (ναί, ένα καρότο μόνον!), ένα τσαμπί σταφύλια, λίγα ξερά σύκα ή βερύκοκα. Για να μάθει το παιδί από νωρίς στη χαρά του απλού φαγητού αλλά και στις ελληνικές νοστιμιές που μπορεί να αναζητά στο ψυγείο ή στα ντουλάπια του σπιτιού οταν , αργότερα, θα είναι μόνο του στο σπίτι και θα θέλει να ξεγελάσει τη πείνα του. Μαθαίνουμε το παιδί μας στο λίγο φαγητό από μικρό για να είναι λιτοδίαιτο και υγιές σε όλη του τη ζωή.

IMG_0270

*Ενα αυγό ! Ο βασιλιάς του παιδικού καλαθιού! Αγνά αυγουλάκια από τις αγορές βιοκαλλιεργητών ή από τον μικροπαραγωγό με το μικρό κοτέτσι στη πλησιέστερη εξοχή είναι ένα πλήρες γεύμα από μόνα τους. Το βραστό είναι το πιό συνιθισμένο αλλά και μιά μικρή ομελέτα με λίγο τυρί είναι ένα πολύ καλό δεκατιανό και ένα χορταστικό γεύμα στο σχολείο. Και ανάμεσα σε δυό λεπτές φέτες από μαλακό ψωμάκι ένα τέλειο αυγο-σάντουιτς. Το παιδί μαθαίνει να αναζητά και να προτιμά τη καλή τροφή πληρώνοντας ένα τίμιο αντίτιμο στον παραγωγό της.

IMG_4334

*Γιαούρτι με μέλι ή φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Προτιμάμε το πρόβειο γιαούρτι με τη πέτσα του, αληθινό και θρεπτικό. Αγοράζουμε γιαούρτια σκέτα, χωρίς χρωστικές ουσίες και ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ό,τι προτιμάει το παιδί. Μιά και δυό φορές την εβδομάδα γιαουρτάκι στο σχολείο. Ευκαιρία να μάθει το παιδί ότι τα κατσικάκια και τα αρνάκια δίνουν και αυτά γάλα και οτι στην Ελλάδα με τέτοιο γάλα μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όχι με το αγελαδινό.

*Κάτι για να μοιραστεί με το φιλαράκι του! Θυμάμαι μιά φορά, η κόρη μου -όταν την ρώτησα ποιά είναι η καλύτερή της φίλη- μου είπε οτι είναι το παιδάκι που δεν τρώει τίποτα άλλο παρά μόνο τσιπς στο σχολείο. Κάθε μέρα, τη ρώτησα; Ναί, κάθε μέρα! Αποφασίσαμε λοιπόν οτι αν ήθελε να μοιραστεί το φαγητό της με τη καλύτερη της φίλη αυτό θα έπρεπε να είναι μόνο τσιπς οπότε και στρωθήκαμε στη δουλειά της ψιλοκομμένης πατάτας για σπιτικά τσιπς… (Φυσικά της άρεσαν πιό πολύ, το ρωτάτε; Είχαμε βάλει και γλυκιά πάπρικα θυμάμαι πριν τα ψήσουμε!). Η χαρά της μοιρασιάς, η κουβεντούλα γύρω από το τραπέζι, πηγή μεγάλης χαράς σε όλες τις ηλικίες.

*Μόνο ό,τι εκείνο αποφασίσει! Μία μέρα την εβδομάδα αφήνουμε το παιδί να διαλέξει τί θα φάει στο σχολείο. Μπορεί να διαλέξει μία σοκολάτα ή κεφτεδάκια με σάλτσα, κρακεράκια ή έναν κουραμπιέ! Αφήνουμε ελεύθερο το παιδί να διαλέξει, να σχεδιάσει μόνο του τη χαρά αυτού του ξεχωριστού γεύματος πέρα από το συνηθισμένο. Και αυτό …είναι θέμα γούστου και απόλυτα σεβαστό! Σε όλες τις ηλικίες!

1459811_474591445987116_1567248651_n

*Πάμε μαζί με το παιδί να κόψουμε σύκα από τη συκιά στις καλοκαιρινές διακοπές, στη λαϊκή αγορά , στον ψαρά και τον χασάπη. Του δείχνουμε τον γαύρο και το αρνάκι, τα κολοκύθια και τα φασολάκια και το αφήνουμε και εκείνο να διαλέξει μία φορά ένα είδος για να το φάει ωμό ή να το μαγειρέψουμε μαζί στο σπίτι. Θέλουμε να δείξουμε στο παιδί την τροφή όπως μεγαλώνει στη φύση και το προτρέπουμε να την δοκιμάσει στην φυσική της μη επεξεργασμένη μορφή. Το σύκο από τη συκιά, τη ντομάτα από τη ντοματιά, το ψαράκι απο τη βάρκα του ψαρά. Και βάζουμε ένα μικρό γλαστράκι με ένα εύκολο λαχανικό στο παράθυρό του για να θυμάται οτι όπως τό ίδιο έτσι και η τροφή του είναι άρηκτα δεμένη με τη φύση και το περιβάλλον, τρείς κρίκοι στην ίδια αλυσίδα.

IMG_9213 2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.